31 Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης

Στις 31 Οκτωβρίου κάθε χρόνο γιορτάζουμε, την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης. Συζητήσαμε για την αποταμίευση, την σκοπιμότητα της, την αξία της και με ποιους άλλους τρόπους  την πραγματοποιούμε.

Μάθαμε παροιμίες

Διαβάσαμε την ιστορία του βασιλιά Μίδα

Παρακολουθήσαμε το παραμύθι του Αντώνη Παπαθεοδούλου  “Αν κάθε μέρα….”

Ακούσαμε τραγούδια

Δουλέψαμε σαν εργατικά μυρμήγκια…..

Και φτιάξαμε τους δικούς μας κουμπαράδες

 

Η λειτουργία του “edupass.gov.gr”

Από τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021 τίθεται σε λειτουργία για τις δημόσιες σχολικές μονάδες η πλατφόρμα edupass.gov.gr, η οποία αποτελεί ένα επιπλέον εργαλείο για την υγειονομική θωράκιση της δια ζώσης λειτουργίας των δημόσιων εκπαιδευτικών δομών. Χάρη στο edupass.gov.gr o Διευθυντής της σχολικής μονάδας θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιβεβαιώνει ότι εντός της σχολικής μονάδας βρίσκονται μόνο πρόσωπα (μαθητές/τριες, εκπαιδευτικοί/μέλη Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π., επισκέπτες), τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις φυσικής παρουσίας στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.

H πλατφόρμα αφορά επί του παρόντος μόνο τις σχολικές μονάδες της δημόσιας πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής. Στην πλατφόρμα ενσωματώνονται όλες οι λειτουργίες του self-testing.gov.gr και η διαδικασία έκδοσης της Σχολικής Κάρτας για COVID-19. Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες θα εξακολουθήσουν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την Σχολική Κάρτα για COVID-19, ακολουθώντας την ιδία ακριβώς διαδικασία που ακολουθούν μέχρι και σήμερα.

Επισημαίνεται ότι το self-test που πρέπει να δηλωθεί στις 28-29/10/2021 από τους γονείς/κηδεμόνες μαθητών που φοιτούν σε δημόσιες σχολικές μονάδες  θα δηλωθεί -για τελευταία φορά- στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr. 

Υπόχρεοι υποβολής στην πλατφόρμα edupass.gov.gr δήλωσης συμμετοχής με φυσική παρουσία στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία στις δημόσιες σχολικές μονάδες είναι: (α) οι μαθητές/τριες, (β) το εκπαιδευτικό προσωπικό και μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.), (γ) κάθε άλλο φυσικό πρόσωπο, που συμμετέχει με φυσική παρουσία σε κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία που διενεργείται εντός των χώρων της δημόσιας εκπαιδευτικής δομής («επισκέπτες»), όπως για παράδειγμα φοιτητές/τριες που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση στη σχολική μονάδα.

Οι υπόχρεοι ή οι γονείς/κηδεμόνες τους εισέρχονται στην πλατφόρμα και δηλώνουν την πρόθεση φυσικής παρουσίας τους στους χώρους της σχολικής μονάδας, ζητώντας να αποστέλλεται στη θυρίδα της σχολικής μονάδας τους η κατάστασή τους.

Α) Σε περίπτωση που έχουν εμβολιασθεί ή που έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου η δήλωση αυτή πρέπει να γίνει μία μόνο φορά και

Β) σε περίπτωση υποβολής σε διαγνωστικό (rapid/PCR) ή αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), όσες φορές απαιτείται από το εκάστοτε ισχύον πλαίσιο, π.χ. για τους μαθητές που δεν έχουν εμβολιασθεί/νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου η αντίστοιχη δήλωση στο edupass.gov.gr πρέπει να υποβάλλεται δύο φορές την εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι το edupass.gov.gr σε πρώτη φάση ενεργοποιήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) και στόχος του είναι να συμβάλει στην προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και στην απλούστευση των διαδικασιών ελέγχου για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Η νέα πλατφόρμα συνιστά αποτέλεσμα της συνεργασίας των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και είναι προσβάσιμη από το gov.gr. Υλοποιήθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ η άντληση των στοιχείων πραγματοποιείται από το Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης και την ΗΔΙΚΑ.

28η Οκτωβρίου 1940

“Η ημέρα που η Ελλάδα είπε ΟΧΙ στην υποταγή, στέλνοντας το μήνυμα πως όταν παλεύει κανείς με την ψυχή του, όταν αγωνίζεται για την ελευθερία του, όσο μεγάλα και αν είναι τα εμπόδια, όσες θυσίες και αν απαιτηθούν, στο τέλος θα βγει νικητής”

Πόλεμος και Ειρήνη, Σκλαβιά και Ελευθερία, έννοιες δυσνόητες για τα παιδιά αυτής της ηλικίας. Θέλοντας να τα βοηθήσουμε να εξοικειωθούν με απλό και δημιουργικό τρόπο για το τι συνέβη σε τέτοιες σημαντικές περιόδους της ιστορίας στην Ελλάδα, διαβάσαμε πολλά βιβλία.

Είδαμε video για να γνωρίσουμε καλύτερα τα γεγονότα.

Συζητήσαμε με αφορμή ένα πολύ όμορφο παραμύθι με τίτλο “Πατάτες Πατάτες”

Ακούσαμε και μάθαμε τραγούδια…

Μάθαμε ποιήματα…

Κάναμε κατασκευές…

Συζητήσαμε για τα υπέροχα έργα του Πάμπλο Πικάσο και φτιάξαμε την δική μας “Γκουέρνικα”

Κάναμε παρέλαση

Μιλήσαμε για τον Πολιούχο της πόλης μας τον Άγιο Δημήτριο

Και φυσικά είπαμε τα ποιήματα και τα τραγούδια στην γιορτή μας

Ταξίδια με … γραμμές, καμπύλες, σχήματα

Χρώματα, τελείες, σχήματα, γραμμές.

Πώς μπλέκονται όλα αυτά τόσο ταιριαστά. Πώς το ένα μπαίνει μέσα στο άλλο και δημιουργούν μαγικές εικόνες…μοναδικές.

Απλά, επιλέγεις ένα χρώμα, ένα υλικό, απλό στην αρχή, ένα μαρκαδόρο, ας πούμε. Ακουμπάς την χρωματιστή μύτη του στο χαρτί και αφήνεσαι να σε παρασύρει σε μια διαδρομή … τελίτσες στη σειρά, ευθεία, καμπύλη, ζιγκ-ζαγκ.

Δύο βιβλία επιλέξαμε, απ΄ τη βιβλιοθήκη του σχολείου μας, κλασικά, αγαπημένα πολύ, που όσο και να τα δουλέψεις, πάντα έχουν να σου δώσουν.

Από αυτά ξεκίνησε το ταξίδι μας για φέτος.

Από αυτά γέμισαν τα χαρτιά μας χρώματα, και γραμμές.

Απ΄ αυτά δημιουργήθηκαν τα πρώτα έργα τέχνης μας. Απ΄ αυτά γεμίσαμε με χρώμα την τάξη μας.

Απ΄ αυτά τραβήξαμε τις πρώτες οργανωμένες και ανοργάνωτες γραμμούλες μας. Απ΄ αυτά “γράψαμε” και ζωγραφίσαμε παράλληλα.

 Ζωγραφίσαμε την δική μας τελεία ,την κόψαμε, την ψάχναμε στο πάτωμα με την συνοδεία μουσικής, γνωρίσαμε την μικρή την μεσαία και την μεγάλη. Την αποτυπώσαμε και εικαστικά στο καβαλέτο με δαχτυλομπογιές ( και ο καθένας έφτιαξε την δική του τελεία) και σε φύλλο εργασίας .

Βάψαμε δενδράκια με χρώματα φθινοπωρινά με βατονέτες και την μέθοδο του πουαντισμού.

Παίξαμε, γελάσαμε και δραματοποιήσαμε την παρακάτω ιστορία.

“Μια φορά κι έναν καιρό στην άκρη του δάσους ζούσε ένα κοριτσάκι, που το λέγανε Γραμμή.

Η Γραμμή ένιωθε πολύ μόνη της, γιατί κάθε φορά που ξεκινούσε να περπατά, πήγαινε μονάχα ευθεία σε ευθείες γραμμές και αυτό την εμπόδιζε να δει δεξιά και αριστερά της και να κάνει φίλους.

Σε έναν από αυτούς τους περίεργους περιπάτους της στο δάσος, συνάντησε ένα άλλο κοριτσάκι που το έλεγαν Καμπύλη. Η Γραμμή μόλις την είδε, στάθηκε να την θαυμάσει γιατί μπορούσε να κάνει υπέροχες κινήσεις με όλο το σώμα της και να μην μένει μόνο σε μία ευθεία, όπως έκανε εκείνη.

Η Καμπύλη βλέποντας την Γραμμή με πόση λατρεία και θαυμασμό την κοιτούσε είπε:

-Ξέρω πως εσύ δεν μπορείς να κινηθείς όπως εγώ, αλλά μπορώ να σε βοηθήσω, και ξέρεις πως;

Θα σε κρατάω από το χέρι και θα γίνω η ουρά σου! Μαζί θα μπορούμε να κάνουμε υπέροχες κινήσεις και θα σε βοηθήσω να δεις τον κόσμο από όλες τις μεριές, θα γίνουμε οι καλύτερες φίλες. Έτσι η Καμπύλη πήρε την Γραμμή από το χέρι και μαζί σχημάτιζαν περίεργα αλλά υπέροχα γράμματα!

Με αυτό τον τρόπο, η Γραμμή μπόρεσε και είδε βουνά και θάλασσες, ρυάκια και πεδιάδες και μαζί δημιουργούσαν τις πιο μοναδικές ιστορίες.

Λίγο πριν τελειώσει το ταξίδι της Γραμμής και της Καμπύλης, βρέθηκαν μπροστά σε ένα μοναδικό γεγονός! Ένας γέρος σοφός στάθηκε μπροστά τους και τους είπε.

-Είμαι ο Κύκλος και βοηθάω να γίνονται τα όνειρα και οι ευχές αληθινά! Δημιουργώ νέα γράμματα και από κει τα παιδιά μπορούν και διαβάζουν και ζουν ειρηνικά και χαμογελαστά. Μπορώ και εγώ να καθοδηγώ εσένα Γραμμή και εσένα Καμπύλη και να δημιουργήσουμε μαζί ένα νέο ταξίδι.

Έτσι και έγινε. Το ταξίδι των γραμμάτων άρχισε την πορεία του στον κόσμο των βιβλίων. Τα γράμματα έγιναν ιστορίες και παραμύθια, που διαβάζονται ακόμη και σήμερα. Η Γραμμή έγινε το πιο ευτυχισμένο κορίτσι του κόσμου και έζησε με την φίλη της την Καμπύλη και τον σοφό γέρο Κύκλο στο παλάτι των βιβλίων με τους ήχους των ευχών να πραγματοποιούν κάθε τους κρυφό όνειρο.

Φθινόπωρο και πάλι……

Φθινόπωρο και πάλι μες στου χρόνου την αγκάλη…

Φθινόπωρο Φθινοπωράκι η πρώτη εποχή προς εξερεύνηση…Τα θέματα πολλά, οι απορίες ακόμη περισσότερες, τα ενδιαφέροντα των παιδιών ποικίλα…
Τι να πρωτοσυζητήσουμε…
Για τον κύκλο των εποχών, για τον καιρό, τα πρωτοβρόχια και  τον άνεμο, για τις αλλαγές στη φύση ( στα δέντρα, τα φύλλα, τη ζωή των ζώων και εντόμων), για τα ταξιδιάρικα πουλιά, για τα νόστιμα φρούτα του, για τις αγροτικές εργασίες;
Ξεκινάμε με την εποχή του Φθινοπώρου γενικά και πως αλλιώς με ένα ποίημα που το παρουσιάζουμε ως αίνιγμα:
Φύλλα κίτρινα πεσμένα
τα λουλούδια μαραμένα
πότε βρέχει, πότε λιάζει 
η διάθεση αλλάζει
η μέρα όλο μικραίνει
κι ο καιρός όλο ψυχραίνει!
              Για ποιον μιλά;
Ακούμε τραγούδια για το Φθινόπωρο
Μετρήσαμε, συγκρίναμε, ομαδοποιήσαμε και ζωγραφίσαμε τα φύλλα μας
Φτιάξαμε τους Φθινοπωρούληδες
Και ομπρέλες για την βροχή…
Δεντράκια Φθινοπωρινά που βγήκαν λίγο πολύχρωμα
Σκιουράκια και βελανίδια
Και ένα γλυκό τσαμπί σταφύλι
Φθινοπωρινά χρώματα με σφουγγαράκια
Πως μπερδέψαμε το Φθινόπωρο με τόσα χρώματα, σχήματα ακόμη και ζώα, ούτε και εμείς το καταλάβαμε…

Εσωτερικός Κανονισμός

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 1ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ 2021 – 2022

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 491/τ.Β/9-2-21  από το σχολικό έτος 2021-2022 και εφεξής, κάθε σχολική μονάδα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οφείλει να έχει εγκεκριμένο Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας στον οποίο αναφέρονται θέματα σχετικά με τη λειτουργία της.
Με τον όρο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του Σχολείου εννοούμε το σύνολο των όρων και των κανόνων που αποτελούν προϋποθέσεις, για να πραγματοποιείται ανενόχλητα, μεθοδικά και αποτελεσματικά το έργο του Σχολείου. Επιπλέον, ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του Σχολείου αποτελεί σημαντικό παιδαγωγικό μέσο που βοηθά στην ομαλή σχολική ζωή, στη συνεργασία, στην αλληλεγγύη, στον δημοκρατικό διάλογο και στην αποδοχή της διαφορετικότητας.
Σκοπός του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Σχολείου είναι η θεμελίωση ενός πλαισίου που υποστηρίζει το εκπαιδευτικό έργο και την απρόσκοπτη συμμετοχή όλων στην εκπαιδευτική διαδικασία, την διαμόρφωση κλίματος που στηρίζει την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών/μαθητριών, την εξασφάλιση της σωματικής ασφάλειας και της συναισθηματικής πλήρωσης όλων των μελών της σχολικής κοινότητας, κ.ά.

Παρακάτω παρατίθεται ο Εγκεκριμένος Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του 1ου Νηπιαγωγείου Αμπελοκήπων.



Λήψη αρχείου

Εργαστήρια Δεξιοτήτων 2021-2022

1ο Νηπιαγωγείο Αμπελοκήπων  :  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2021-2022  

Βασικός προσανατολισμός : To όραμά μας !

Το 1ο Νηπιαγωγείο Αμπελοκήπων είναι ένα σχολείο με άρτια καταρτισμένο προσωπικό που προσφέρει στους μαθητές ανεξαρτήτως φυλής ή εθνικότητας ίσες ευκαιρίες για ποιοτική εκπαίδευση με στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη και την ομαλή κοινωνικοποίηση τους, ώστε να είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της κοινωνίας του αύριο, όπου πρόκειται να ζήσουν, Είναι ένα σχολείο που προσφέρει ποιότητα στην εκπαιδευτική διαδικασία και εξελίσσεται συνεχώς, εφαρμόζοντας προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αγωγής υγείας, Ολυμπιακής παιδείας, κυκλοφοριακής αγωγής. Είναι ένα σχολείο ανοικτό για τους γονείς και η ενεργός συμμετοχή των γονέων είναι ορατή σε κάθε έκφραση της.

Μέρος της φιλοσοφίας μας και προτεραιότητά μας είναι να βελτιώσουμε το έργο μας, με την υιοθέτηση νέων μεθόδων διδασκαλίας και τη συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού μας, προς όφελος του συνόλου της σχολικής μονάδας. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός σχολείου το οποίο θα είναι καινοτόμο και θα παρέχει πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου εκπαίδευση για όλους.

Με την εφαρμογή των εργαστηρίων δεξιοτήτων  στοχεύουμε στην  ενίσχυση της καλλιέργειας δεξιοτήτων και ικανοτήτων του 21ου αιώνα δηλαδή της τεχνολογίας και  της επιστήμης  και κατ’ επέκταση της ανάπτυξης δεξιοτήτων ζωής των παιδιών προκειμένου να ενταχθούν στο κοινωνικό περιβάλλον.

Για το  σχολικό έτος 2021-2022 θα εξεταστούν οι παρακάτω ενότητες  

1η θεματική ενότητα :  ZΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ -ΕΥ ΖΗΝ

Σχέδιο Δράσης  με τίτλο:  «Ιππότες της Οδικής Ασφάλειας, Ιππότης Ευγένιος»

Σκοπός : Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ιππότες της Οδικής Ασφάλειας» αποτελεί μία εισαγωγή των παιδιών στο θέμα της οδικής ασφάλειας, το οποίο προσεγγίζεται μέσα από βιωματικές δραστηριότητες. Βασικό εργαλείο αποτελεί το βιβλίο “Γίνε Ιππότης της Οδικής Ασφάλειας” με πρωταγωνιστή τον Ιππότη Ευγένιο, ο οποίος καλεί τα παιδιά να συμμαχήσουν μαζί του και να ιδρύσουν το Τάγμα των Ιπποτών της Οδικής Ασφάλειας. Το βιβλίο λειτουργεί επικουρικά στην ενίσχυση των γνώσεων των μαθητών όσον αφορά την ασφαλή τους μετακίνηση ως πεζοί και επιβάτες  (μαθαίνω να διασχίζω με ασφάλεια το δρόμο, τα φανάρια, τα σήματα οδικής κυκλοφορίας, την σωστή συμπεριφορά ως επιβάτης οχήματος Ι.Χ. και ΜΜΜ).

 2η θεματική ενότητα : ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σχέδιο Δράσης  με τίτλο:  «Ομάδα δράσης μαθητών για την προστασία όλων των ζώων» 

Σκοπός: Σκοπός του προγράμματος είναι να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές, γύρω από τη σχέση του ανθρώπου με διάφορα είδη ζώων, ώστε  να προβληματιστούν και να αναλάβουν δράση για την προστασία τους, στον βαθμό που μπορούν. Πρόκειται για ένα συλλογικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που στόχο  έχει  οι μαθητές:

–  να ενημερωθούν για ορισμένες μορφές κακοποίησης που υφίστανται τα ζώα από τον άνθρωπο, να αντιληφθούν τις απειλές από τις οποίες κινδυνεύουν τα ζώα,

– να συνειδητοποιήσουν το σοβαρό πρόβλημα της μείωσης της βιοποικιλότητας. Για την υλοποίηση των δραστηριοτήτων που προτείνονται, αξιοποιούνται καινοτόμες διδακτικές πρακτικές όπως ομαδοσυνεργατική μέθοδος, μελέτη περίπτωσης, επίλυση προβλήματος, παιχνίδι ρόλων κ.ά.

3η θεματική ενότητα : ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΙ ΕΝΕΡΓΩ 

Σχέδιο Δράσης  με τίτλο:  «Νηπίων Παιδεία: το πρώτο βήμα στη δημοκρατία»

Σκοπός: Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι τα παιδιά να ευαισθητοποιηθούν και να αντιληφθούν έννοιες όπως αλληλοσεβασμός, σεβασμός στην διαφορετικότητα, συνεργασία/συνεργατικότητα, αντιμετώπιση διακρίσεων, κοινωνική ευαισθησία, δημοκρατική παιδεία.

4η θεματική ενότητα : ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ 

Σχέδιο Δράσης  με τίτλο: «STE(Α)M και η Γη γυρίζει»

Σκοπός: Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «STEM και η Γη γυρίζει», έχει σκοπό να έρθουν σε επαφή οι μαθητές του Νηπιαγωγείου με θέματα που αφορούν την επιστήμη, τα μαθηματικά, τη αστρονομία και την τεχνολογία. Στόχοι του εν λόγω προγράμματος είναι τα παιδιά, να κατανοήσουν τα χαρακτηριστικά της μάθησης μέσα από τον προβληματισμό, να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν ένα πρόγραμμα, να εξασκηθούν στον αλγοριθμικό τρόπο σκέψης, να αναπτύξουν δεξιότητες προσανατολισμού και μέτρησης αποστάσεων και να αναζητήσουν πληροφορίες για τους πλανήτες και το Ηλιακό Σύστημα.

Αντίκτυπος κι αναμενόμενα οφέλη 

Mάθηση με εισαγωγή καινοτόμων δράσεων στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων. Σύσφιξη σχέσεων όλων των μελών της σχολικής κοινότητας, συνεργασία, αλληλεπίδραση.

Υλοποίηση Εργαστηρίων Δεξιοτήτων

Κάθε θεματικός κύκλος υλοποιείται σε διάστημα δύο μηνών περίπου και ακολουθεί την παραπάνω σειρά.



Λήψη αρχείου

Εργαστήρια Δεξιοτήτων στο Νηπιαγωγείο

Εργαστήρια δεξιοτήτων στο Νηπιαγωγείο!

Με σκοπό την ενίσχυση της καλλιέργειας ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης στους μαθητές και στις μαθήτριες, έχει  θεσμοθετηθεί η εισαγωγή  των εργαστηρίων δεξιοτήτων  σε όλες τις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και  Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2021-22.

Στόχος είναι η ενίσχυση της καλλιέργειας ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης στους μαθητές και στις μαθήτριες, σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου προγράμματος με δομή Ανοικτών Προγραμμάτων Σπουδών και Διαδικασιών δηλαδή η καλλιέργεια δεξιοτήτων του 21ου αιώνα , όπως προτείνονται από το Συμβούλιο της Ευρώπης  και συγκεκριμένα: η κριτική σκέψη, η δημιουργικότητα, η συνεργασία, η επικοινωνία, ο ψηφιακός γραμματισμός (Information literacy), ο γραμματισμός των Μέσων Επικοινωνίας (Media literacy), ο τεχνολογικός γραμματισμός (Technology literacy), η ευελιξία (Flexibility), η Ηγεσία (Leadership), η Πρωτοβουλία (Initiative), η Παραγωγικότητα (Productivity) και οι Κοινωνικές Δεξιότητες (Social skills) καθώς και οι δεξιότητες που απαιτούνται για τη Δημοκρατική Συνύπαρξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα (Competencies for a Democratic Culture –CDCs)

Τα εργαστήρια των δεξιοτήτων ανταποκρίνονται στην ανάγκη να μετασχηματιστεί το παιδαγωγικό παράδειγμα και το σχολικό κλίμα προς την κατεύθυνση της εργαστηριακής και βιωματικής μάθησης, των συνεργατικών πρακτικών και της απάντησης πραγματικών προβλημάτων της ζωής και του τόπου της σχολικής κοινότητας και περιλαμβάνουν 4  θεματικές ενότητες :

Α) Κύκλος των δεξιοτήτων μάθησης – Κριτική σκέψη

– Επικοινωνία
– Συνεργασία
– Δημιουργικότητα

Β) Κύκλος των δεξιοτήτων ζωής

– Αυτομέριμνα
– Κοινωνικές Δεξιότητες
– Πολιτειότητα
– Ενσυναίσθηση και ευαισθησία
– Προσαρμοστικότητα
– Ανθεκτικότητα
– Υπευθυνότητα
– Πρωτοβουλία
– Οργανωτική ικανότητα
– Προγραμματισμός
– Παραγωγικότητα

Γ) Κύκλος των δεξιοτήτων της τεχνολογίας και της επιστήμης

– Δεξιότητες Μοντελισμού και προσομοίωσης – Πληροφορικός γραμματισμός
– Ψηφιακός γραμματισμός
– Τεχνολογικός γραμματισμός
– Γραμματισμός στα Μέσα

– Ευχέρεια στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση
– Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες
– Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο
– Προστασία από εξαρτητικές συμπεριφορές στις τεχνολογίες
– Δεξιότητες δημιουργίας και διαμοιρασμού ψηφιακών δημιουργημάτων
– Συνδυαστικές δεξιότητες ψηφιακής τεχνολογίας, επικοινωνίας και συνεργασίας
–Δεξιότητες ανάλυσης και παραγωγής περιεχομένου σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα

– Δεξιότητες διεπιστημονικής και διαθεματικής χρήσης των νέων τεχνολογιών

Δ) Κύκλος των δεξιοτήτων του νου

– Στρατηγική σκέψη
– Επίλυση προβλημάτων
– Μελέτη περιπτώσεων (case studies) – Κατασκευές
– Πλάγια σκέψη

Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων προσδοκούν να γίνουν βασική παράμετρος της λειτουργίας του σχολείου με μια δυναμική παρέμβαση στον οργανωτικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης καθώς και του κλίματος που επικρατεί στις σχολικές μονάδες με την αναβάθμιση της αυτονομίας και τον επαναπροσδιορισμό τους από «κλειστό» σε «ανοικτό» και αυτοπροσδιοριζόμενο σύστημα.

Γνωρίζω τον Εαυτό μου και την Οικογένεια μου

Προσεγγίζοντας την ενότητα “Ο εαυτός μου – Η οικογένειά μου”, κάνουμε δραστηριότητες για να γνωρίσουν τα παιδιά καλύτερα τον εαυτό τους και τα μέλη της οικογένειας. Μιλήσαμε για εμάς, πως είμαστε, τι μας αρέσει, πως είναι οι φίλοι μας. Περιγράψαμε τα χαρακτηριστικά μας και παίξαμε με τα ονόματα μας.

Κάναμε τα αρχικά μας δρόμους και ταξιδεύαμε με τα αυτοκίνητα μας..

Και παγωτά με διάφορες γεύσεις

Φτιάξαμε αερόστατα με διάφορες πληροφορίες για τον εαυτό μας.

 

Μιλήσαμε για την οικογένειά μας, για τους ρόλους του καθενός. Μετρήσαμε τα μέλη της και συζητήσαμε τι κάνουμε όλοι μαζί. 
Την Παγκόσμια ημέρα τρίτης ηλικίας μιλήσαμε φυσικά για τον παππού και τη γιαγιά και τους φτιάξαμε ένα δωράκι.
Διαβάσαμε παραμύθια όπως κάνουν και αυτοί για εμάς.