Η Ελένη παλεύει να υπάρχει – Μια παρουσίαση για την αναπηρία!
Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας περίπου το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία, υπολογίζεται γύρω στο 1 εκατομμύριο.
Η ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία. Στοχεύει στην προώθηση της κατανόησης σε θέματα αναπηρίας και στην κινητοποίηση υποστήριξης της αξιοπρέπειας και της ευημερίας των ατόμων με αναπηρία. Επιδιώκει επίσης να επιστήσει την προσοχή στο γεγονός ότι το κέρδος από την ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της ζωής είναι συνολικό και μας αφορά όλους. (πηγή: Υπουργείο Υγείας).
Στο σχολείο μας, με αφορμή την ημέρα αυτή, πραγματοποιήσαμε δράσεις που στόχο είχαν την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών πάνω σε θέματα διαφορετικότητας, την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και του αλληλοσεβασμού. Συγκεκριμένα έγιναν τα παρακάτω:
-Συζήτηση πάνω στα είδη αναπηρίας.
-Προβολή των βίντεο: Amazing thing happen, Ο αδερφός μου από το φεγγάρι, Τα γυαλιά της διαφορετικότητας (Μέρος 1ο και 2ο), Πώς να φερθούμε σε άτομα με ειδικές ανάγκες (Μέρος 1ο και 2ο).
-Προβολή ταινίας “Το θαύμα”, που διαπραγματεύεται τη ζωή ενός παιδιού που γεννήθηκε με παραμόρφωση στο πρόσωπο.
-Προβολή βίντεο για τον ζωγράφο Ηλιάδη Τριαντάφυλλο, ο οποίος λόγω σοβαρής αναπηρίας στα χέρια και στα πόδια ζωγραφίζει με το στόμα.
-Οι μαθητές και οι μαθήτριες έφτιαξαν αφίσες με θέμα την αναπηρία, έκαναν κατασκευές με πλαστικά καπάκια και προσπάθησαν να ζωγραφίσουν με το στόμα. Τέλος, σχεδίασαν πάνω σε λευκά μπλουζάκια μηνύματα αγάπης και αποδοχής της διαφορετικότητας.
-Στην αυλή του σχολείου παίξαμε ένα βιωματικό παιχνίδι με στόχο την ενσυναίσθηση, την έκφραση συναισθημάτων και την αποδοχή της διαφορετικότητας. Οι μαθητές/τριες χωρίστηκαν σε ζευγάρια. Στο προαύλιο είχαμε τοποθετήσει διάσπαρτα εμπόδια-καρέκλες. Ο ένας κρατούσε τα μάτια του κλειστά και ο άλλος τον καθοδηγούσε στο χώρο, προσέχοντας να προσπερνούν τα εμπόδια με ασφάλεια. Έπειτα τα παιδιά άλλαξαν ρόλους, έτσι ώστε όλοι να περάσουν από τη θέση του τυφλού. Ακολούθησε συζήτηση για το πώς αισθάνθηκαν και τι ήταν αυτό που τους δυσκόλεψε. Έγραψαν πάνω στο πίνακα τα συναισθήματά τους.
Επίσης, το σχολείο μας επισκέφτηκαν μέλη του Συλλόγου “Πολίτης ΑμεΑ” από τη Χαλκίδα. Μίλησαν στα παιδιά για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρία στην καθημερινότητά και απάντησαν σε πολλές ερωτήσεις και απορίες των παιδιών.
Τέλος, πραγματοποιήσαμε διαδικτυακή σύνδεση με το Σύλλογο Ανάπηρων Ατόμων με Κινητικό Περιορισμό και Φίλων ν. Ροδόπης “Περπατώ”. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ’ Τάξης συνομίλησαν με φοιτητές του τμήματος Κοινωνικής Επιστήμης που κάνουν την πρακτική τους σ’ αυτό τον σύλλογο, με αθλητές του “μπάσκετ με αμαξίδιο” και με τον Γυμναστή του Συλλόγου. Τα παιδιά ενημερώθηκαν για τους κανονισμούς του αθλήματος και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αθλητές.
Ευχαριστούμε θερμά και τους δύο Συλλόγους, που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμά μας και με την παρουσία τους ευαισθητοποίησαν τους μαθητές και τις μαθήτριές μας!