Εικαστικά – Πασχαλινές κάρτες
Ένα Μουσείο στην τάξη μας
Στο πλαίσιο της ενότητας “Μες στο μουσείο” του μαθήματος της Γλώσσας και του πολιτιστικού προγράμματος «Ένα Μουσείο στην τάξη μας», οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β’ τάξης έγιναν μικροί ερευνητές. Με τη βοήθεια των γονιών και των παππούδων τους ανακάλυψαν παλιά αντικείμενα, έμαθαν για τη χρήση και την ιστορία τους και τα έφεραν στην τάξη για να τα παρουσιάσουν.
Με πολλή χαρά, μεράκι και υπευθυνότητα, τα παιδιά ετοίμασαν ένα μικρό λαογραφικό μουσείο. Ετοίμασαν ταμπελίτσες και στη συνέχεια, παρουσίασαν το μουσείο τους στους μαθητές και τις μαθήτριες των Α’ και Γ’ τάξεων, εξηγώντας με ενθουσιασμό τι είναι το κάθε αντικείμενο και πώς το χρησιμοποιούσαν παλιά.
Οι επισκέπτες εντυπωσιάστηκαν από την ποικιλία και την αυθεντικότητα των εκθεμάτων, ενώ τα παιδιά της Β’ τάξης ένιωσαν περήφανα που έγιναν «ξεναγοί» της παράδοσης και της ιστορίας.
Συγχαρητήρια στους μικρούς μας «λαογράφους»!
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γονείς και τους παππούδες που στήριξαν αυτή την προσπάθεια, καθώς και στη θεατρολόγο του σχολείου μας που απαθανάτισε τη δράση με τον φωτογραφικό φακό της.
«Ένα πιάτο για την υγεία μας»
Οι μαθητές/τριες της Α΄τάξης μαζί με τις δασκάλες τους, παρακολούθησαν το βιωματικό-εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ένα πιάτο για την υγεία μας» στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή. Το πρόγραμμα αφορούσε την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή και πραγματοποιήθηκε στο αγρόκτημα και στις εσωτερικές εγκαταστάσεις της Γεωργικής Σχολής. Επισκεφθήκαμε το παραδοσιακό κοτέτσι και έγινε αναφορά στη θρεπτική αξία των αυγών για τη διατροφή μας. Στη συνέχεια περιηγηθήκαμε στους λαχανόκηπους και στα θερμοκήπια και οι μαθητές έσπειραν σε μικρά φυτοδοχεία σπόρους λαχανικών. Έπειτα, μεταφερθήκαμε στο εργαστήριο τροφίμων και παρακολουθήσαμε σύντομες προβολές (διαδοχικές φάσεις ανάπτυξης ενός φυτού και φάσεις ανάπτυξης ενός εμβρύου από το αυγό ως τον πλήρη οργανισμό). Στο τέλος, εργαστήκαμε σε ομάδες παίζοντας με την Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής.
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος κάθε μαθητής πήρε ένα φρέσκο βρασμένο αυγό και το ατομικό φυτοδοχείο του. Μια όμορφη εμπειρία για τους μαθητές και τις δασκάλες, οι οποίοι μέσα από την επαφή με τη φύση έμαθαν χρήσιμες πληροφορίες για τη σωστή διατροφή.
Η Ε τάξη στο συνέδριο της Κωνσταντινούπολης
Οι μαθητές της Ε τάξης του 23ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης επισκέφθηκαν στις 27-30 Μαρτίου την Κωνσταντινούπολη στα πλαίσια του συνεδρίου: “Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη. Μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη. Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης.”
Εικαστικά – Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2-4-2025)
Στο μάθημα των εικαστικών διαβάσαμε το ποίημα της Rian Visser με τον τίτλο ‘’Η γλώσσα των εικόνων’’. Τα παιδιά έκαναν ομαδικά έργα με αυτόν τον τίτλο, είτε δημιουργώντας εικόνες από το κείμενο, είτε οργανώνοντας σε σύνολα άλλες εικόνες.
Με αφορμή την ημέρα αυτή, γιορτή όλων όσων αγαπάνε τα παιδικά βιβλία έγινε έκθεση εικονογράφησης που είχανε κάνει τα παιδιά στη διάρκεια της χρονιάς με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα αναπηρίας, ισότητας και για την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης.
Εικονογραφήσεις:
- Χελιδόνια-χελιδονοφωλιές ( προτεινόμενο βιβλίο για τα παιδιά πρόσφυγες: ‘’ Χελιδόνι πληγωμένο ‘’ της Βαγγελιώς Κονδάκη- Καραμέτου)
Χρωματιστοί σβόλοι, χρωματιστές φωλιές που διατηρούν φωτεινά κομμάτια πραγματικότητας
Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν στο μεγάλο ταξίδι τους από την Αφρική στη Μεσόγειο είναι πολλοί. Αρκετά από τα μέρη που θα μπορούσαν να ξεκουραστούν έχουν καταστραφεί ή ρυπανθεί με αποτέλεσμα πολλά να μην τα καταφέρνουν αλλά κι αυτά που φτάνουν στον προορισμό τους συναντούν όλο και λιγότερα μέρη που θα μπορούσαν να φωλιάσουν.
- Κουκούσκα – Μάρω Κατσίκα
Στον κόσμο των πουλιών ξημερώνει μια μέρα πολύ διαφορετική: κάτι παράξενο έχει συμβεί στον ουρανό. Μερικά κομμάτια ουρανού χαθήκανε.
- Το καραβάκι- Μάρω Κατσίκα
Ένα ανήσυχο καραβάκι ταξιδεύει πάνω σ’ ένα πελώριο κύμα για να γνωρίσει τον κόσμο και τον εαυτό του.
- Η Μαίρη πινέζα- Μητακίδου Σούλα, Τρέσσου Ευαγγελία
Μια αφορμή για να κατανοήσουμε τις απρόβλεπτες διαδρομές που μας επιφυλάσσει η πραγματικότητα και για τις εκπλήξεις της ζωής που δεν έχουν τέλος, μέσα από μια ιστορία….χωρίς τέλος.
Σύνδεσμοι:
Ανοιχτή βιβλιοθήκη- www.openbook.gr
Ηχητικά βιβλία
Εικαστικά – Τα Ελληνάκια
Τα παιδιά ενόψει της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, έκαναν κολάζ και ζωγραφική εικόνων του παραμυθιού της Ευγενίας Φακίνου, χωρίς να έχει διαβαστεί το κείμενο. Οι εικόνες είναι εμπνευσμένες από τα λιθόγλυπτα, τα κεντήματα και τα υφαντά της ελληνικής λαϊκής τέχνης.
Η ελληνική λαϊκή τέχνη έχει τις ρίζες της στο Βυζάντιο, κι επιρροές από την τέχνη της Ανατολής, της Δύσης και των Βαλκανίων. Τα έργα της συνδέονται με την παράδοση και είναι δημιουργίες ανθρώπων που δεν διδάχτηκαν την κάθε μορφή τέχνης σε σχολές, αλλά από έμπειρους τεχνίτες. Χαρακτηριστικό της ο συνδυασμός χρηστικότητας και αισθητικής, καθώς και η έκφραση της ομαδικής αισθητικής της συγκεκριμένης κοινωνίας και όχι της προσωπικής αισθητικής του κάθε δημιουργού.
Τα έργα της λαϊκής τέχνης αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής των ανθρώπων, καθώς σχετίζονταν με την κατοικία και την ενδυμασία, και παράγονταν από την κοινότητα και συχνά από τα μέλη της οικογένειας.
Εικαστικά-Βεστιάριο ελληνικής παραδοσιακής φορεσιάς
Τα παιδιά έκαναν κολάζ και ζωγράφισαν ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές, ποδιές, μαντίλια, κοσμήματα του 19 ου αι. μέσα από τις συλλογές των ‘’Λυκείων Ελληνίδων’’ και το έργο του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ Κεφαλά.
Λύκειο Ελληνίδων
Το Λύκειο των Ελληνίδων είναι ελληνικό γυναικείο σωματείο, έχοντας κύριο καταστατικό στόχο τη διατήρηση και τη διάδοση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Ιδρύθηκε το 1911 από την πρωτοπόρο του ελληνικού φεμινιστικού κινήματος Καλλιρόη Σιγανού- Παρρέν, με άξονα το δικαίωμα στη μόρφωση και στην εργασία. Στα παραρτήματά του υπάρχουν ιματιοθήκες με εθνικές φορεσιές.
Θεόφιλος, ο λαϊκός ζωγράφος
Ο Θεόφιλος Χατζημιχαήλ Κεφαλάς(1873-1934) γεννήθηκε στη Μυτιλήνη κι έζησε στη Σμύρνη και στο Πήλιο. Ήταν αυτοδίδακτος.
Στα έργα του-τοιχογραφίες, ζωγραφική πάνω σε αντικείμενα ή πανιά- αποτυπώνεται με την αφέλεια και την αυθεντικότητα της λαϊκής ζωγραφικής, ο κόσμος του Θεόφιλου, ένας κόσμος θεών, ηρώων και καθημερινών ανθρώπων, που συνυπάρχει με στοιχεία και εικόνες από την οικεία πραγματικότητα και το τοπίο. Ο ίδιος συμμετείχε στη διοργάνωση λαϊκών θεατρικών παραστάσεων στις εθνικές γιορτές και την περίοδο της Αποκριάς, άλλοτε ντυμένος σαν Μεγαλέξανδρος και άλλοτε σαν ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης, με εξοπλισμό και κουστούμια που έφτιαχνε ο ίδιος.
Την περίοδο του Πηλίου ο Θεόφιλος πραγματοποίησε αρκετά έργα για λογαριασμό του κτηματία Γιάννη Κοντού. Η οικία Κοντού αποτελεί σήμερα το Μουσείο Θεόφιλου. Στη Μυτιλήνη αργότερα με σύσταση του Φώτη Κόντογλου και του Γιώργου Γουναρόπουλου, τον συνάντησε ο καταξιωμένος τεχνοκριτικός και εκδότης Στρατής Ελευθεριάδης( Teriade), ο οποίος διέμενε στο Παρίσι. Σ΄ αυτόν οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η διεθνής προβολή του. Το 1961 εγκαινιάστηκε μεγάλη έκθεση με έργα του Θεόφιλου στο Μουσείο του Λούβρου. Τα έργα του φιλοξενήθηκαν στη Γαλλία συνομιλώντας με τα έργα σπουδαίων δημιουργών, όπως του Ευγένιου Ντελακρουά, εκπροσώπου του κινήματος του ρομαντισμού, που αποτύπωσε σκληρές και έντονα συναισθηματικά φορτισμένες σκηνές, από την Ελληνική Επανάσταση.
Χαρακτηριστικά έργα με αυτή τη θεματική ήταν τα: “Η σφαγή της Χίου”, 1824, “Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου’”, 1826, “Νεαρό κορίτσι στο νεκροταφείο”, 1823-4. Το 1964 με έξοδα του Ελευθεριάδη ανεγέρθηκε το Μουσείο Θεόφιλου στη Βαρειά Μυτιλήνης, με συλλογή έργων του ζωγράφου και σπουδαίων καλλιτεχνών του μοντερνισμού.
Εκπαιδευτική επίσκεψη της Γ΄τάξης στο Ινστιτούτο Ψηφιακής Μάθησης και Επικοινωνίας
Στις 5 Μαρτίου οι μαθητές της Γ τάξης, μαζί με τις εκπαιδευτικούς των τμημάτων κ. Χατζόγλου Μαρία, κ. Νιανιοπούλου Φιλίτσα και την εκπαιδευτικό της παράλληλης στήριξης κ. Μπαρσάκη Αναστασία, επισκέφτηκαν το Ινστιτούτο Ψηφιακής Μάθησης και Επικοινωνίας (i nous) και παρακολούθησαν το πρόγραμμα “Ευγένεια -Ομαδικότητα”. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με τη μορφή εργαστηρίου. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε 3 ομάδες οι οποίες δούλευαν ταυτόχρονα και εναλλάσσονταν στα 3 δωμάτια του i nous: δωμάτιο εικονικής πραγματικότητας (VR room), δωμάτιο τεχνολογίας (Tech room) και δωμάτιο έκφρασης (express yourself room), Με την καθοδήγηση των παιδαγωγών του i nous δημιούργησαν μια “ευγενική” ιστορία την οποία στη συνέχεια αφηγήθηκαν ψηφιακά. Για την υλοποίηση του προγράμματος οι μαθητές χρησιμοποίησαν υπολογιστές, tablets, 3d γυαλιά εικονικής πραγματικότητας και άλλες νέες τεχνολογίες.
Συμμετοχή του 23ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης στο 2ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη.
Το σχολείο μας θα συμμετέχει στο 2ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο του Εθνικού Εκπαιδευτικού Δικτύου Δράσης «Κωνσταντινούπολη-Θεσσαλονίκη, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη – Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης» το οποίο θα διεξαχθεί την Πέμπτη 27-03-2025 και την Παρασκευή 28-03-2025 στην Κωνσταντινούπολη στο Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης υπό την Υψηλή Σκέπη και Ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχου, κ. κ. Βαρθολομαίου, με τις εργασίες των μαθητών/τριων της Ε΄και ΣΤ΄τάξης.
Σκοπός του Μαθητικού Συνεδρίου είναι να λειτουργήσει ως πεδίο συνεργασίας, εκπαίδευσης και δημιουργικού διαλόγου μεταξύ μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών από σχολεία της Ελλάδας και της ομογένειας σε θέματα περιβάλλοντος και αειφορίας στη βάση της ατζέντας για τη βιώσιμη ανάπτυξη, χτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στα σχολεία της Ελλάδας και της ομογένειας.
Οι μαθητές/τριες της Ε΄ τάξης με την εποπτεία των δασκάλων τους Κρινίτσας Μ. και Μπλάγα Ν. θα συμμετέχουν στο συνέδριο με αναρτημένη παρουσίαση-αφίσα με τίτλο «Θρησκευτικός περίπατος στην βυζαντινή Θεσσαλονίκη». Αντίστοιχα οι μαθητές/τριες της ΣΤ΄ τάξης με την εποπτεία των δασκάλων τους Τσιρικίδου Γ. και Φωτζιτζή Π. θα συμμετέχουν με προφορική παρουσίαση της έρευνάς τους με τίτλο « Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη: Δυο πόλεις στο χθες, στο σήμερα και στο αύριο» και με θέμα της έρευνας, την επίδραση του αστικού περιβάλλοντος στα μνημεία των δύο πόλεων μέσα στον χρόνο.