Σύνδεσμοι

Διαχείριση

Γράμμα από το νηπιαγωγείο

16 Μάιος 2020

Παρέα με την αλφαβήτα

Τι θα λέγατε σήμερα να παίξουμε με την άλφαβήτα; Θυμόσαστε τα γράμματα; Για να τα ξαναθυμηθούμε σας έχουμε έναν σύνδεσμο με ιστορίες για κάθε γράμμα από την εκπαιδευτική τηλεόραση

ΝΑ ΓΡΑΜΜΑ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Αχτένιστη Αγελάδα (Α)

Ο Βιολιστής Βάτραχος (Β)

Ο Γουρλομάτης Γάιδαρος (Γ)

Ο Δακρυσμένος Δράκος (Δ)

Ο Ερωτευμένος Ελέφαντας (Ε)

Το Ζηλιάρικο Ζουζούνι (Ζ)

Ο ιπτάμενος ιπποπόταμος(Ι)

3 Κοκκαλιάρες Καραμέλες (Κ)

Το Λαχανιασμένο Λεωφορείο (Λ)

Η Ντροπαλή Ντομάτα (Ν)

Ο Ονειροπαρμένος Ορειβάτης (Ο)

Η Πολυλογού Παντόφλα (Π)

Το Τρομερό Ταμπούρλο (Τ)

Ο Υπέροχος Υπναράς (Υ)

Το Ωραίο Ωρολόγιο (Ω)

 

ΑΙΧΝΙΔΙΑ 

Γράμματα και εικόνες

Πάτησε στον σύνδεσμο, έπειτα στην εικόνα. Πρέπει να αναγνωρίσεις το πρώτο γράμμα των λέξεων και με τη βοήθεια του ποντικιού να το αντιστοιχίσεις με την εικόνα. Αν η αντιστοίχιση είναι σωστή έχεις γράψει μια νέα λέξη.

Κίνηση σε λαβύρινθο

 Πάτησε στον σύνδεσμο, έπειτα στην εικόνα. Διάλεξε δάπεδο αλφαβήτα και χαρακτήρα. Επέλεξε ένα γράμμα και προγραμμάτισε την διαδρομή που θα κάνει ο χαρακτήρας σου πατώντας στα βελάκια.  Προέβλεψες σωστά;

Puzzle

Φτιάξε το puzzle με τα γράμματα της αλφαβήτας.

Επιτραπέζιο παιχνίδι

Ο παίχτης ρίχνει το ζάρι και μετακινείται πάνω στα γράμματα. Εκεί που θα σταματήσει πρέπει να βρει μια λέξη που να αρχίζει από το γράμμα που βρίσκεται το πιόνι του. Αν δεν τα καταφέρει γυρίζει στην προηγούμενη θέση του.

Όνομα, ζώο, πράγμα

Σε χαρτάκια γράφουμε τα περισσότερα γράμματα της αλφαβήτας (επειδή  τα παιδιά δεν ξέρουν ορθογραφία γράφουμε μόνο το η, ε, α  και το ο από τα φωνήεντα). Ανακατεύουμε τα χαρτάκια και τα τοποθετούμε με τα γράμματα προς τα κάτω. Κάθε παίχτης παίρνει ένα χαρτάκι και πρέπει να πει ένα όνομα ή ζώο ή ένα πράγμα από το γράμμα που έτυχε.

Όταν το παίξουμε αρκετές φορές δυσκολεύουμε το παιχνίδι και οι παίχτες πρέπει να βρουν και τις 3 κατηγορίες με το γράμμα που έχουν πάρει. Μπορούμε να δυσκολέψουμε ακόμα περισσότερο το παιχνίδι προσθέτοντας και την κατηγορία φυτά.

Εδώ το γράμμα, εκεί το γράμμα, που είναι το γράμμα (π.χ. άλφα)

Παίρνουμε 3 χαρτάκια που έχουμε γράψει από ένα γράμμα, τα δείχουμε στο παιδί και τα τοποθετούμε με τα γράμματα προς τα κάτω. Ανακατεύουμε και ζητάμε από το παιδί να βρει ένα από τα γράμματα (π.χ. άλφα).

Ψάξε, ψάξε και θα το βρεις

Τραβάμε ένα χαρτάκι με ένα γράμμα και το παιδί πρέπει να ψάξει στο σπίτι και βάλει σ΄ ένα καλάθι ή λεκάνη πράγματα που αρχίζουν από αυτό το γράμμμα.

Γράμματα από πλαστελίνη

Φτιάχνουμε με πλαστελίνη ή αν δεν έχουμε με ζυμαράκι τα γράμματα της αλφαβήτας.

Συνθέτω λέξεις

Σε καπάκια από μπουκάλια γράφουμε με έναν μαρκαδόρο γράμματα και τα παιδιά συνθέτουν λέξεις ξεκινώντας από το όνομά τους και τα ονόματα των γονιών του.

 

ΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Τα παιδιά βρίσκουν τα γράμματα του ονόματός τους και εκτελούν τη χορογραφία.

 

 

ΡΑΓΟΥΔΙΑ 

Στους παρακάτω συνδέσμους τα παιδιά μπορούν να ακούσουν τραγούδια της αλφαβήτας.

Αλφαβήτα Τραγούδι με Κάρτες

Αλφαβήτα (Λάχανα & Χάχανα: Εδώ Νηπιαγωγείο)
RSS Σχόλιων

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων