








ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑ: ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
ΤΙΤΛΟΣ: “Ιππότες της Οδικής Ασφάλειας, Ιππότης Ευγένιος”, Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς
Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει σαν στόχο να εισαγάγει τα παιδιά στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας με την βοήθεια του Ιππότη Ευγένιου. Ιδρύεται λοιπόν το Τάγμα των Ιπποτών και αφού ορκιστούν όλοι αρχίζει η δράση. Μέσα από παιγνιώδη τρόπο τα παιδιά μαθαίνουν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, τα σήματα, τα φανάρια και υιοθετούν σωστή συμπεριφορά ως πεζοί, επιβάτες και οδηγοί.
Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα οχήματα και τα σήματα οδικής κυκλοφορίας.
Στη συνέχεια γίνονται οδηγοί όπου ο ένας καθοδηγεί τον τυφλό του φίλο, έτσι αναπτύσσουν το αίσθημα εμπιστοσύνης προς τον άλλο και αντιλαμβάνονται την δυσκολία να κυκλοφορείς χωρίς όραση, οδηγούν αυτοκίνητα και μηχανάκια φανταστικά “με μάτια και αυτιά ανοιχτά προσέχοντας τους πεζούς και τα άλλα οχήματα.
Η ευχάριστη έκπληξη ήταν η Κυρία Φανή που μας έμαθε τα χρώματα των φαναριών κυκλοφορίας στα αγγλικά.
Γινόμαστε αυτοκίνητα πεζοί και σήματα και κυκλοφορούμε σωστά.
Στην επόμενη ενότητα διαβάζουμε την ιστορία του Ιππότη Ευγένιου και συζητάμε για την αποστολή του.Όλοι μαζί με τα χέρια ψηλά δίνουμε την υπόσχεση να τηρούμε τον Κώδικα Οδικής Ασφάλειας και να προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους άλλους.
Παρακολουθούμε το βίντεο “ΖΕΒΡΑ”, συζητάμε για τις διαβάσεις και τι πρέπει να κάνουμε εμείς ως πεζοί και οδηγοί.
Ακούμε την μουσική και τα τραγούδια του προγράμματος και μαθαίνουμε το τραγούδι των Ιπποτών της Οδικής Ασφάλειας.
ΟΙ ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Αφού οδηγήσαμε και τραγουδήσαμε, γράψαμε τα δικά μας μηνύματα οδικής ασφάλειας για μικρούς και μεγάλους.
Κατασκευάσαμε τα δικά μας Μέσα Μεταφοράς, βέβαια ενώ ξεκινήσαμε να κάνουμε αυτοκίνητα μας βγήκαν αεροπλάνα.
Και σε πίνακες ζωγραφικής που υπήρχαν δρόμοι χωρίς σήμανση, προσθέσαμε τα σήματα οδικής κυκλοφορίας.
Χαρήκαμε απίστευτα το παιχνίδι μας με το καινούργιο χαλάκι – εργοτάξιο και το φωτεινό σηματοδότη, δωρεά του Ιδρύματος Μελά.
20 Νοεμβρίου, Παγκόσμια ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Με αφορμή αυτή την ημέρα διαβάσαμε το βιβλίο της Κατερίνας Τζαβάρα, “Έχω ένα μήνυμα για όλα τα παιδιά της Γης”
Είναι ένα βιβλίο για τα Δικαιώματα του παιδιού με ιστορίες για το πως ζουν παιδιά του δυτικού κόσμου και παιδιά σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας.
“Μια παρέα παιδιών σε κάποιο σχολείο στην Ελλάδα γίνεται αφορμή να αρχίσει να ταξιδεύει μια τεράστια αλυσίδα μηνυμάτων και ευχών για αγάπη, αλληλεγγύη και φιλία σε όλα τα σχολεία του κόσμου!
Οι μικροί αγγελιοφόροι της ειρήνης ανακαλύπτουν πόσο σημαντικό αλλά και δύσκολο είναι για κάθε παιδί, όπου κι αν ζει, να κατακτήσει τα δικαιώματά του, αλλά και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του…
Με την παγκόσμια “γλώσσα των Τεχνών” αποφασίζουν να επικοινωνήσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους σε όλα τα παιδιά της γης!”
Γνωρίσαμε τα Δικαιώματα των παιδιών μέσα από πίνακες ζωγραφικής
Μιλήσαμε για την UNISEF
Και φτιάξαμε το δικό μας βιβλίο – μήνυμα για όλους εσάς, για να σας δείξουμε πως τα αντιλαμβανόμαστε και πως πρέπει εσείς να τα προστατεύετε.
Ετοιμάσαμε παζλ με τα δικαιώματα μας..
Ακούσαμε και μάθαμε τραγούδια
Και ένα πολύ όμορφο νανούρισμα…
Για το πολυτεχνείο λοιπόν προσπαθήσαμε να γνωρίσουμε τι συνέβη μέσα από εικόνες, βίντεο, τραγούδια και φυσικά παραμύθια.
Διαβάσαμε και συζητήσαμε το βιβλίο της Κωσταντίνας Αρμενιάκου “Η κυρία Δημοκρατία” και γράψαμε σε πανό τα δικά μας συνθήματα.
Φυσικά δεν μπορούμε να μιλήσουμε για το Πολυτεχνείο χωρίς την “Ντενεκεδούπολη” της Ευγενίας Φακίνου με τα καταπληκτικά τραγούδια και τους απίστευτους ήρωες της.
Γίναμε και εμείς ήρωες της Ντενεκεδούπολης με μάσκες, του Λαδένιου, της Μηλίτσας, του ΟΚ μπαμ μπαμ και παίξαμε κουκλοθέατρο μαζί τους.
Παρακολουθήσαμε βίντεο “12410 και 1 Τριαντάφυλλα”
Ακούσαμε και μάθαμε τραγούδια..
Φτιάξαμε τα περιστέρια της Ειρήνης και το δικό μας Πολυτεχνείο.
Με Δημοκρατικές διαδικασίες λοιπόν, ψηφίσαμε και εμείς για να εκλέξουμε τον Πρόεδρο της τάξης μας, αφού έγινε πολύ προσεκτική καταμέτρηση των ψήφων, προέκυψε ισοψηφία και έτσι εκλέξαμε και Αντιπρόεδρο.
Τα παρακάτω παιχνίδια σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν από την συνάδελφο Κυρία Ζάχου Αναστασία.
Αισθητηριακό παιχνίδι (Sensory Play)
Το αισθητηριακό παιχνίδι ή αλλιώς sensory play, αφορά τις αισθήσεις μας, δηλαδή την ακοή, την όραση, την όσφρηση, την αφή, καθώς και την γεύση. Όλες οι αισθήσεις ή κάποιες από αυτές, ανάλογα τι παιχνίδι παίζουμε, ενεργοποιούνται και ερεθίζονται, συμβάλλοντας στην οργάνωση των ερεθισμάτων που λαμβάνει το παιδί. Οι αισθητηριακές δραστηριότητες είναι δραστηριότητες, οι οποίες κατά κύριο λόγο χρησιμοποιούν τα χέρια, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο και την λεπτή κινητικότητα των παιδιών. Τα αισθητηριακά παιχνίδια δεν χρειάζονται ειδικό εξοπλισμό ή χρονοβόρα προετοιμασία. Αρκεί η φαντασία μας και η δημιουργικότητα μας. Για παράδειγμα, μια παγοθήκη, μια λαβίδα τροφίμων και μερικά κομμάτια χαρτί διπλωμένα σαν μικρές μπάλες, μπορεί πολύ εύκολα να αποτελέσουν ένα αισθητηριακό παιχνίδι, το οποίο όχι μόνο θα ψυχαγωγήσει τα παιδιά, αλλά θα συμβάλλει και στην βελτίωση της λεπτής τους κινητικότητας.
Ποια είναι όμως τα οφέλη του;
Τα παιδιά επιλέγουν κατά κόρων τις αισθήσεις τους από πολύ μικρή ηλικία για να ανακαλύψουν, να εξετάσουν και εν τέλει να κατανοήσουν το περιβάλλον τους. Ανακαλύπτουν υφές, υλικά διαφόρων σχημάτων και μεγεθών, ήχους που παράγουν τα περιβάλλοντα τους αντικείμενα. Επομένως, υπάρχει η αισθητηριακή εξερεύνηση.
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ενισχύεται η λεπτή τους κινητικότητα. Δηλαδή ο συντονισμός των δαχτύλων τους, το να κουμπώσουν ένα κουμπί, να δέσουν κορδόνια, να γράψουν, να χρησιμοποιήσουν πινέλο, να περάσουν χάντρες μέσα από κλωστή. Δίνεται, δηλαδή, έμφαση σε μικρές κινήσεις, οι οποίες ωφελούν το παιδί σε διάφορους τομείς. Τα οφέλη της είναι η ενδυνάμωση των δαχτύλων, ο συντονισμός ματιού και χεριού, η συγκέντρωση και η μάθηση, η οποία γίνεται με παιγνιώδη τρόπο
Συμβάλλει στην χαλάρωση των παιδιών, καθώς αποτελεί δραστηριότητα που απαιτεί μικρές κινήσεις και συγκέντρωση. Με αυτόν τον τρόπο καλλιεργείται και η διαχείριση της προσοχής.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, το αισθητηριακό παιχνίδι συμβάλλει στην αισθητηριακή ολοκλήρωση του παιδιού. Επομένως, η παρουσία του είναι πολύ σημαντική στη ζωή του παιδιού.
Έτσι, λοιπόν, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε αισθητηριακές γωνιές για το ελεύθερο παιχνίδι των παιδιών. Η αρχή έγινε με δυο αισθητηριακές λεκάνες. Ας τις ανακαλύψουμε όλοι μαζί!
«Ένα ψάρεμα αλλιώτικο…»
Σε μια διάφανη λεκάνη προσθέσαμε νερό και καπάκια διαφόρων χρωμάτων και μεγεθών. Τα καπάκια αυτά αποτελούν τα «ψαράκια» μας, τα οποία καλούμαστε να «ψαρέψουμε» όχι με καλάμι ψαρέματος, αλλά… με δυο ξυλάκια. Τα παιδιά κρατώντας ένα ξυλάκι στο ένα χέρι και ένα ξυλάκι στο άλλο, καλούνται να βγάζουν τα καπάκια – ψαράκια και να τα τοποθετούν εκτός λεκάνης, συντονίζοντας τα χέρια τους, έτσι ώστε να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους.
Στόχος της συγκεκριμένης αισθητηριακής λεκάνης είναι να αναπτυχθεί και να βελτιωθεί η λεπτή κινητικότητα του κάθε παιδιού, χωρίς ωστόσο να γίνεται εμφανής ο διδακτικός ρόλος του παιχνιδιού. Το παιδί καλείται να κάνει συντονισμένες κινήσεις, έτσι ώστε να βγάλει με τα ξυλάκια τα καπάκια από την λεκάνη με το νερό και να τα τοποθετήσει στον χώρο που έχουμε καθορίσει.
«Φθινοπωρινή εξερεύνηση»
Σε αυτήν την αισθητηριακή λεκάνη συμμετείχαμε όλοι μαζί. Μια μέρα στο διάλλειμα, με αφορμή κάποια παιδιά που εξερευνούσαν τα αντικείμενα και τους οργανισμούς που υπήρχαν στην αυλή, μας ήρθε η ιδέα να δημιουργήσουμε την λεκάνη αυτή. Ζητήσαμε από τα παιδιά να γίνουν βοηθοί μας και να συλλέξουν φύλλα και «βελανίδια» από την αυλή και να τα τοποθετήσουν όλα μέσα στο δοχείο που τους παρουσιάσαμε. Δεν αποκαλύψαμε από την αρχή τι επρόκειτο να συμβεί, τους αφήσαμε να μαντέψουν και να ξετυλίξουν την υπέροχη φαντασία τους. Κάποιοι το πέτυχαν, κάποιοι άλλοι μας έδωσαν κάποιες ευφάνταστες απαντήσεις.
Τι ήταν όμως τελικά;
Τα παιδιά κλήθηκαν με μια λαβίδα μαγειρικής να βρουν μέσα από την λεκάνη που περιείχε τα φύλλα και τα βελανίδια, τα βελανίδια και να τα «τσιμπήσουν» ώστε να τα απομακρύνουν από αυτήν.
Στόχος αυτής της αισθητηριακής λεκάνης είναι τα παιδιά να αναπτύξουν και να εξασκήσουν την λεπτή τους κινητικότητα, καθώς καλούνται να συντονίσουν τα δάχτυλα τους στην λαβίδα για να πιάσουν τα βελανίδια, αλλά δίνεται έμφαση και στην οπτική αναγνώριση. Να ξεχωρίσουν, δηλαδή, μέσα από ένα σύνολο αντικειμένων, τα αντικείμενα – στοιχεία που θέλουν να απομακρύνουν.
Πρωταρχικός σκοπός μας, πέρα από την καλλιέργεια και ανάπτυξη των δεξιοτήτων των παιδιών, είναι τα παιδιά να διασκεδάζουν και να ανακαλύπτουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο το περιβάλλον τους.
«Όταν ο Νοέμβρης ήρθε στον κόσμο, τα δυο μεγαλύτερα αδέρφια του, ο Σεπτέμβρης και ο Οκτώβρης, είχαν φύγει στην ξενιτιά. Οι γονείς του είχαν φτωχύνει και δύσκολα τα έβγαζαν πέρα. Το αραχνοΰφαντο φουστάνι της μητέρας του της Βροχής είχε τόσο ξεφτίσει, που είχαν μείνει μονάχα τα κρόσσια. Και τα χρώματα που είχε για να ζωγραφίζει ο πατέρας του το Φθινόπωρο είχαν σωθεί από καιρό”
Λόττι Πέτροβιτς (Απόσπασμα από το βιβλίο Τα παιδιά του Φθινόπωρου)
Γνωρίσαμε τα φρούτα και τα λαχανικά του Φθινοπώρου.
Συζητήσαμε για το όργωμα και την σπορά, και φυτέψαμε τα δικά μας χωραφάκια.
Παρακολουθήσαμε την εξέλιξη του σπόρου σε φυτό
Και περιμένουμε τις δικές μας παραγωγές….
Τα σχήματα είναι μια αγαπημένη θεματική ενότητα για τα παιδιά! Αρέσουν πολύ στους μικρούς μας μαθητές γιατί τα συναντάμε παντού γύρω μας! Ταξίδι στη χώρα των σχημάτων κάναμε αυτή την εβδομάδα γνωρίζοντας τα γεωμετρικά σχήματα μέσα από διάφορα μουσικοκινητικά παιχνίδια, κατασκευές, ιστορίες και άλλες δραστηριότητες. Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή, συνεργασία και επικοινωνία με τους συμμαθητές τους μέσα από δραστηριότητες χρησιμοποιώντας ακόμα και το σώμα τους.
Αρχικά αντλήσαμε πληροφορίες σχετικά με το επίπεδο κατανόησης των γεωμετρικών εννοιών μέσα από διάφορες ερωτήσεις…
«Πώς ονομάζονται αυτά τα σχήματα;»
«Πώς κατάλαβες ότι αυτό το σχήμα είναι (π.χ. ορθογώνιο) …;»
«Έχεις δει κάπου κάποιο αντικείμενο που να μοιάζει με… κύκλο; ορθογώνιο; τετράγωνο; τρίγωνο;»
«Με ποιο σχήμα μοιάζει… η πόρτα της τάξης (ορθογώνιο); το ντέφι (κυκλικό); το παραμύθι (τετράγωνο)
Κάναμε ομαδοποιήσεις, σειροθετήσεις, τα μετρήσαμε….
Είδαμε βίντεο και διαβάσαμε παραμύθια
Στη συνέχεια εντοπίσαμε διάφορα αντικείμενα στην τάξη που έχουν σχήμα, κύκλου, τρίγωνου, τετράγωνου, ορθογώνιου παραλληλόγραμμου. Τα περπατήσαμε και φτιάξαμε σχήματα με το σώμα μας.
Φτιάξαμε ζώα με σχήματα…
Σχηματίσαμε τον εαυτό μας πως θα έμοιαζε αν ήταν ρομπότ.
Και τα δικά μας λουλούδια σε φόντο Φθινοπωρινό.
Κατασκευάσαμε σαλιγκάρια και σχηματούληδες.
Μιλήσαμε για μεγάλους ζωγράφους και τον τρόπο ζωγραφικής τους με σχήματα. Τα εντοπίσαμε ,τα μετρήσαμε και αναπαραστήσαμε τους πίνακες.
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού (EUROPE CODE WEEK) είναι μια πρωτοβουλία, που έχει ως στόχο να κάνει τον προγραμματισμό και τον ψηφιακό γραμματισμό προσιτό σε όλους, με διασκεδαστικό και ενδιαφέροντα τρόπο.
Η συμμετοχή μας έχει τίτλο «Σχεδιάζω με αριθμούς και σύμβολα». Δημιουργούμε αλλά και σπάμε κώδικες, σε ένα δυαδικό παιχνίδι προγραμματισμού χωρίς τη χρήση διαδικτύου. Τα παιδιά ζωγραφίζουν μια εικόνα σε ένα πλέγμα με μαύρο μαρκαδόρο και στη συνέχεια την κωδικοποιούν χρησιμοποιώντας ένα είδος δυαδικού συστήματος. Για κάθε μαύρο κουτί γράφουν το 1 και για κάθε άσπρο γράφουν το 0. Δημιουργούν έτσι έναν κώδικα και αποκτούν δεξιότητες ,συνεργασίας, επικοινωνίας, δημιουργικότητας και κριτικής σκέψης.
Δείτε την σελίδα του έργου εδώ
Τα αποτελέσματα καταπληκτικά
Στο παρακάτω αρχείο θα βρείτε θα βρείτε τους κώδικες που δουλέψαμε, σε περίπτωση που θέλετε να ασχοληθείτε στο σπίτι
Και φυσικά πήραμε όλοι Πιστοποιητικό συμμετοχής
Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης Εκπαιδευτικού
Έργου Σχολικής Μονάδας (Έτος Αναφοράς: 2020-2021)