Γιορτή για το Πολυτεχνείο από την Ε τάξη

Η σχολική γιορτή που εορτάζεται στις 17 Νοεμβρίου αποτελεί μια σημαντική επέτειο για την Ελλάδα, καθώς συμβολίζει μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στην πολιτική ιστορία της χώρας. Το γεγονός αυτό συνδέεται με την εξέγερση των φοιτητών και των πολιτών εναντίον της χούντας της εποχής, το 1974. Η επέτειος του Πολυτεχνείου τιμάται κάθε χρόνο στην Ελλάδα με διάφορες εκδηλώσεις και εκδηλώσεις μνήμης. Έτσι και στο σχολείο μας διοργανώθηκε μια πολύ όμορφη γιορτή για να τιμήσουν τη μνήμη των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους εκείνη τη μοιραία ημέρα από την Ε τάξη και τους υπέυθυνουμς εκπαιδευτικούς των τάξεων , Σταυρούρα Κουκουράβα , Φώτη Κορδάτο , Λαμπρινή Μπαλατσούκα και τη μουσικό Δήμητρα Χουλιάρα-Κούση.


Η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού: Προώθηση της Υγείας και της Κοινωνικής Ένωσης μέσω του Αθλητισμού

Η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού είναι μια σημαντική εκδήλωση που αποσκοπεί στην προώθηση του φυσικού αθλητισμού και της φυσικής δραστηριότητας μεταξύ των μαθητών σε όλη την Ελλάδα. Είναι μια πρωτοβουλία που δίνει έμφαση στη σημασία της υγείας, της ομαδικότητας, της αθλητικής πνευματικότητας και της ενότητας μέσα από τον αθλητισμό.

Ο σκοπός της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού είναι να ενισχύσει τη συμμετοχή των μαθητών σε φυσικές δραστηριότητες και αθλητικές δραστηριότητες, προωθώντας έτσι έναν υγιεινό τρόπο ζωής και μια θετική στάση έναντι του αθλητισμού. Αυτή η εκδήλωση προσφέρει στους μαθητές την ευκαιρία να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους για τον αθλητισμό, να ανακαλύψουν νέα αθλήματα και να δημιουργήσουν σχέσεις με άλλους συμμαθητές.

Ο αθλητισμός δεν αφορά μόνο τη φυσική δραστηριότητα, αλλά επίσης την ανάπτυξη της κοινωνικής δεξιότητας, της αλληλοκατανόησης και της ομαδικής συνεργασίας. Μέσω του αθλητισμού, οι μαθητές μπορούν να μάθουν τη σημασία της αφοσίωσης, της προσπάθειας και του σεβασμού προς τους άλλους.

Επιπλέον, η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού προωθεί την ένταξη των μαθητών με αναπηρίες στον αθλητισμό, ενισχύοντας την ισότητα και την κοινωνική συνοχή. Αυτό είναι ένα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της διασφάλισης ότι ο αθλητισμός είναι προσβάσιμος για όλους, ανεξάρτητα από τις διαφορές τους.

Έτσι και το σχολείο μας , την Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023 διοργάνωσε αθλητικές δραστηριότητες για τους μαθητές αλλά και τους εκπαιδευτικούς όπου πραγματοποιήθηκαν αγώνες τρεξίματος 30μ. και  50μ. , σκυταλοδρομίες , αγώνες με τραξίματος με εμπόδια , βόλεϋ , τέννις , πινγκ-πονγκ και μπάσκετ.


Ενδοσχολική επιμόρφωση για τη Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ)

Η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) αφορά σε αναπτυξιακή διαταραχή , βασικά χαρακτηριστικά της οποίας αποτελούν η υπερβολική απομόνωση , οι ιδιομορφίες στην επικοινωνία καθώς και η ανάγκη για αμεταβλητότητα του οικείου περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο της ενδοσχολικής επιμόρφωσης παρουσιάστηκε η κλινική εικόνα της εν λόγω διαταραχής με τις συμπεριφορές που αναμένεται να εκδηλώσει ένα παιδί με ΔΑΦ. Υπό το πρίσμα του σχολικού συγκεμένου, έμφαση δόθηκε στην εκπαιδευτική παρέμβαση και κατάστησαν σαφείς τρόποι υποστήριξης του μαθητή με ΔΑΦ με σκοπό τη βέλτιστη γνωστική κοινωνική και συναισθηματική του ανάπτυξη.


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Το παρακάτω κείμενο αναγνώστηκε από την εκπαιδευτικό αγγλικής γλώσσας Αντιγόνη Τρύπα το πρωί της Πέμπτης 9 Φεβρουαρίου και ακολούθησε διάλογος με τους μαθητές όλων των τάξεων. “Σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

Επιλέχθηκε αυτή η μέρα, η 9η Φεβρουαρίου, γιατί είναι η μέρα θανάτου του εθνικού μας ποιητή, Διονυσίου Σολωμού, ο οποίος πέθανε στις 9 Φεβρουαρίου 1857. Είναι η γλώσσα μας, λοιπόν, η γλώσσα που θαυμάζεται πιο πολύ απ’ όλες στον κόσμο για τον πλούτο της. Μην ξεχνάμε ότι τα Αρχαία Ελληνικά διδάσκονται σε πολλές χώρες του κόσμου, σε κάποιες στα σχολεία τους και σε κάποιες στα Πανεπιστήμιά τους. Ενδεικτικά μερικές είναι η Αγγλία, η Αμερική, η Ουκρανία, η Ρωσία, η Σερβία, η Ν. Αφρική, η Αργεντινή, η Βραζιλία.

Εδώ στην Ελλάδα, εσείς τα Εκτάκια μας σε λίγο θα πάτε Γυμνάσιο και θα αρχίσετε να μαθαίνετε την πιο θαυμαστή σε όλο τον κόσμο γλώσσα, τα Αρχαία Ελληνικά. Θα σς φανεί ίσως λίγο δύσκολο το συγκεκριμένο μάθημα, αλλά να θυμάστε ότι είναι η ρίζα μας, η γλώσσα με την οποία επικοινωνούμε εδώ και χιλιάδες χρόνια. Μπορεί να έχει αλλάξει, να έχει εξελιχτεί -στα χρόνια του Ξενοφώντα έλεγαν θάλαττα ενώ τώρα λέμε θάλασσα- αλλά παραμένει ζωντανή γι’ αυτό και πολλές από τις λέξεις μας τις δανείζονται πολλοί ξένοι λαοί.

Για πείτε μου, ξέρετε λέξεις που έχουμε δώσει εμείς οι Έλληνες στους ξένους; Ας πούμε στους Άγγλους, μιας και αυτή την ξένη γλώσσα μαθαίνουμε μαζί. Να δω χεράκια! Να σας πω εγώ μερικές και μετά εσεις; ενέργεια: energy μέθοδος: method διάλογος: dialogue φιλοσοφία: philosophy αρμονία : harmony μελωδία: melody λογική: logic λεμόνι: lemon αρχαιολογία: archeology ψυχολογία: psychology.Οι λέξεις που είπαν τα παιδιά πάμπολλες, μερικές από αυτές: Ελεφαντας: elephant ιπποπόταμος: hippopotamus δράκος: dragon τίγρης: tiger δεινόσαυρος: dinosaur αστροναύτης: astronaut χάος: chaos παιδίατρος: pediatrician Δημοκρατία : democracy μαθηματικά: mathematics μουσική: music ιστορία: history.

Όπως καταλαβαίνουμε όλοι, οι απαντήσεις των παιδιών μας ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη! “


Γνωρίζουμε τα αστικά στερεά απορρίμματα, διατηρούμε την πόλη καθαρή, δημιουργούμε πολιτισμό.

Το θέμα της διαχείρισης των στερεών απορριμμάτων αποτελεί πρόβλημα πολιτισμικό αφού είναι θέμα παιδείας και αισθητικής η διαχείριση τους και πρόβλημα περιβαλλοντικό , καθώς αυτά αποτελούν εστίες ρύπων και λοιμωδών νοσημάτων με αρνητικό αντίκτυπο στο Δήμο μας. Η διαχείριση των απορριμμάτων, σύμφωνα με τις επιταγές των διατάξεων, θα πρέπει να βελτιωθεί και να μετατραπεί σε βιώσιμη διαχείριση υλικών με στόχο την προστασία, τη διατήρηση και τη βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος, την προστασία της υγείας του ανθρώπου και την προαγωγή των αρχών της κυκλικής οικονομίας.

Θεωρώντας τα απορρίμματα όχι κυρίως ως ένα σύνολο ροών για διαχείριση αλλά ως κύρια συνέπεια του συγκεκριμένου τρόπου ζωής και τρόπου κατανάλωσης εστιάζουμε στην πηγή του προβλήματος με στόχο την ανάπτυξη μια εγκάρσιας πολιτικής με μηδενικά απόβλητα με τη διάδοση αλλαγών και νέων προτύπων
κατανάλωσης από όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα τους μαθητές. Η στρατηγική σκοπεύει να κινητοποιήσει τα σχολεία με σκοπό τη δημιουργία νέων συνειδητοποιημένων πολιτών ώστε αυτό το νέο δυναμικό να οδηγήσει στην αλλαγή της νοοτροπίας και κουλτούρας και στην εισαγωγή των αρχών της κυκλικής
οικονομίας.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης επισκέφτηκαν το σχολείο μας , ο κος Τσιλίκας Θοεδώρος  με την κα Καραπαππά Βασιλική προκειμένου οι μαθητές και οι μαθήτριες να εκπαιδευτούν και να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα που αφορούν στη διαχείριση των απορριμμάτων, στους κανόνες καθαριότητας που πρέπει να τηρούνται στην πόλη, τη χωριστή διαλογή των απορριμμάτων , τις δράσεις ανακύκλωσης στην καθημερινή ζωή, και τις αρχές της κυκλικής οικονομίας έτσι ώστε να γίνει αλλαγή στη νοοτροπία, την κουλτούρα και συμπεριφορά.

 


Το σχολείο μας τιμά τη Γιορτή της Μητέρας – Η γιορτή της Υπαπαντής του Κυρίου

Υπαπαντή του Χριστού μας σήμερα! Γιορτάζει η χριστιανή μητέρα! Οι μικροί κύριοι και οι μικρές κυρίες του 16ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου σε συνεργασία με το 16ο Νηπιαγωγείο Αγρινίου, ετοιμάσαμε μια γιορτούλα στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας , για να τιμήσουμε το ιερότερο πρόσωπο όλων μας, τη μητέρα!
Χρόνια πολλά και καλή δύναμη σε όλες τις μητέρες της κοιλιάς και της καρδιάς!
Ευχαριστούμε πολύ τον πατέρα Αναστάσιο για τη φιλοξενία και τις μητέρες που μας τίμησαν με την παρουσία τους αλλά και για τα εδέσματα που πρόσφεραν στα παιδιά μας!!!

Κοινή Δράση του Τμήματος Ένταξης του σχολείου μας με το 16ο Νηπιαγωγείο και το Ειδικό Νηπιαγωγείο “Μαρία Δημάδη”

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα “Ατόμων με αναπηρία” και με στόχο την υποστήριξη και ένταξη ευάλωτων ομάδων μαθητών-τριών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες διοργανώθηκε στο σχολείο μας την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022 , κοινή Εκπαιδευτική Δράση με το 16ο Νηπιαγωγείο Αγρινίου και το Ειδικό Νηπιαγωγείο “Μαρία Δημάδη”.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Τμήματος Ένταξης με την εκπαιδευτικό του τμήματος κα Νιάουστα Αγγελική παρουσίασαν δραματοποιημένο το παραμύθι για τη διαφορετικότητα με τίτλο “Το Κάτι Άλλο” των Κάθριν Κέιβ και Κρις Ρϊντελ. Στη συνέχειαοι μαθητές του Τμήματος Ένταξης σε συνεργασία με τους μαθητές -μαθήτριες του Γ1 τμήματος τραγούδησαν το τραγούδι με τίτλο “Όσο υπάρχει αγάπη” , τονίζοντας τη διαφορετικότητα και την αποδοχή όλων των μαθητών.

Τέλος ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ , οι μαθητές και οι μαθήτριες και σχολείων έπαιξαν και τραγούδησαν το παιχνίδι “Η μικρή Ελένη…” στο αύλειο χώρο του σχολείου και η Δράση έκλεισε με την υπόσχεση ότι θα επαναλάβουμε όλοι παρόμοιες δράσεις.


Η Φυσική αλλιώς

Για το μάθημα της Φυσικής πιστεύουμε :

Ποιοτική διδασκαλία της Φυσικής με χρησιμοποίηση υλικών από την καθημερινή ζωή μπορεί να συμβάλλει στην επίγνωση των φαινομένων και στη δημιουργία θετικής στάσης απέναντι στο μάθημα.

Η χρήση καθημερινών υλικών συντελεί στην εστίαση της προσοχής του μαθητή στο φαινόμενο,  αφαιρεί το μυστήριο που περιβάλλει την επιστήμη και οδηγεί στην απομυθοποίηση οργάνων και συσκευών.

Γι’ αυτό στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας,  στις 2 Δεκεμβρίου 2022 , καλέσαμε τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό του Ε.Κ.Φ.Ε.  κ. Κολοβό Χρήστο, να μας γνωρίσει το κύτταρο μέσα από το μικροσκόπιο και να θαυμάσουν οι μαθητές της Στ’ τάξης του σχολείου μας αυτόν τον κόσμο «τον μικρό ,τον μεγάλο».


“Αυτό που μας ενώνει 2022”

Το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία ακούστηκε σε όλη την Ελλάδα. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΕΕΕΕΚ Ξάνθης συμμετείχαμε στη διαδικτυακή εκδήλωση με τους μαθητές του Τμήματος Ένταξης του σχολείου μας, στις 30 Νοεμβρίου 2022, στέλνοντας κι εμείς το δικό μας μήνυμα για την ημέρα αυτή: “Σύνθημα μας η ΑΓΑΠΗ”


Ο χάρτης με τον γερο Χρόνο…

Δεκαετία του ‘ 60..Ο χάρτης με τον γερο Χρόνο,τα παιδιά και τα εγγόνια του! Ένας χάρτης με ένα διαρκές διαθεματικό μάθημα κι ένα αγαπημένο θέαμα, μαγνήτης για το βλέμμα, τη σκέψη,τη φαντασία! Ένα ολόκληρο βιβλίο ανοιγμένο μέσα σ’ έναν πολύχρωμο κύκλο!
Πόσο χάρηκα που τον είδα σήμερα να στολίζει τον τοίχο του σχολείου μας!!! θυμήθηκα αυτόν το χάρτη σε έναν τοίχο στο δημοτικό σχολείο που πήγαινα …τι γλυκές αναμνήσεις με πλημμύρισαν… ξανάγινα για λίγο παιδί…

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση