Δραστηριότητα του 1ου πρωινού και 1ου ολοήμερου τμήματος στα πλαίσια των εργαστηρίων δεξιοτήτων φυσικών επιστημών
“Μαγευτικό Βόρειο Σέλας”
Στόχοι:
- Ανάπτυξη δημιουργικότητας και εικαστικής έκφρασης μέσω μεικτών τεχνικών.
- Κατανόηση του φυσικού φαινομένου του Βόρειου Σέλαος.
- Εξάσκηση της λεπτής κινητικότητας μέσα από το κόψιμο και την επικόλληση σχημάτων.
- Ενίσχυση της φαντασίας και της αισθητικής αντίληψης.
- Καλλιέργεια συνεργασίας και ομαδικότητας μέσα από τη δημιουργική διαδικασία.
Περιγραφή Δραστηριότητας:
Τα παιδιά ζωγράφισαν βουνά με κιμωλία, δημιουργώντας ένα χειμερινό τοπίο. Στη συνέχεια, με τη χρήση σφουγγαριού, τράβηξαν τα χρώματα προς τα πάνω, αποτυπώνοντας τη λάμψη του Βόρειου Σέλαος. Έπειτα, έκοψαν φιγούρες πολικών ζώων και έγραψαν τη φράση “Βόρειο Σέλας”, εμπλουτίζοντας το έργο τους με χιονονιφάδες και γκλίτερ, προσδίδοντας μια αίσθηση μαγείας και φωτεινότητας.

Η δραστηριότητα συνεχίστηκε στο 1ο ολοήμερο τμήμα
Ζωγραφίζοντας τον κόσμο των Εσκιμώων και των ιγκλού
Περιγραφή:
Αφού διαβάσαμε τα βιβλία “Το μυστικό του Χιονούλη” και“Ένα ροζ ιγκλού για την Πόλυ”, τα παιδιά γνώρισαν τη ζωή των Εσκιμώων, τις συνθήκες στο χιονισμένο τους περιβάλλον και τα χαρακτηριστικά των ιγκλού.
Στη συνέχεια, δημιούργησαν τα δικά τους ιγκλού χρησιμοποιώντας άσπρα χάρτινα πιάτα, τα οποία ζωγράφισαν και διακόσμησαν, γράφοντας πάνω και τη λέξη “ιγκλού”. Έκοψαν και χρωμάτισαν φιγούρες Εσκιμώων, πρόσθεσαν βαμβάκι για να αποδώσουν το χιόνι και κόλλησαν τις φιγούρες τους πάνω στα ιγκλού.
Στόχοι:
Να γνωρίσουν τα παιδιά βασικές πληροφορίες για τη ζωή των Εσκιμώων, τις συνθήκες διαβίωσής τους και τα ιγκλού ως καταλύματα.
Να εξοικειωθούν με τη γραφή και την ανάγνωση της λέξης “ιγκλού”.
Να εκφραστούν δημιουργικά μέσα από τη ζωγραφική, το κόψιμο και τη χειροτεχνία.
Να αναπτύξουν τη λεπτή κινητικότητα μέσα από τη χρήση ψαλιδιού και την τοποθέτηση υλικών.
Να συνεργαστούν και να ανταλλάξουν ιδέες μέσα από την κοινή δραστηριότητα.
Έτσι, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με έναν διαφορετικό πολιτισμό, ενώ διασκέδασαν δημιουργώντας!





