Ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο Αθήνας

Ο ιστότοπος του Ειδικού Σχολείου

Eκδήλωση του Προγράμματος «Το παιδί, η Πόλη και τα Μνημεία» για το σχολικό έτος 2019-2020 (9-10-2019)

Οκτ 201914

Την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019 και σε απογευματινή συνάντηση από τις 3 ως τις 7μμ έγινε στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου της Αθήνας, η εναρκτήρια εκδήλωση  του Προγράμματος «Το παιδί, η Πόλη και τα Μνημεία» για το σχολικό έτος 2019-2020.

Χαιρετισμό απηύθυναν η εντεταλμένη σύμβουλος του έργου κα Πόπη Διαμαντάκου , ο Δήμαρχος της Αθήνας κ. Κ.Μπακογιάννης, ο υπεύθυνος Τμήματος Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Δ.Ε. Α΄Αθήνας  Εμμ. Χατζηελευθυερίου,η Διευθύντρια του Μουσείου Φωταερίου κα Μ. Φλώρου  και επιστημονικοί υπεύθυνοι από την ΑΣΚΤ και τη Monumenta.

Μετά τους χαιρετισμούς  παρουσιάσθηκαν τέσσερις καλές πρακτικές από τα σχολεία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα κατά την περασμένη σχολική χρονιά. Ανάμεσα σε αυτές ήταν η πολύ επιτυχημένη συμμετοχή του σχολείου μας στο πρόγραμμα. Η ομάδα που εκπροσώπησε το σχολείο μας ήταν οι κ. Ευαγγελία Κανάκη, Κατερίνα  Οικονόμου και Μαρία Παλάσκα (συντονίστρια του προγράμματος στο σχολείο).

Συγκεκριμένα η κ. Μαρία Παλάσκα παρουσίασε «το ταξίδι του σχολείου μας στο Πρόγραμμα » με τα παρακάτω λόγια:

Είναι μεγάλη τιμή για μένα  που μαζί με τις συναδέλφους μας που ήταν μαζί μου συνοδοιπόροι στο πρόγραμμα και παρευρίσκονται και σήμερα  εδώ , επιλεχθήκαμε να παρουσιάσουμε το ταξίδι του σχολείου μας στο πρόγραμμα.

Το σχολείο μας είναι ένα δημόσιο σχολείο (Γυμνάσιο & Λύκειο) για μαθητές με κινητικές δυσκολίες και παρόλο που στεγάζεται στην Ηλιούπολη υπάγεται στην Α΄ Αθήνας και επομένως στο Δήμο της Αθήνας γιατί δέχεται μαθητές από όλο σχεδόν το λεκανοπέδιο αφού είναι ένα από τα 2 ειδικά σχολεία  της Αττικής που εξυπηρετούν μαθητές με αυτά τα προβλήματα.

Τη σχολική χρονιά λοιπόν που πέρασε συμμετείχαμε για πρώτη φορά στο Πρόγραμμα του Δήμου της Αθήνας «Το Παιδί, η πόλη & τα μνημεία» !

Και τι δεν κάναμε και τι δε μάθαμε.. στους 6 αυτούς μήνες που διήρκησε το πρόγραμμα…

Ας αρχίσουμε από το τι είδαμε: αφού συγκροτηθήκαμε σε ομάδα(μαθητές από το Γυμνάσιο και το Λύκειο), το Δεκέμβριο επισκεφθήκαμε την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών ξεναγηθήκαμε στο χώρο της Βιβλιοθήκης, επισκεφθήκαμε τα εργαστήρια γλυπτικής και ζωγραφικής και στον εκθεσιακό χώρο της Σχολής κάναμε τα  δικά μας δρώμενα….

Στη συνέχεια έπρεπε να αποφασίσουμε ποιο θα ήταν το κτίριο που εμείς θα αναλαμβάναμε να προβάλλουμε και συνεπώς να φροντίσουμε… εκεί μας βοήθησε πολύ αποτελεσματικά η ομάδα της Monumenta που επισκέφθηκε το σχολείο μας. Με την επιστημονική τους καθοδήγηση «είδαμε  αλλιώς» το σχολείο μας και αποφασίσαμε να το προβάλλουμε ως «μνημείο». Και να γιατί: Χτίστηκε στη δεκαετία του ΄60 για να καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες του προαστίου της Ηλιούπολης! Και ακόμη και σήμερα διατηρεί τα χαρακτηριστικά εκείνης της  εποχής! Όπως μας είπαν από τη Monumenta , έχει κτισθεί με τα σχολικά πρότυπα της δεκαετίας του 60 : έχει  εξώστες, αίθουσες στη σειρά   και προσανατολισμό στον ήλιο…

Τότε ήταν  Ιδιωτικό σχολείο , το «Αθηναϊκό Κολλέγιο»… αμέσως αναζητήσαμε την κόρη  του ιδρυτή του Ιδιωτικού σχολείου,  την πρώην αντιδήμαρχο Παιδείας κα Κατερίνα Μαρκουλάκη, που μας επισκέφθηκε  και μας έδωσε πολλές πληροφορίες ενώ μας είπε και  τις   αναμνήσεις της  από το παλιό εκείνο σχολείο…

Αφού λοιπόν αποφασίσαμε να προβάλλουμε και να φροντίσουμε το σχολείο μας αρχίσαμε τις …βόλτες….και τις φωτογραφίες…! Με τα αμαξίδια  βγήκαμε στη γειτονιά μας : φωτογραφίσαμε σπίτια με τα ίδια αρχιτεκτονικά στοιχεία του σχολείου μας αλλά και το ίδιο το κτιριακό μας συγκρότημα: Το γυμναστήριο, το αμφιθέατρο, την καταπληκτική  θέα από το 2ο όροφο, τις ράμπες και τέλος τις ζωγραφισμένες μας αίθουσες…. Συνειδητοποιήσαμε  ότι από τη δεκαετία του ΄60 που χτίστηκε και από το 1987 που έγινε δημόσιο σχολείο  δεν έχει σταματήσει να έχει στην αυλή του παιδικές φωνές!

Στις συναντήσεις που έκανε η ομάδα μας – 3 φορές περίπου το μήνα- αρχίσαμε να καταγράφουμε τις σκέψεις μας για το πώς θα «φροντίζουμε το σχολείο μας και με ποιόν τρόπο θα το παρουσιάσουμε στην τελική παρουσίαση και διαβούλευση στην Τεχνόπολη τον Απρίλιο… Χωριστήκαμε σε ομάδες : οι ρεπόρτερ, οι φωτογράφοι, οι οικολόγοι, οι αφηγητές αλλά κι οι δημιουργοί (τεχνολόγοι) της μικρής ταινιούλας που κάναμε….

Ενώ ζούσαμε τον πυρετό της δημιουργίας κάναμε μια πολλή ωραία βόλτα : Περπατήσαμε στον ωραιότερο δρόμο της Αθήνας τη Διον. Αρεοπαγίτου! ξεναγηθήκαμε από  τις κυρίες της Monumenta  και καταγράψαμε  σύμφωνα με το δελτίο ,  το σπίτι του μουσικοσυνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Στην τελική γιορτή στην Τεχνόπολη στις 16 Απριλίου 2019, Προβάλλαμε το video, και  την παρουσίαση  όλης μας της δουλειάς   &  Συμμετείχαμε στην ειδική θεματική διαβούλευση με μαθητές από τα άλλα σχολεία της Αθήνας που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα (να πούμε εδώ ότι Το video που δημιουργήσαμε  το υποβάλαμε στο  Διαγωνισμό Σχολικής Καινοτομίας ενεργών πολιτών/ μαθητών & πήραμε έπαινο συμμετοχής!)

Κάνοντας λοιπόν έναν απολογισμό θα λέγαμε ότι το Πρόγραμμα μας κινητοποίησε  :

 • Να «δούμε» διαφορετικά το σχολείο μας & να μάθουμε  την ιστορία του
 • Να  αναγνωρίζουμε και να εκτιμούμε την ιστορικότητα των κτηρίων
 • Να γίνουμε  ενεργοί πολίτες που νοιάζονται για το περιβάλλον τους  ( έννοια πολιτειότητας)
 • Να γνωρίσουμε  καλύτερα την πόλη μας και  να μάθουμε  να την αγαπούμε  και να την προστατεύουμε….

Τα 2 τελευταία είναι άλλωστε και οι πιο σημαντικοί στόχοι του προγράμματος….

Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε μέσα από την καρδιά μας τη συντονιστική ομάδα και όλο το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό  που όσο διήρκεσε το πρόγραμμα ήταν κοντά μας  με τις συμβουλές τους, με την αμέριστη βοήθεια και συμπαράστασή τους στο άνοιγμα του σχολείου μας αλλά και όλων μας στην κοινωνία, που τόσο έχουμε ανάγκη!

Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία και μια δημιουργική εκπαιδευτική δραστηριότητα!

Σας ευχαριστούμε!

 

Μετά την παρουσίαση η κα Π. Διαμαντάκου επεσήμανε τη θερμή υποδοχή που έκαναν οι μαθητές των άλλων σχολείων  της Α΄ΑΘήνας στην τελική γιορτή και παρακάλεσε να συμμετάσχει ξανά το σχολείο μας στο πρόγραμμα γιατί μέσα από αυτό το πρόγραμμα  όλοι μας μπορούμε πολλά να ωφεληθούμε!»

Επίσκεψη στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης (9-10-2019)

Οκτ 20199

Σήμερα το ημερολόγιο έγραφε επίσκεψη στο πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης Α. Τρίτσης.

Στα πλαίσια του προγράμματος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας « Τα πουλιά στην πόλη»  είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε το κέντρο Προσανατολισμού και Ενημέρωσης και να περιηγηθούμε στην « Διαδρομή της λίμνης».

Κατά τη διάρκεια της περιπλάνησής μας μάθαμε για το οικοσύστημα του πάρκου και την ορνιθοπανίδα που υποστηρίζουν.

Στο τέλος οι υπεύθυνοι του προγράμματος μας εφοδίασαν με αρκετό εκπαιδευτικό υλικό και ιδέες για εφαρμογή στην τάξη που σκοπεύουμε σύντομα να πραγματοποιήσουμε.

6η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού (27-9-2019)

Οκτ 20196

 

6η Πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού

Σε ένα ενθουσιώδες κλίμα εορτάστηκε την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019 η 6η Πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού που είχε ως στόχο «αγαπώ την άθληση- αγαπώ την υγεία μου».

Η αθλητική αυτή γιορτή αποτελεί την πρώτη γενική συνεργασία όλου του σχολείου δημιουργώντας μια δυναμική εκκίνηση για τη νέα χρονιά. Πραγματοποιήθηκε στο κλειστό γυμναστήριο όπου οι μαθητές μαζί με όλο το προσωπικό του σχολείου έπαιξαν και χάρηκαν μαζί σε παιχνίδια ταχύτητας, ευστοχίας, δύναμης και συνεργασίας.

Μεγάλη πρωτοτυπία δε του σχολείου μας είναι η εμπλοκή του προσωπικού στα παιχνίδια αυτά. Ενέργεια, η οποία δημιουργεί όχι μόνο ένα ασφαλές περιβάλλον δράσης, αλλά κυρίως ένα μοναδικό «δέσιμο» του προσωπικού με τους μαθητές, αλλά και μεταξύ τους.

Μαθήματα Πρώτων Βοηθειών από τον Ερυθρό Σταυρό (20-9-2019)

Σεπ 201923

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας ημέρας Πρώτων Βοηθειών, το τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ηλιούπολης με την πρόεδρο κα Συνοδινού και εθελοντές καθώς και με το τμήμα Αγωγής Υγείας με εκπαιδευτές, παρουσίασαν στους μαθητές του Ειδικού πρακτικές πρώτων βοηθειών.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για καταστάσεις, όπως η ρινορραγία, το έγκαυμα, η αιμορραγία  κ.α., που χρήζουν πρώτων βοηθειών και να συμμετέχουν βιωματικά στο σεμινάριο.

Προηγήθηκε καλωσόρισμα από τον αντιδήμαρχο Ηλιούπολης κ. Πούλο

Τους ευχαριστούμε πολύ!

Κατασκευή έμφυλων ταυτοτήτων μέσα από την αθλητική εκπαίδευση κατά το 19ο-20ο αιώνα

Σεπ 201918

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε με power point στην τελική εκδήλωση του σχολείου στοιχεία του οποίου αποτελούν οι ακόλουθες φωτογραφίες.

(Μέσα από τη διδακτική μέθοδο «παιχνίδι ρόλων» οι μαθητές αναπαριστούν την κυριαρχική θέση του άνδρα και την ταπεινή θέση της γυναίκας το 19ο αιώνα)

 

(Μέρος του μαθήματος της σωματικής αγωγής το 19ο αιώνα για τα σχολεία της υπαίθρου αποτελούσαν οι γεωργικές εργασίες, κλάδεμα, φύτεμα, σκάψιμο, πότισμα κ.λπ.)

Συμμετοχή του Ειδικού στην ημερίδα παρουσίασης των αποτελεσμάτων του πιλοτικού προγράμματος για την ψυχική ενδυνάμωση/ ανθεκτικότητα του προσωπικού του σχολείου μας

Σεπ 201918

 Ύστερα από την επιτυχημένη συμμετοχή του προσωπικού του σχολείου μας τη χρονιά που πέρασε στο πιλοτικό πρόγραμμα για την ψυχική ενδυνάμωση/ ανθεκτικότητα της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας Π. Σακελλαρόπουλος,  προσκληθήκαμε να παρουσιάσουμε τον τρόπο υλοποίησης και τα όσα αποκομίσαμε από το όλο εγχείρημα στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Σεράφειο κέντρο αθλητισμού και καινοτομίας του δήμου Αθηναίων σήμερα Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου.

Το σχολείο μας εκπροσώπησαν στην ημερίδα οι κκ Σάντη Μπούκα και Δέσποινα Φιλιππίδου.

Ανυπομονούμε για τη συνέχιση της συνεργασίας.

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ KA1: “Designing Inclusive Educational Environments», 24 – 29 Ιουνίου 2019, Φλωρεντία, Ιταλίας

Σεπ 201913

Δελτίο Τύπου

Συμμετοχή του σχολείου μας στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ KA1 που έγινε στη Φλωρεντία στις 24-29 Ιουνίου 2019.

Εκπαιδευτικός που συμμετείχε δια ζώσης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, Ματίνα Βενετιάδου (ΠΕ 79.01)

Υπεύθυνος καθηγητής του εκπαιδευτικού προγράμματος Δημήτρης Ζησιμόπουλος.

Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα παρουσίασε το σχεδιασμό περιβάλλοντος συμπερίληψης με την τακτική των πολυμορφικών τάξεων το οποίο αποτελεί ουσιαστικά το σχολείο του μέλλοντος. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα με κινητήρια δύναμη τη συμμετοχή και συζήτηση των συμμετεχόντων κινήθηκε στους παρακάτω άξονες:

 • Τον ορισμό και τις βασικές αρχές και αξίες της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης.
 • Κατανόηση της διαδικασίας ένταξης. Αντιμετώπιση εμποδίων στη συμμετοχή, μάθηση και μέθοδοι διδασκαλίας για την υποστήριξη όλων των μαθητών στα σχολεία. Συζήτηση για τα εκπαιδευτικά συστήματα και την συμπεριληπτική εκπαίδευση σε κάθε χώρα προέλευσης των συμμετεχόντων.
 • Σχεδιασμός μαθημάτων και δραστηριοτήτων για την υποστήριξη της αυξανόμενης ποικιλομορφίας στις σύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας.
 • Χρηση εργαλείων ΤΠΕ (νέα προγράμματα Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση) για την υποστήριξη όλων των μαθητών σε περιβάλλοντα χωρίς αποκλεισμούς.
 • Συνεργασία στις σχολικές κοινότητες (καθηγητές, βοηθοί διδασκόντων, φοιτητές, γονείς / φροντιστές) προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο ανοιχτών αξιών και πρακτικών (π.χ. συνεκπαίδευση του εκπαιδευτικού γενικής εκπαίδευσης με τον εκπαιδευτικό ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες).
 • Παρουσίαση εργαλείων εκπαίδευσης και τεχνολογίας που βοηθάει τον εκπαιδευτικό να εντάξει και να προσαρμόσει τις Υποστηρικτικές Τεχνολογίες για την Εκπαίδευση (Assistive Technologies for Education) σε ξενόγλωσσους μαθητές, σε μαθητές  με προβλήματα όρασης, ακοής, ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα λόγου (γλώσσας και ομιλίας), κινητικές δυσκολίες κ.α.

Οι 13 εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ήταν από την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία και είχε μεγάλο ενδιαφέρον γιατι έγινε εκτεταμένη συζήτηση για την αντιμετώπιση προβλημάτων που αντιμετωπίζει το εκπαιδευτικό σύστημα κάθε χώρας και ανταλλαγή εκπαιδευτικών μεθόδων

Αγιασμός-έναρξη σχολικής χρονιάς 2019-2020

Σεπ 201912

Αγιασμός για το καλωσόρισμα της νέας σχολικής χρονιάς έγινε χθες 11-9-2019  στο… ειδικό μας.

Πάρθηκαν παρουσίες, με άπαντες να δηλώνουν παρόντες, μαθητές (με αρκετά πρωτάκια ανάμεσα), το προσωπικό του σχολείου, το σύλλογο γονέων, καθώς και εκπρόσωπο από τον Δήμο Ηλιούπολης.

Καλή σχολική χρονιά!

Ειδικό 2018-2019, άλλη μιά μεγάλη βόλτα!

Ιούν 201914

…άλλη μιά μεγάλη βόλτα!  (link)

Καλό καλοκαίρι!!

Επίσκεψη του Whitefield Academy Trust (11-6-2019)

Ιούν 201913

Την Τρίτη 11 Ιουνίου επισκέφτηκε το σχολείο μας αντιπροσωπεία παιδιών από το  Ειδικό Σχολείο : Whitefield Academy Trust (link)

 

Αφού ξεναγήθηκαν στους χώρους του Ειδικού και ενημερώθηκαν για την λειτουργία και τα προγράμματα του σχολείου, πραγματοποιήθηκαν κοινές δράσεις και παιχνίδια με τα παιδιά μας

Νέες γνωριμίες, καινούργιοι φίλοι, τους ευχαριστούμε πολύ!

« Παλιότερα άρθρα

30 χρόνια ει-δικές μας ζωές 1987-2017

Ο χρόνος δεν είναι μόνο αριθμός που μετρά το διάνυσμα ανάμεσα σε δύο σημεία, το παρελθόν και το παρόν, είναι το περιεχόμενο που αφήνει το ει-δικό του βάρος στις ζωές των ανθρώπων. 30 χρόνια πέρασαν από την πρώτη μέρα λειτουργίας του Ειδικού Σχολείου- Γυμνασίου και Λυκείου στην Ηλιούπολη-και οι μαθητές μας, νέοι και παλαιοί απόφοιτοι, εκφράζουν τα βιώματα, τις εμπειρίες και το αποτύπωμα που άφησε το σχολείο αυτό στις ει- δικές τους ζωές. Σας περιμένουμε όλους στη μεγάλη μας εκδήλωση που θα γίνει στον χώρο του σχολείου μας, θα ακολουθήσει συναυλία με γνωστούς καλλιτέχνες. Πληροφορίες :2109935714

Kατηγορίες

Σαν σήμερα

 1. 21/10/1918: Πραγματοποιείται το πρώτο εργατικό συνέδριο στην Ελλάδα, στο φουαγιέ του «Βασιλικού Θεάτρου» στην Αθήνα.

Πιστοποιημένο μέλος του διεθνούς δικτύου σχολείων School Wellness τα οποία προστατεύουν την υγεία των μαθητών

European School Radio-το πρώτο μαθητικό ραδιόφωνο
Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων