ΘΕΜΑΤΙΚΗ 4 2025-2026

ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ: Δημιουργώ και Καινοτομώ

ΥΠΟΘΕΜΑΤΙΚΗ: Γνωριμία με τα επαγγέλματα

ΤΙΤΛΟΣ: “Επαγγέλματα του σήμερα και του αύριο”

Στα πλαίσια του θεματικού κύκλου Δημιουργώ – Καινοτομώ έγινε γνωριμία των παιδιών με επαγγέλματα του σήμερα και του αύριο.

Γνώρισαν τα επαγγέλματα του Ψυχολόγου, του διαιτολόγου – Διατροφολόγου, του προγραμματιστή τεχνητής νοημοσύνης, τα προσόντα και τις απαιτήσεις αυτών των επαγγελμάτων.

Με τη βοήθεια της εφαρμογής Φωτόδεντρο γνώρισαν με πιο εμπειρικό τρόπο κάποια από αυτά τα επαγγέλματα.

Παρουσίασαν το επάγγελμα που θα ήθελαν να ακολουθήσουν και τους λόγους επιλογής του, τέλος ζωγράφισαν το περιβάλλον εργασίας μέσα στο οποίο θα ήθελαν να εργαστούν στο μέλλον.

Stigmiotypo othonhs 2026 03 25 214651 Stigmiotypo othonhs 2026 03 25 214707 Stigmiotypo othonhs 2026 03 25 214721

ΘΕΜΑΤΙΚΗ 1 2025-2026

ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ : Φροντίζω το περιβάλλον

ΥΠΟΘΕΜΑΤΙΚΗ: Πολιτιστική κληρονομιά

ΤΙΤΛΟΣ: “Γνωριμία με τα αρχαία ελληνικά θέατρα”

Στα πλαίσια της πρώτης θεματικής των εργαστηρίων δεξιοτήτων τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με το ν κόσμο των αρχαίων θεάτρων.

Παρατήρησαν σχετικές εικόνες, έκαναν συγκρίσεις μεταξύ αρχαίων και σύγχρονων θεάτρων, κατέγραψαν τα βασικά μέρη του αρχαίου θεάτρου, τη λειτουργικότητά τους, τα μέσα (προσωπεία, ρουχισμό κ.α,) και των ηθοποιών της εποχής.

Έκαναν “ψηφιακή” ανασκαφή σε χώρο αρχαίου θεάτρου.

Τέλος δημιούργησαν και τα ίδια απεικονίσεις αρχαίων θεάτρων, κοστουμιών, προσωπείων και αρχαίας θεατρικής παράστασης.

20251207 070952 20251207 071012 20251207 071026 20251207 071042 20251207 071052 20251207 071102

ΘΕΜΑΤΙΚΗ 2 2025-2026

Θεματικός Κύκλος: Ζω καλύτερα – Ευ ζην
Υποθεματική: Υγεία: Διατροφή, αυτομέριμνα και ασφάλεια
Τίτλος: “Δόντια γερά, τρώγοντας υγιεινά”

Στο πλαίσιο της υποθεματικής «Υγεία: Διατροφή, Αυτομέριμνα και Ασφάλεια», οι μαθητές της Α’ Τάξης του σχολείου μας ολοκλήρωσαν με επιτυχία έναν κύκλο βιωματικών εργαστηρίων με στόχο την καλλιέργεια υγιεινών προτύπων διαβίωσης.
1. Οι Στόχοι μας:
Μέσα από τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού, τη ζωγραφική και τον διάλογο, οι μικροί μαθητές:

*Ανακάλυψαν τη Διατροφική Πυραμίδα.

*Έμαθαν να ξεχωρίζουν τις ομάδες τροφίμων και τη συχνότητα με την οποία πρέπει να τις καταναλώνουν.*Εστίασαν στη Στοματική Υγιεινή: *Κατανόησαν τη στενή σύνδεση ανάμεσα στις διατροφικές συνήθειες και τη διατήρηση της υγείας των δοντιών τους.

2. Δράση Αγωγής Υγείας: Μια Σημαντική Συνάντηση:
Την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου, το σχολείο μας είχε τη χαρά να φιλοξενήσει εξειδικευμένο επιστημονικό κλιμάκιο, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας. Η παρουσίαση και η επιστημονική υποστήριξη πραγματοποιήθηκε από τα στελέχη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας (Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Αλιβανίστου Κων/να-Σωτηρία (ΠΕ Ιατρός/Γενικής Ιατρικής), Θεοδοσίου Βασιλική-Ιωάννα (ΤΕ Νοσηλευτικής), Τσαμπίρα Παναγιώτα (ΤΕ Επισκεπτών Υγείας)

3. Ενεργός Συμμετοχή & Συμπεράσματα:
Οι θεματικές ενότητες που αναπτύχθηκαν (Διατροφική Αγωγή, Περιβάλλον και Υγεία, Στοματική Υγεία) κέντρισαν το ενδιαφέρον των παιδιών. Οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά, κατέθεσαν τις προσωπικές τους προτιμήσεις και συνήθειες, και έλυσαν τις απορίες τους μέσα από έναν ζωντανό και εποικοδομητικό διάλογο.
Το μήνυμά μας:
«Η υγεία ξεκινά από το πιάτο μας και το χαμόγελό μας είναι ο καθρέφτης της φροντίδας μας!»

pixiz 11 03 2026 19 20 37

ΘΕΜΑΤΙΚΗ 1 2025-2026

Θεματικός Κύκλος: Ενδιαφέρομαι και ενεργώ – Δημιουργική σκέψη και πρωτοβουλία
Υποθεματική: Ανθρώπινα δικαιώματα
Τίτλος: “Είμαι παιδί, έχω κι εγώ δικαιώματα”

Τι έκαναν τα παιδιά στα εργαστήρια:
Έμαθαν για τα δικαιώματα: Αναγνώρισαν τα βασικά τους δικαιώματα (π.χ.
δικαίωμα στην εκπαίδευση, την υγεία, την ασφάλεια).
Συμμετείχαν σε Δραστηριότητες: Δημιούργησαν στα εικαστικά, είδαν
βίντεο, συζήτησαν και έκαναν ομαδικές εργασίες.
Ανέπτυξαν Δεξιότητες: Εξάσκησαν την κριτική σκέψη, τη δημιουργικότητα,
την επικοινωνία, την αλληλεγγύη και τον σεβασμό.
Συνδέθηκαν με την πραγματικότητα: Έμαθαν τι σημαίνει να είσαι ενεργός
πολίτης και να υπερασπίζεσαι τα δικαιώματα.

Ενδεικτικά link από σχετικά βίντεο που είδαν τα παιδιά στην τάξη:

https://youtu.be/6CHbeL4U2Vg?si=EUi0hbSZZwtU0soE

https://youtu.be/z1BNAXcbtl4?feature=shared

ΘΕΜΑΤΙΚΗ 3 2025-2026

ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ: ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ

ΥΠΟΘΕΜΑΤΙΚΗ: ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ, ΑΛΛΗΛΟΣΕΒΑΣΜΟΣ, ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΤΙΤΛΟΣ: «Ο ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΧΤΥΠΑ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ.»

Κατά τη διάρκεια του Β΄ τριμήνου, στο πλαίσιο του μαθήματος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, οι μαθητές συμμετείχαν σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό εργαστήριο που εντάσσεται στον Γ΄ Θεματικό Κύκλο «Ενδιαφέρομαι και ενεργώ – Συμπερίληψη, αλληλοσεβασμός, διαφορετικότητα» με τίτλο «Ο σχολικός εκφοβισμός χτυπά την πόρτα του σχολείου».

Στο εργαστήριο συμμετείχε και η ΕΔΥ του σχολείου, με την παρουσία της κοινωνικής λειτουργού, η οποία συνέβαλε ουσιαστικά στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών γύρω από το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού.

Μέσα από συζητήσεις, βιωματικές δραστηριότητες, παιχνίδια ρόλων, ανάγνωση και επεξεργασία σχετικών ιστοριών, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τι είναι ο σχολικός εκφοβισμός, ποιες μορφές μπορεί να πάρει και ποιες είναι οι συνέπειές του για τα παιδιά που τον βιώνουν. Παράλληλα, συζήτησαν τρόπους με τους οποίους μπορούν να αντιδράσουν σε τέτοιες καταστάσεις και πώς μπορούν να στηρίζουν τους συμμαθητές τους.

Κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων τα παιδιά εξέφρασαν σκέψεις και συναισθήματα, αντάλλαξαν απόψεις και συνεργάστηκαν για την επίλυση υποθετικών περιστατικών εκφοβισμού. Με αυτόν τον τρόπο κατανόησαν τη σημασία της αποδοχής της διαφορετικότητας, του σεβασμού και της αλληλεγγύης μέσα στη σχολική κοινότητα.

Μέσα από τη συμμετοχή τους στο εργαστήριο, οι μαθητές ανέπτυξαν σημαντικές κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες, όπως η ενσυναίσθηση, η συνεργασία, η υπευθυνότητα και η αποτελεσματική επικοινωνία. Παράλληλα, καλλιέργησαν την ικανότητα να αναγνωρίζουν άδικες συμπεριφορές, να υπερασπίζονται τον εαυτό τους και τους άλλους και να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός σχολικού περιβάλλοντος που χαρακτηρίζεται από ασφάλεια, σεβασμό και αποδοχή.

Το εργαστήριο αποτέλεσε μια σημαντική εμπειρία μάθησης για τους μαθητές, ενισχύοντας τη συνειδητοποίησή τους ότι όλοι μαζί μπορούμε να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός σχολείου όπου κυριαρχούν η κατανόηση, η συνεργασία και ο αλληλοσεβασμός.

Επίσης είχαν την ιδέα να φτιάξουν έναν τοίχο αγάπης. Κάθε μαθητής μπορεί να γράφει μηνύματα αγάπης στους συμμαθητές του, προκειμένου μέσα από αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας να εκφράσουν τα θετικά τους συναισθήματα.

IMG 20260212 130922 496  20260315 191431 IMG 20260306 115158