Το 1992, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ανακήρυξε την 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Κάθε χρόνο στόχος είναι να προωθηθεί η κατανόηση σε θέματα αναπηρίας και η κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία.
Με αφορμή, λοιπόν, την ημέρα αυτή, πραγματοποιήσαμε στο σχολείο μας τις παρακάτω δράσεις, με στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών, την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και του σεβασμού στη διαφορετικότητα.
Τάξη A΄: Διαβάσαμε το βιβλίο «Φένια η αγαπημένη των ήχων», της Γιώτας Αλεξάνδρου, εκδ. Πατάκη. Με αφορμή την ιστορία αυτή, μιλήσαμε για τους τυφλούς ανθρώπους. Έπειτα, χωρίσαμε τα παιδιά σε δυάδες. Ο ένας παρίστανε τον τυφλό , κρατώντας ένα μπαστούνι και ο άλλος τον οδηγό του. Μιλήσαμε για την γραφή των τυφλών «Μπράιγ», δείξαμε κείμενα γραμμένα για τυφλούς και στο τέλος έγραψαν το όνομά τους στο εξάστιγμο με γκοφρέ. Τους δείξαμε το αλφάβητο της νοηματικής και βάλαμε τα παιδιά να νοηματίσουν το όνομά τους.
Τάξεις Β΄και Γ΄ : Οι μαθητές και οι μαθήτριες πραγματοποίησαν μια βιωματική δράση που αποτελείται από 3 μέρη:
1ο μέρος: Μαζί με τα παιδιά παρακολουθήσαμε διάφορα βίντεο με θέμα την αναπηρία. Συζητήσαμε και προβληματιστήκαμε.
Όλα τα βίντεο βρίσκονται συγκεντρωμένα στην παρακάτω ιστοσελίδα Εκπαιδευτικές Επι-δεξιότητες
2ο μέρος: Δημιουργήσαμε 6 τραπέζια δραστηριοτήτων, ένα για κάθε είδος αναπηρίας (Αυτισμός/ Δυσκολίες στην Επικοινωνία, Νοητική Αναπηρία, Μαθησιακές Δυσκολίες, Ακουστική Αναπηρία, Οπτική Αναπηρία, Κινητική Αναπηρία). Έπειτα, οι μαθητές χωρίστηκαν τυχαία σε 6 ομάδες. Κάθε ομάδα έπρεπε να περάσει από όλα τα τραπέζια δραστηριοτήτων, όπου μέσα από κατάλληλες δραστηριότητες ένιωσαν πώς είναι να έχεις μια μορφή αναπηρίας. Για παράδειγμα, έπρεπε να επικοινωνήσουν, χωρίς να μιλήσουν. Ο απέναντί τους έπρεπε να διαβάσει τα χείλη τους. Ήρθαν σε επαφή με το αλφάβητο των κωφών, όπου έπρεπε να πουν το όνομα τους στη νοηματική κ.ά.
3ο μέρος: Έγινε συζήτηση με τους μαθητές/τριες για τα συναισθήματά τους κατά τη διάρκεια του βιωματικού εργαστηρίου. Καταλήξαμε σε συμπεράσματα για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες.
(Το συγκεκριμένο εργαστήριο είναι ιδέα που πήραμε από την ιστοσελίδα :Τάξη Μαγική Δραστηριότητες για την Παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (taximagiki.blogspot.com) ).
Δ΄ τάξη: Με αφορμή το παρακάτω βίντεο του μικρού Παναγιώτη, που δεν μπορεί να περπατήσει, οι μαθητές/τριες προβληματίστηκαν και συζήτησαν για τα είδη αναπηριών. Έπειτα έκαναν διάφορες ζωγραφιές και κατασκευές. https://youtu.be/OyTar7IRqzA
Ε΄ τάξη : Οι μαθητές και οι μαθήτριες έμαθαν να τραγουδούν στη νοηματική γλώσσα των κωφών το τραγούδι « Ν’ αγαπάς τα βουνά και τα πέλαγα», του Π. Θαλασσινού https://youtu.be/uq59DeWgUx8
Στ΄ τάξη: Τα παιδιά παρακολούθησαν βίντεο με θέμα την αναπηρία (Όλοι διαφορετικοί- όλοι ίσοι https://youtu.be/5tD4-JUUd5I, Οι παραολυμπιονίκες μας και η δύναμη της προσπάθειας https://youtu.be/UEpYv5Rudco). Ακολούθησε συζήτηση για τις ανάγκες ενός παιδιού με αναπηρία, για το τι ζητάει από την οικογένειά του, τους φίλους του, την κοινωνία. Στο τέλος, οι μαθητές /τριες έφτιαξαν ομαδικές αφίσες.