Με ενθουσιασμό πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας την Παρασκευή 30 Μαϊου η εκπαιδευτική δράση “Από το Στάχυ στο Ψωμί”, ένα ταξίδι στο παρελθόν και στον κύκλο του ψωμιού, όπως τον ζούσαν οι παλαιότερες γενιές.
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία:
- να γνωρίσουν τα βασικά στάδια της παραδοσιακής παραγωγής του ψωμιού-από τη σπορά του σιταριού, το θερισμό και το άλεσμα, μέχρι το ζύμωμα και το ψήσιμο.
- να δουν από κοντά παραδοσιακά εργαλεία, όπως το δρεπάνι για το θερισμό, το χειρόμυλο για το άλεσμα, ξύλινη σκάφη για το ζύμωμα και την πινακωτή.
- να δουν πώς οι αγρότες φύτευαν το σιτάρι στο χωράφι και πώς το σκιάχτρο στεκόταν αγέρωχο για να διώχνει τα πουλιά και να προστατεύει τη σοδειά.
- να μάθουν για το παραδοσιακό προζύμι, ένα φυσικό προζύμι, που περνούσε από γενιά σε γενιά, “τρέφοντας” ολόκληρες οικογένειες.
- να συζητήσουν για τους παραδοσιακούς ανεμόμυλους και νερόμυλους της περιοχής.
- να παρακολουθήσουν το ζύμωμα του ψωμιού, χρησιμοποιώντας το παραδοσιακό προζύμι.
Η δράση αυτή βοήθησε τα παιδιά να εκτιμήσουν την αξία του άρτου, τη σημασία της συνεργασίας αλλά και την επαφή με τις ρίζες μας και την ελληνική παράδοση.
Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κ. Ευαγγελία Χρυσάγη, συνταξιούχο εκπαιδευτικό του σχολείου μας , η οποία με μεράκι, έμπνευση και αφοσίωση οργάνωσε, υλοποίησε τη δράση και μοιράστηκε μαζί μας τις γνώσεις και την εμπειρία της.
Ευχαριστούμε , τέλος, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για την πολύτιμη στήριξή του στη σχολική μας δράση. Η συμβολή του στην παροχή των απαραίτητων υλικών υπήρξε σημαντική για την επιτυχή υλοποίηση της δραστηριότητας , και ανέδειξε για μία ακόμη φορά το πνεύμα συνεργασίας και συμπαράστασης που χαρακτηρίζει τη σχολική μας κοινότητα.