Καλές Απόκριες!

28 Φεβρουαρίου, 2014 clalas99

Amfissa-Carnival-About 2005

Το στοιχειό της Χάρμαινας αφορά ένα λαϊκό μύθο της Άμφισσας που ανάγεται στην ακμή της βυρσοδεψίας. Εκείνα τα χρόνια, λοιπόν, υπήρχε ένας βυρσοδέψης, ο Κωνσταντής, ο οποίος αγαπούσε τη Λενιώ. Δυστυχώς, μια μέρα με κακοκαιρία, η Λενιώ χτυπήθηκε από κεραυνό και χάθηκε. Ο Κωνσταντής μη μπορώντας να αντέξει το χαμό της, πέφτει από το κάστρο της Άμφισσας. Από τότε, μη μπορώντας να βρει σωτηρία η ψυχή του, στοιχειώνει και πλανάται στα σοκάκια της γραφικής συνοικίας των ταμπάκηδων, της Χάρμαινας. Προστατεύει τους βυρσοδέψες και φοβίζει όποιους τους επιβουλεύονται. Περπατάει και ακούγονται απόκοσμοι ήχοι και αλυσίδες.

Το βράδυ του Σαββάτου, πριν την Κυριακή των Αποκριών, το στοιχειό της Χάρμαινας ζωντανεύει και κατεβαίνει από τα σκαλιά του Αϊ-Νικόλα για να παλέψει και να νικήσει άλλα δυο στοιχεία στην Πάνω Πλατεία (Κεχαγιά) της Άμφισσας. Το συνοδεύουν πολλοί νέοι με στολές από δέρματα ζώων κρατώντας δάδες, ενώ υπάρχουν και νεράιδες, ξωτικά. Η μουσική υπόκρουση θυμίζει θρίλερ μαζί με τα ειδικά εφέ φωτισμού. Στη συνέχεια, το γλέντι μεταφέρεται στην αγορά της Άμφισσας με υπαίθριες μπάντες και σημεία προσφοράς φαγητού και κρασιού για τους επισκέπτες.

Η «Νύχτα των Στοιχειών» είναι μια φαντασμαγορική αποκριάτικη φιέστα, από τις πιο σημαντικές που υπάρχουν στη Φωκίδα μαζί με τα αλευρομουτζουρώματα στο Γαλαξίδι, την Καθαρά Δευτέρα.

Περισσότερα για το μύθο του Κωνσταντή και της Λενιώς μπορείτε να διαβάσετε στο βιβλίο της Μάντυ Δασκαλοπούλου «Το στοιχειό της Χάρμαινας».

(Αναδημοσίευση του άρθρου “Άμφισσα: Η νύχτα των στοιχειών”από τον ιστότοπο  Παιδιά Πάμε Ελλάδα – http://schools-go-greece.gr/)

Δημοσιευμένο στην κατηγορία  Άμφισσα ,Απόκριες ,Δήμος Δελφών ,Εκδηλώσεις ,Στοιχείο της Χάρμαινας .

Αφήστε μια απάντηση


MITOS

mitos

Κατηγορίες


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση