Το σχολείο μας

ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Το Περιστέρι, δήμος του λεκανοπεδίου Αττικής, αποτελούσε τμήμα του Δήμου της Αθήνας ως το 1934. Τότε αποσπάστηκε και έγινε αυτόνομος Δήμος Περιστερίου. Κατά τον 20ό αιώνα και για δεκαετίες το Περιστέρι είναι ένας συνοικισμός με πολλά προβλήματα καθώς στερείται ρυμοτομικού σχεδίου και εξυπηρετείται μόνο από μια λεωφόρο (σημερινή Τσαλδάρη). Σταδιακά οικοδομούνται κάποια σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά καθώς και νυκτερινές σχολές. Το 1ο Δημοτικό Σχολείο στο Περιστέρι ιδρύθηκε το 1924 και στεγάστηκε αρχικά σε γερμανική παράγκα που βρισκόταν απέναντι από την Πρώτη Παιδική Χαρά.

Το 1949 οι συνοικισμοί Ανθούπολη, Άγιος Ιερόθεος και Άγιος Γεώργιος αποσπώνται από την Κοινότητα Λιοσίων (Ίλιον) και ενσωματώνονται στο Περιστέρι. Έως τότε οι καταυλισμοί σύμφωνα με το Υπουργείο Κρατικής Υγιεινής και Αντίληψης ανέρχονται σε 120 και η πόλη μεγαλώνει. Στο τέλος της δεκαετίας του ’50 άρχισε να κατοικείται η περιοχή του Άνω Λόφου και της Νέας ζωής. Η αυθαίρετη δόμηση αποτελεί πληγή της πόλης. Το 1956 γίνεται κουβέντα για ένταξη περιοχών στο σχέδιο πόλεως. Στα χρόνια που ακολουθούν εντάσσονται κεντρικές γειτονιές όπως το Μπουρνάζι στο σχέδιο πόλεως κι έπειτα πιο μακρινές συνοικίες. Το 1970 εντάσσονται η Κηπούπολη και η Ανθούπολη. Οι περισσότερες γειτονιές είναι άναρχα κτισμένες, οι συγκοινωνίες προβληματικές και οι δρόμοι χωρίς πεζοδρόμια και άσφαλτο. Οι ιατρικές υποδομές είναι ανύπαρκτες ενώ η καθημερινότητα των πολιτών είναι δύσκολη. Το 1974 με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ιδρύεται η Ιερά Μητρόπολις Περιστερίου.

Το Περιστέρι σήμερα είναι μια σύγχρονη μεγαλούπολη και αποτελεί τον πολυπληθέστερο δήμο του Δυτικού Τομέα του Λεκανοπεδίου Αττικής, καθώς και τον 8ο πολυπληθέστερο στην Ελλάδα με 139.981 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011.  (Οι περισσότερες πληροφορίες από τη Βικιπαίδεια).

1959: ΙΔΡΥΣΗ 13ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

1972: Ποδοσφαιριστές του Ηρακλή Περιστερίου. Εδώ χτίστηκε το 13ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου. Στο βάθος διακρίνεται το Ποικίλο όρος.

Το  1959 με το ΦΕΚ 142 Α΄ της 13 Ιουλίου ιδρύεται το σχολείο μας. Ταυτόχρονα ιδρύονται τα Δημοτικά Σχολεία 10ο, 11ο, 12ο και 14ο Περιστερίου καθώς και το 3ο τόσο στους Αγίους Αναργύρους όσο και στα Νέα Λιόσια (‘Ίλιον). Αρχικά λειτούργησε ως 6θέσιο και στεγάστηκε σε κτίριο της οδού Εθνικής Αντιστάσεως στο ύψος της Αγίου Πολυκάρπου. Το 1978 λειτούργησε στο σημερινό κτίριο ενώ αργότερα στον ίδιο χώρο ιδρύθηκαν τα 33ο και 34ο  Δημοτικά Σχολεία Περιστερίου. Κατά τη δεκαετία του 1980 στα τρία σχολεία φιλοξενούνταν πάνω από 800 μαθητές συνολικά, σε δύο βάρδιες (πρωί και απόγευμα).

Σήμερα λειτουργούν μόνο τα δυο πρώτα σχολεία, δηλαδή το 13ο και το 33ο Δημοτικά Σχολεία Περιστερίου. Από το 2010 μειώνονται σταδιακά οι μαθητές και σήμερα το σχολείο μας λειτουργεί ως 8θέσιο.