Αντίο, Νοέμβρη!

Γεια σας παιδιά!

Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020 σήμερα και ο 3ος και τελευταίος μήνας του Φθινοπώρου, που ο λαός μας τον λέει χαϊδευτικά και Βροχάρη, επειδή φέρνει πολλές βροχές και Σποριά, επειδή οι γεωργοί σπέρνουν, ετοιμάζεται να μας αποχαιρετήσει.

Χρόνια πολλά και όμορφα, Ανδρέα και Ανδριάνα! Ελπίζουμε όλοι και ευχόμαστε του χρόνου που θα ξανάρθει, αφού περάσουν άλλοι 11 μήνες, να είμαστε όλοι υγιείς και να βρισκόμαστε στο αγαπημένο μας σχολείο.

Ο Νοέμβριος σπορέας, χειρόγραφο, 1346, βιβλιοθήκη της Μονής Βατοπεδίου, Άγιον Όρος

Νοέμβριος με μικρά (πεζά γράμματα), ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ με μεγάλα, κεφαλαία γράμματα. Ξεκινάει με το γράμμα Ν ν. Η λέξη του αποτελείται από πόσα γράμματα; Μετρήστε…ναι, είναι 9. Και από πόσες συλλαβές; Για να συλλαβίσουμε τη λέξη χτυπώντας παλαμάκια: ΝΟ – ΕΜ – ΒΡΙ – ΟΣ. Πόσες συλλαβές μετρήσατε; Ναι, είναι 4, το βρήκατε!

Ο Νοέμβρης σε χαρακτικό του σπουδαίου χαράκτη και ζωγράφου Σπύρου Βασιλείου

Να και 2 παροιμίες για το Νοέμβριο που μπορείτε να τις μάθετε εύκολα, σαν ποιηματάκι, γιατί έχουν ομοιοκαταληξία. Τι θα πει αυτό; Η τελευταία φωνούλα (κατάληξη) της πρώτης τους φράσης είναι ίδια με την τελευταία φωνούλα της δεύτερής τους φράσης. Έτσι, όταν τις λέμε, η ομιλία μας μοιάζει σαν να φτιάχνει μουσική! Ακούστε!

1η παροιμία

Ο Νοέμβρης με βροχή,

σκάβει, σπέρνει όλη τη γη.

2η παροιμία

Το Νοέμβρη κρύο κάνει

κι η φωτιά θα μας ζεστάνει.

Τι θα λέγατε να εικονογραφήσουμε τις παροιμίες του Νοέμβρη, για να τον αποχαιρετήσουμε με ένα δωράκι; Προσπαθήστε να φανταστείτε την εικόνα κάθε παροιμίας, πάρτε χαρτί και μαρκαδόρους ή ξυλομπογιές και ζωγραφίστε την! Μετά, προσπαθήστε με το μολύβι σας να γράψετε την κάθε παροιμία κάτω από τη ζωγραφιά σας. Ορίστε, βάλατε και τη «λεζάντα», τον τίτλο του έργου σας, όπως κάνουν όλοι οι καλλιτέχνες. Μένει τώρα να βάλετε και την υπογραφή σας, να γράψετε το όνομά σας, δηλαδή, σε μια γωνίτσα του χαρτιού.

Ο Νοέμβρης όπως τον εμπνεύστηκε ο ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης

Ακούστε εδώ την ιστορία του Ν ν!

Βρείτε κι εσείς λέξεις που αρχίζουν από Ν ν. Παίξτε με τη μαμά, τον μπαμπά, τον παππού, τη γιαγιά ή τ’ αδέρφια σας, ποιος θα βρει πιο γρήγορα τις περισσότερες. Ο νικητής μπορεί να κερδίσει ένα “βραβείο” ή ένα κέρασμα, που θα έχετε συμφωνήσει από πριν!

Η χειροτεχνία της ημέρας

Σήμερα ας εμπνευστούμε από τα φθινοπωρινά φύλλα για να φτιάξουμε τους δικούς μας ήρωες! Δεν θα σας πούμε κάτι παραπάνω, οι εικόνες τα λένε όλα. Χρειάζεστε μόνο μερικά φύλλα που θα μαζέψετε όταν βγείτε βόλτα, χαρτί, κόλλα, μαρκαδόρους ή ξυλομπογιές. Και φυσικά το κέφι και τη φαντασία σας!

     

          

             

Περιμένουμε να δούμε τα έργα σας στο πάντλετ-φελλοπίνακά μας!

Παίζουμε θέατρο;

27 Νοεμβρίου σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση

Για να τιμήσουμε τη σημερινή ημέρα, αντί για πολλά λόγια (που είναι φτώχεια, όπως λέει και η παροιμία), θα σας προτείνουμε 3 παιχνίδια.

Το 1ο παιχνίδι είναι παιχνίδι μίμησης. Αυτό στο θέατρο το λέμε παντομίμα. Παρατηρήστε προσεκτικά τις παρακάτω φωτογραφίες και προσπαθήστε να κάνετε ό,τι ακριβώς κάνουν οι αρκούδες. Εντάξει, όχι όλα όσα κάνουν, γιατί θα μας κυνηγήσουν οι μπαμπακομαμάδες μας, ξέρετε εσείς!

Πόσες πόζες μετρήσατε και πήρατε; Μπράβο, είστε φοβεροί μίμοι και ηθοποιοί!

Το 2ο παιχνίδι συνδυάζει άκουσμα, κατασκευή και παιχνίδι ρόλων και εξελίσσεται σε 3 βήματα.

Βήμα 1ο: Ακούστε το υπέροχο έργο του Σεργκέι Προκόπιεφ «Ο Πέτρος και ο Λύκος» εδώ:

Βήμα 2ο: Δείτε πως έφτιαξαν τους ηθοποιούς του έργου τα παιδιά από την περσινή μου τάξη με πολύ απλά υλικά και εργαλεία: ξυλομπογιές, μαρκαδόρους, διάφορα κομματάκια χαρτάκια και χαρτονάκια, που μαζεύαμε στο καλάθι της ανακύκλωσης, ψαλίδι και κόλλα. Εμπνευστείτε και κατασκευάστε τους δικούς σας ήρωες, ακούγοντας την ιστορία.

Βήμα 3ο: Μπορείτε με τη βοήθεια κάποιου μεγαλύτερου να στερεώσετε τους ήρωές σας σε ένα καλαμάκι και να παίξετε μαζί τους, βάζοντάς τους να πουν λόγια που θα σκεφτείτε εσείς! Αυτό στο θέατρο το λέμε αυτοσχεδιασμό. Αυτοσχεδιάστε και διασκεδάστε, λοιπόν!

Το 3ο παιχνίδι είναι μία πολύ ωραία και πρωτότυπη κατασκευή για να χαλαρώσουμε! Αρκουδοτυπώματα με αυγοθήκες! Δείτε τις εικόνες και μιμηθείτε αυτό που βλέπετε. Θα χρειαστείτε μία μικρή αυγοθήκη, πινελάκι και καφέ δαχτυλομπογιά, μαύρο μαρκαδόρο και χαρτί.

Μετά από τόσα παιχνίδια και κατασκευές, σίγουρα μια λιγούρα θα την έχετε. Και επειδή όπως λένε και οι παροιμίες «Νηστικό αρκούδι δεν χορεύει!», αλλά καθόλου δεν «Φάγαμε το κρύο της αρκούδας» αφού είναι μια όμορφη, χαμογελαστή μέρα, σας αποχαιρετούμε για σήμερα και σας αφήνουμε να φάτε με όρεξη!

Φυσικά, περιμένουμε εναγωνίως να δούμε τα έργα σας στο πάντλετ – φελλοπίνακά μας (για να χρησιμοποιήσουμε και την ελληνική λέξη)!

Καλό Σαββατοκύριακο!

Να μια αρκούδα!

Γεια σας, παιδιά! Σήμερα λέμε να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα την καφέ αρκούδα του δάσους! Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα υπέροχο βίντεο για τη ζωή της.

Αρκουδογεννητούρια!

Μια αρκούδα κι ένας αρκούδος συναντιούνται αρχές του καλοκαιριού για να ζευγαρώσουν. Στα μέσα του επόμενου χειμώνα, η αρκούδα γεννά 1 έως 2 αρκουδάκια. Το βάρος τους είναι μόλις 350-400 γραμμάρια, ενώ το μήκος τους φθάνει μόλις τα 25 εκατοστά! Πάρτε ένα χάρακα και ζητήστε από κάποιον μεγαλύτερο να σας βοηθήσει να μετρήσετε τα 25 εκατοστά. Αν έχετε στο σπίτι και ζυγαριά, μπορείτε να δείτε και πόσο βαριά είναι τα νεογέννητα αρκουδάκια. Έκπληξη;

Σας φαίνεται παράξενο που ένα τόσο μεγαλόσωμο ζώο γεννά τόσο μικρόσωμα μωρά; Σκεφτείτε ότι γεννά στην καρδιά του χειμώνα και επιβιώνει κυρίως από το λίπος που έχει αποθηκεύσει στο σώμα του. Θα ήταν δύσκολο, λοιπόν, να θρέψει ένα μικρό μεγαλύτερων διαστάσεων. Μέχρι να περάσουν οι δύσκολοι χειμωνιάτικοι μήνες, η αρκούδα θηλάζει τα μικρά της, περιποιείται το τρίχωμά τους και τα κρατά ζεστά στην αγκαλιά της. Φοβερή μαμά!

Αίνιγμα:

Ξέρετε πότε χωράει μία ζωντανή αρκούδα σε μια κόλλα χαρτί;

Ας το πάρει το ποτάμι: Όταν είναι νεογέννητη!

Αρκουδομαθήματα!

Στο τέλος της άνοιξης τα μικρά είναι έτοιμα να ακολουθήσουν τη μητέρα τους στα…αρκουδομονοπάτια των δασών. Κοντά της θα μάθουν:

  • να αναποδογυρίζουν πέτρες για να βρουν μυρμηγκοφωλιές,
  • να ψάχνουν στα ξέφωτα για θάμνους ή δέντρα φορτωμένα θρεπτικούς καρπούς,
  • να βρίσκουν καταφύγιο στα πυκνά δάση, στις σπηλιές και στις κοιλότητες των βράχων, για να περνούν ήσυχα τη μέρα τους ή το βαρύ χειμώνα,
  • να…αποφεύγουν τον άνθρωπο!

Τα 2 πρώτα χρόνια της ζωής τους είναι η εποχή που τα μικρά, ακολουθώντας τη μητέρα τους, μαθαίνουν όλα όσα χρειάζονται για τη μελλοντική τους επιβίωση.

Μόλις περάσουν τα 2 πρώτα χρόνια, οι νεαρές αρκούδες αποχωρίζονται τη μητέρα τους και ξεκινούν τη δική τους ζωή μέσα στα δάση.

Αρκουδοφαγοπότι!

Η αρκούδα χρειάζεται μεγάλες ποσότητες για να χορτάσει και να αποθηκεύσει λίπος για το χειμώνα. Για να βρει την τροφή της, περπατάει πολύ, καλύπτοντας καμιά φορά και πάνω από 10 χιλιόμετρα απόσταση μέσα σε μια μέρα! Φανταστείτε ότι κάποτε είδαν μια αρκούδα να τρώει σε λίγες μόνο ώρες 5.000 καρπούς αγριοτριανταφυλλιάς, που ζύγιζαν 17 κιλά! Ήταν Νοέμβρης μήνας, λίγο πριν από το χειμέριο λήθαργό της και νηστικό αρκούδι δεν κοιμάται…

Οι πιο συνηθισμένες αρκουδολιχουδιές είναι: 

Α) Άνοιξη: οι καρποί της αγριοτριανταφυλλιάς, μήλα, μυρμήγκια, χορτάρια, βολβοί

Β) Καλοκαίρι: αγριοφράουλες, αγριόμελο, κορόμηλα, βατόμουρα, κεράσια

Γ) Φθινόπωρο: μήλα, κάστανα, κράνα, βελανίδια, βατόμουρα, φουντούκια

Δ) Χειμώνας: Κάντε ησυχία, η αρκούδα κοιμάται…Ροχαλίζει άραγε;

Η αρκούδα πέφτει σε χειμέριο λήθαργο!

Ρίχνει κάτι ύπνους! Η θερμοκρασία του σώματός της είναι μόλις κατά ένα βαθμό μικρότερη από την κανονική (38℃). Οι καρδιακοί παλμοί και ο αναπνευστικός της ρυθμός, ωστόσο, δεν ελαττώνονται τρομερά. Ξυπνάει πολύ εύκολα αν ενοχληθεί και δύσκολα ξανακοιμάται, με συνέπεια να καταναλώνει γρηγορότερα το αποθηκευμένο λίπος της, αφού το χειμώνα και την άνοιξη βρίσκει τροφή εξαιρετικά δύσκολα.

Η αρκούδα βρίσκεται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας του δάσους!

Αυτό σημαίνει ότι αν οι αρκούδες εξαφανιστούν, απειλείται ολόκληρη η πυραμίδα της ζωής στο δάσος. Η οικολογική ισορροπία διαταράσσεται επικίνδυνα. Εδώ και 35 εκατομμύρια χρόνια, η αρκούδα κατόρθωσε να επιβιώσει στην Ευρώπη. Αλλά τους 2 τελευταίους αιώνες, ο πληθυσμός της μειώθηκε κατά 50%! Κατέληξε είδος προς εξαφάνιση και κύριος υπεύθυνος γι’ αυτό είναι ο άνθρωπος.

Σώστε τις αρκούδες!

Ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι και στη χώρα μας που προσπαθούν να προστατέψουν και να διατηρήσουν τις αρκούδες, την πολύτιμη άγρια ζωή. Μπορείτε να μάθετε γι’ αυτούς και να τους βοηθήσετε κι εσείς στο έργο τους. Εδώ και εδώ θα βρείτε πολλές χρήσιμες πληροφορίες.

Ένα αρκουδοτράγουδο και μια βόλτα σε…Μουσείο!

Ακούστε εδώ το τραγούδι «Αγάπη Γιασεμί», εμπνευσμένο από το βιβλίο «Ένας Αρκούδος Μια Φορά» της Ελένης Γερουλάνου, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη σε εικονογράφηση Ίριδας Σαμαρτζή. Όταν με το καλό απαλλαγούμε από τον κορωνοϊό, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το καταπληκτικό Μουσείο Παιχνιδιών στο Παλαιό Φάληρο, για να δείτε από κοντά τον Αρκούδο-ήρωα του βιβλίου και αμέτρητα άλλα παλιά, αλλά πάντα υπέροχα παιχνίδια. Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε εδώ

Και τώρα η σειρά σας!

Εσείς έχετε κάποιο αγαπημένο παιχνίδι – αρκουδάκι; Αν ναι, βγάλτε το φωτογραφία ή ζωγραφίστε το και «καρφιτσώστε» τη φωτογραφία ή τη ζωγραφιά σας στο πάντλετ μας. Και μην ξεχάσετε να μας γράψετε το όνομά του και το ποιος ή ποια σας το χάρισε!

 

Παραμύθι μύθι μύθι, το κουκί με το ρεβύθι…

Εδώ είμαστε και σήμερα! Σήμερα γιορτάζουν οι Κατερίνες και πρώτες και καλύτερες οι δικές μας. Χρόνια πολλά και όμορφα, χαρούμενα, μαγευτικά! Να σας χαιρόμαστε! Χρωστάμε ευχετήρια κάρτα – υπερπαραγωγή, όταν επιστρέψουμε με το καλό στο σχολείο μας. Δείτε παρακάτω μια υπέροχη αγιογραφία της Αγίας Αικατερίνης:

Ωραία τα είπαμε χθες για το Ε ε. Αλλά σήμερα είναι Τετάρτη, ημέρα παραμυθιού. Γιατί είναι ημέρα παραμυθιού η Τετάρτη και όχι κάποια άλλη μέρα; Δεν ξέρω, έτσι μου ήρθε. Αυτό το μικρό πειραχτηράκι που έχω μέσα στο κεφάλι μου, ώρες ώρες με τσιγκλάει και με βάζει να πω και να κάνω τα δικά του. Άλλο που δεν θέλω, δηλαδή! Ίσως επειδή σήμερα κάνει κρύο, φυσάει και είμαι και λίγο άρρωστη, φαντάστηκα το καλύτερό μου: ξάπλα στο κρεβάτι, ανάμεσα σε πολύχρωμες φουσκωτές μαξιλάρες, με αρωματικό τσαγάκι, κουλουράκια κανέλας και τη γιαγιά ή τον παππού να μου λένε ιστορίες και παραμύθια…

Καθήστε αναπαυτικά! Θα σας πω με την καλή μου τη φωνή, την ηχογραφημένη (όχι τη σημερινή που έχει κρυφτεί μέσα στο λαιμό μου και δεν βγαίνει), την αρχή ενός παραμυθιού. Μιλάει για ένα κοριτσάκι, την Εβίτα, που ψάχνει ένα θησαυρό. Ακούστε εδώ:

Το παραμύθι συνεχίζεται. Η Εβίτα θα έχει διάφορες περιπέτειες, που θα τις πούμε μια άλλη φορά. Τώρα, ας παίξουμε λίγο!

α) Πόσους ήρωες συναντήσαμε στο παραμύθι; Θυμάστε τα ονόματά τους; Μμμ, ας δώσω μια μικρή βοήθεια:

Ε _ _ _ Α (το κορίτσι)

Ζ _ _ _ _ Σ (ο γάτος)

Φ _ Ε _ _ _ Η    Ε _ Α _ _ _ Α (η ελαφίνα)

Γράψτε και τον αριθμό, παρακαλώ!

Οι ήρωες που συναντήσαμε είναι   _  .

β) Τι ψάχνουν να βρουν οι ήρωές μας σε αυτό το παραμύθι; Ευκολάκι!

Τον μεγαλύτερο Θ _ _ Α _ _ Ο του κόσμου!

γ) Που μπήκαν για να ψάξουν; Πανευκολάκι!

Στο Π _ _ Α _ Ι !

Και ξαφνικά…ΦΡΡΡΡΣΤ…βρέθηκαν μέσα στην κοιλιά της Γ _ Σ !

Τις βρήκατε όλες τις λέξεις που λείπουν; Συγχαρητήρια! Σημαίνει ότι παρακολουθήσατε προσεκτικά την αφήγηση του παραμυθιού. Σας αξίζει ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ κι ένα τραγούδι. Ακούστε το εδώ:

Και τώρα, ώρα για ζωγραφική! Πάρτε τους μαρκαδόρους ή τις ξυλομπογιές σας και ζωγραφίστε στο χαρτί σας ένα τοπίο, ανθρώπους, ζώα, φυτά, πράγματα, με χρώματα…ανάποδα, σαν αυτά που συνάντησαν η Εβίτα και ο γάτος της ο Ζωηρός στην κοιλιά της Γης. Θυμάστε; Εκεί που οι ελέφαντες δεν ήταν γκρι, αλλά κι εγώ δεν ξέρω τι χρώμα! Μήπως εσείς; Εκεί που οι ντομάτες δεν ήταν κόκκινες, αλλά…ποιος ξέρει τι χρώμα! Μήπως εσείς; Εκεί που τα δέντρα δεν ήταν πράσινα, αλλά κάποιοι φοβεροί μαγοζωγράφοι θα μας δείξουν τι χρώμα! Μήπως εσείς;

Θα περιμένουμε με αγωνία να δούμε τις ζωγραφιές σας με τα ανάποδα…τρελοχρώματα «καρφιτσωμένες» στο πάντλετ μας!

Οι εικόνες του παραμυθιού είναι φιλοτεχνημένες από την υπέροχη ζωγράφο-εικονογράφο παιδικών βιβλίων Ίριδα Σαμαρτζή.

Παίζουμε με το Ε ε;

Γεια σας, παιδιά! Χθες μιλήσαμε για την ελιά. Θέλετε σήμερα να παίξουμε με το γράμμα Ε ε από το οποίο αρχίζει το όνομά της; Σκεφτείτε και ζωγραφίστε σε ένα λευκό χαρτί πρόσωπα, ζώα ή πράγματα που το όνομά τους αρχίζει από Ε ε. Για παράδειγμα, εμένα, την κυρία Εύη (να με φτιάξετε όμορφη, έτσι;), ένα έλκηθρο, ένα ελάφι (εντάξει, Χριστούγεννα ονειρεύομαι…). Μην ξεχάσετε να “καρφιτσώσετε” τα έργα σας στο πάντλετ μας!

Τι μπορεί να γίνει αν…στριφογυρίσουμε και αναποδογυρίσουμε τα γράμματα; Για δείτε:

Εμπνεύστηκα και ένα παιχνιδοποιηματάκι όπου βασικοί ήρωες – πρωταγωνιστές είναι το Α α που μάθαμε προχθές και το Ε ε που μαθαίνουμε σήμερα. Α, και ο…κορωνοϊός, που είναι λίγο “περήφανος” στ’ αυτιά και δεν ακούει πολύ καλά!

Μυξοφτερνιζοβηχοκορωνοϊέ,

φύγε, επιτέλους, μακριά!

Εεε; Ποιος σας κουνάει την ουρά;

Βγάλ’ το κεράκι απ’ τ’ αυτιά!

Εεε; Στιφάδο έφτιαξε η γιαγιά;

Τα νεύρα μου με πιάνουν! ΑΑΑααα!

Εεε; Πινέζα πάτησε η μαμά;

Δεν τρώγεσαι σου λέω πια!

Εεε; Έβρεξε στην Καλαμαριά;

Μας έχεις πάρει τα μυαλά!

Εεε; Ποιος φόρεσε τα μωβ βρακιά;

Μας έχεις κλείσει τα σχολειά!

Εεε; Βγήκαν οι τσούχτρες στη στεριά;

Σύνελθε! Ρίχνω κανονιά!

Εεε; Ποιος έσπασε όλα τ’ αυγά!

ΜΠΑΜ και ΟΛΕ και ΤΡΑΛΑΛΑ

και τέζα ο κορωνοϊός, ΧΑ ΧΑ!

Το γέλιο είναι ο καλύτερος γιατρός!

Ακούστε την ιστορία του Ε ε από την εξαιρετική σειρά της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης “Ένα γράμμα, μια ιστορία” εδώ.

Διασκεδάστε με το υπέροχο τραγούδι “Το ελεφαντάκι” από το μουσικό δίσκο “Ο τεμπέλης δράκος” του Γιώργου Χατζηπιερή, σε ερμηνεία του Φοίβου Δεληβοριά. Πατήστε για να το ακούσετε εδώ.

Η κυρά μας η Ελιά έχει να μας πει πολλά!

Τι να πρωτοπούμε για την ελιά. Δέντρο πολύτιμο, ευλογημένο, γεμίζει τη ζωή μας νοστιμιά, φως, φροντίδα και ιστορίες. Πολλές ιστορίες, από τη μυθολογία, από τη λαογραφία, από τη θρησκεία μας και όχι μόνο. Σήμερα θα σας πούμε ένα μύθο όπου πρωταγωνιστεί.

Ξέρετε πως πήρε το όνομά της η πόλη της Αθήνας; Ο Ποσειδώνας, ο θεός της θάλασσας, και η Αθηνά, η θεά της σοφίας, ήθελαν πολύ να γίνουν νονοί της. Έτσι, έγινε διαγωνισμός! Καθένας από τους δυο θα πρόσφερε ένα δώρο στους κατοίκους της πόλης, που εκείνα τα πολύ παλιά, μυθικά χρόνια ονομαζόταν Κεκροπία, επειδή Κέκροπα έλεγαν τον τότε βασιλιά της. Ο Ποσειδώνας χτύπησε ένα βράχο με την τρίαινά του κι αμέσως ανάβλυσε αλμυρό νερό και ξεπετάχτηκε ένα δυνατό άλογο. Η Αθηνά πρόσφερε το δέντρο της ελιάς. Οι κάτοικοι σκέφτηκαν ποιο από τα δώρα θα τους ήταν πιο χρήσιμο και τελικά προτίμησαν την ελιά. Έτσι η πόλη τους ονομάστηκε Αθήνα!

Ποιο δώρο θα διαλέγατε εσείς αν ήσασταν στη θέση των κατοίκων της Αθήνας; Πως θα ονομαζόταν η πόλη αν οι κάτοικοί της διάλεγαν το δώρο του Ποσειδώνα; Μπείτε στο πάντλετ μας και “καρφιτσώστε” τις ιδέες σας!

Αν υπήρχε τρόπος να γίνεις εσύ νονός ή νονά μιας πόλης, τι δώρο θα επέλεγες να κάνεις στους κατοίκους της; Ζωγράφισέ το και ζήτησε βοήθεια από κάποιον μεγαλύτερο για να γράψεις κάτω από τη ζωγραφιά σου τη λεξούλα του και το πως θα ονομαζόταν η πόλη αυτή προς τιμήν σου!

Περισσότερες πληροφορίες για το θαυμαστό δέντρο της ελιάς μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Μπορείτε να παίξετε με τους ήρωες του μύθου της Αθήνας πατώντας εδώ.

Παίξτε παζλ και με πίνακες μεγάλων ζωγράφων με θέμα την ελιά. Πατήστε το φαντασματάκι για βοήθεια!

 

Τα παιδιά έχουν δικαιώματα!

20 Νοεμβρίου σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού. Αγαπημένοι μας γονείς, σας έχουμε εργασία σήμερα. Εσείς θα διαβάσετε, τα παιδιά θα εικονογραφήσουν. Τι; Μα τα δικαιώματά τους! Και μη μας πείτε ότι δεν γνωρίζατε ότι έχουν δικαιώματα…

Πατώντας εδώ θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα. Όσο για τα παιδιά μας, δεν έχουν παρά να ζωγραφίσουν το ομορφότερό τους όνειρο, αυτό που θα ήθελαν να ζουν καθημερινά, στην πραγματική ζωή. Γιατί έχουν δικαίωμα! Παντού, σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν βρίσκονται. Αν η ευτυχία είχε εικόνα, θα ήταν η εικόνα παιδιών που παίζουν. Πατήστε επάνω στην εικόνα που ακολουθεί και θα δείτε!

 

ΑΑΑααα! Μήπως σήμερα πολύ φυσά και μας παίρνει τα μαλλιά;

Καλησπέρα! Είστε όλοι εκεί; Ήρθε η ώρα για τη σημερινή μας ιστορία, που μας τη λέει ένα γράμμα. Το πρώτο της Αλφαβήτας μας, το Α α! Έχετε δει ποτέ αχτένιστη αγελάδα; Αααα, τι είν’ αυτά που μας λες τώρα κυρίαααα! Αχτένιστη κυρία έχετε δει, όμως; Αλλά μέρες σαν τη σημερινή, που ο Αέρας φυσά δυνατά και μας παίρνει τα μυαλά, εεε τα μαλλιά, είναι πολύ πιθανό να δείτε. Όχι και τόσο, λόγω καραντίνας, θα μου πείτε. Αυτό διορθώνεται: βγείτε λίγο στο μπαλκόνι οικογενειακώς και σίγουρα θα δείτε σε λίγο μια αχτένιστη μαμά, έναν αχτένιστο μπαμπά, μια αχτένιστη γιαγιά, αδερφή ή αδερφό, ακόμη και τον ίδιο σας τον εαυτό!

Ακούστε την ιστορία, τραγουδήστε το τραγούδι “Ένα γράμμα, μια ιστορία” δυνατά και μετά πιάστε δουλειά: πάνω σε ένα χαρτάκι ή σε ένα χαρτονάκι, “γράψτε” το Α το μεγάλο (κεφαλαίο) και το α το μικρό (πεζό) με ό,τι σποράκια έχετε στο σπίτι: φακές, φασόλια, ρεβίθια, ηλιόσπορους, κ.τ.λ.. Πως θα “γράψετε” με σπόρους; Πρώτα σχεδιάστε με το μολύβι σας τα γράμματα, βάλτε κόλλα επάνω στο σχέδιό σας και μετά κολλήστε επάνω τα σποράκια στη σειρά σαν στρατιωτάκια!

Περιμένουμε να δούμε τα έργα σας στο πάντλετ μας!

Μήπως είμαστε…Αόρατοι;

Όχι βέβαια! Είμαστε όλοι εδώ και -που θα πάει;- θα καταφέρουμε να επικοινωνήσουμε και από τα “παραθυράκια” της τηλεκπαίδευσης. Προς το παρόν ας φρεσκάρουμε τις γνώσεις μας για τα σχήματα και τα χρώματα, ακούγοντας την ιστορία του “Αόρατου Χωριού”. Ο τσαχπίνης κύριος Μολύβης έχει βαλθεί να μην αφήσει κανένα σε άγραφο χαρτί!

   

Αφού ακούσετε την ιστορία πατώντας εδώ, πάρτε τους μαρκαδόρους ή τις ξυλομπογιές σας και ζωγραφίστε τους βασικούς ήρωες. Μπορείτε να φτιάξετε και χαρτόκουκλες, χρησιμοποιώντας χαρτονάκια από διάφορες συσκευασίες που προορίζονται για ανακύκλωση, καλαμάκια για να τις στερεώσετε ώστε να μπορείτε να παίξετε και φυσικά τη φαντασία και το κέφι σας!

   

Θα περιμένουμε με αγωνία να “καρφιτσώσετε” τα έργα σας στο πάντλετ μας!

17 Νοεμβρίου 1973

Σήμερα, 17 Νοεμβρίου 2020, τιμούμε την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με ένα ποίημα για τη Δημοκρατία, ένα αγαπημένο τραγούδι της εποχής, το “Δρόμο” των Μάνου Λοϊζου και Κωστούλας Μητροπούλου και ένα επίσης αγαπημένο βιβλίο της Ευγενίας Φακίνου, την “Ντενεκεδούπολη”, όπως παρουσιάστηκε σε παράσταση του ΚΘΒΕ.



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου