Την Τετάρτη 17 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η 5η κατά σειρά συνάντηση διαπολιτισμικής συνεκπαίδευσης μεταξύ των δύο τμημάτων ( πρωινό υποχρεωτικό τμήμα και τμήμα ΔΥΕΠ). Με μεγάλη χαρά βρεθήκαμε όλοι μαζί στον χώρο του 16ου Νηπιαγωγείου όπου αρχικά για να ζεσταθούμε κινηθήκαμε και χορέψαμε στους ρυθμούς της μουσικής ενισχύοντας την μουσικότητα και τον συντονισμό κινήσεων μέσα από έναν διασκεδαστικό τρόπο.
Στη συνέχεια τα παιδιά χωρίστηκαν στις γνώριμες πλέον ομάδες τους για να δουλέψουν και να ασχοληθούν με τα θέματα που έχουν επιλέξει.
Αναλυτικά:
- Ομάδα «Πεταλούδα»
Ως συνέχεια των κτιρίων με τα οποία είχαν ασχοληθεί σε προηγούμενη συνάντηση ήταν τα μνημεία τα οποία υπάρχουν σε αυτές τις χώρες. Τα παιδιά είδαν σε εικόνες κάποια ιστορικά κτίρια τα οποία υπάρχουν σε Ελλάδα, Παλαιστίνη και Αφγανιστάν και συνειδητοποίησαν ότι κάθε χώρα έχει μία ιστορία η οποία και αντικατοπτρίζεται στα μνημεία της.
- Ομάδα «Αεροπλάνο»
Η ομάδα αυτή έπιασε δουλειά στον χώρο της κουζίνας όπου και συζήτησαν για τις τηγανίτες οι οποίες είναι κοινό γλυκό στην Ελλάδα, την Συρία και το Αφγανιστάν. Τα παιδιά έμαθαν ότι στα αραβικά το ονομάζουν «Νανάτ» από τη λέξη Nana= γιαγιά καθώς και στις χώρες αυτές οι γιαγιάδες τηγάνιζαν τα γλυκίσματα στα εγγόνια τους. Αμέσως μετά έμαθαν τα υλικά και έπιασαν δουλειά να τα φτιάξουν!
- Ομάδα «Αστέρια»
Σε αυτήν την ομάδα τα λαϊκά παραμύθια είχαν την τιμητική τους. Έγινε συσχέτιση με τους μύθους του Αισώπου που έχει αναφορές σε ζώα και βρήκαν ένα λαικό παραμύθι από το Κονγκό «Το ελάφι και το βατραχάκι». Τα παιδιά δραματοποίησαν το παραμύθι και στη συνέχεια όπως στο παραμύθι τρίψανε το μέτωπό τους για να βρουν λύση στο πρόβλημα του φίλου τους! Έφτιαξαν από ένα βραχιολάκι κάθε ένα παιδί και στην συνέχεια διάλεξαν σε ποιον φίλο της ομάδας τους θα το χαρίσουν.
- Ομάδα «Όλοι Φίλοι»
Στην ομάδα αυτή όπως είχε αναφερθεί σε προηγούμενη συνάντηση έχουμε δύο ομιλούμενες γλώσσες, τα ελληνικά και τα αραβικά. Έτσι παρακολουθήσαμε στον διαδραστικό πίνακα ένα αγαπημένο παιδικό των παιδιών την Πέπα το γουρουνάκι στα αραβικά! Στην συνέχεια ζητήθηκε από τα παιδιά να ζωγραφίσουν αυτό που κατάλαβαν ότι αφορούσε το συγκεκριμένο επεισόδιο. Τα παιδιά αφού συζήτησαν κατέληξαν σε ένα θέμα το οποίο και αποτύπωσαν και στη συνέχεια παρακολουθήσαμε το παιδικό στα ελληνικά για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι όπως κατανοήσαμε το παιδικό χωρίς να ξέρουμε τη γλώσσα έτσι μπορούμε να συνεννοηθούμε και με τους φίλους μας που δεν ξέρουν τη γλώσσα μας αρκεί να υπάρχει η καλή διάθεση!
Επιστρέφοντας στην ολομέλεια η κάθε ομάδα με μεγάλη περηφάνια παρουσίασε τη δουλειά που έκανε ενώ όλοι μας περιμέναμε πως και πως να δοκιμάσουμε τη δουλειά της ομάδας Αεροπλάνο την οποία και ευχαριστηθήκαμε όλοι!!
Η συνάντηση έκλεισε στον προαύλιο χώρο του σχολείου με πολύ παιχνίδι, αγκαλιές και το ραντεβού μας για την επόμενη συνάντηση καθώς τα παιδιά αναζητάν τους φίλους τους και θέλουν να έρχονται πιο συχνά σε επαφή μαζί τους!