17 Νοεμβρίου 1973
Συγκεντρωθήκαμε τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κύμης για να θυμηθούμε όλοι μαζί εκείνες τις τραγικές στιγμές του Νοεμβρίου του 1973, που έζησε η χώρα μας. Να θυμηθούμε τον αγώνα του λαού μας και των νέων μας, για την λευτεριά, την ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την δημοκρατία.
Τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου του 1967 ο γαλανός ουρανός της Ελλάδας σκεπάστηκε με μαύρα σύννεφα σκλαβιάς μιας σκλαβιάς που την επέβαλαν Έλληνες συνωμότες με τα όπλα που τους είχε εμπιστευθεί η πατρίδα για να την προστατεύσουν από τους εχθρούς της.
Ο αδούλωτος ελληνικός λαός όμως δεν υπέκυπτε. Με μια ατέλειωτη σειρά από αγωνιστικές εκδηλώσεις σε όλη την διάρκεια της δικτατορίας δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για μια συστηματική και συντονισμένη αντίδραση κατά του καθεστώτος.
Έτσι από το 1970 άρχισε η έκδοση βιβλίων και περιοδικών με θέμα τη δημοκρατία και τις ελεύθερες κοινωνίες όπου προβάλλονταν οι αξίες της ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Σημαντικότερες όμως ήταν οι ανοιχτές προκλήσεις από την μεριά της φοιτητικής νεολαίας με αποκορύφωμα τις εκδηλώσεις του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ, που σήμανε και το τέλος της χούντας.
Ο Νοέμβριος του 1973 είναι ένας μήνας γεμάτος από σημαντικά γεγονότα.
Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 1973, πρώτη μέρα του Πολυτεχνείου. Το μεσημέρι η αστυνομία κυκλώνει το Πολυτεχνείο, ενώ οι φοιτητές ρίχνουν τα πρώτα συνθήματα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία», «Κάτω η χούντα», «Δημοκρατία».
Πέμπτη 15 Νοεμβρίου: ΟΙ φοιτητές οργανώνουν τη ζωή και την δράση τους. Γίνονται συνελεύσεις. Ο πρώτος πολύγραφος αρχίζει να λειτουργεί.
Παρασκευή 16 Νοεμβρίου: Αρχίζει να λειτουργεί ο ραδιοφωνικός σταθμός των φοιτητών: «ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ! ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ! Σας μιλά ο ραδιοφωνικός σταθμός των ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζόμενων Ελλήνων…»
Μπορεί η δικτατορία να μην έπεσε εκείνη την ίδια νύχτα της 17ης Νοεμβρίου 1973 όμως έδωσε σε όλους να πιστέψουν πως το τέλος ήταν πολύ κοντά.
Ένα μεγάλο μπράβο λοιπόν, αξίζει στα παιδιά της Ε’ και Στ’ τάξης που κατάφεραν να μας συγκινήσουν και να μας κάνουν μέσα σε λίγα λεπτά, μέσω των ποιημάτων, των αφηγήσεων και των τραγουδιών, να βιώσουμε όσα έζησαν οι ήρωες το 1973!