Δραστηριότητα Γ5, 2ο Γυμνάσιο Νέας Φιλαδέλφειας : Ένα Ταξίδι σε άλλες πόλεις με μουσικό χαλί!
Στον ακόλουθο σύνδεσμο ελπίζουμε να βιώσετε μαζί μας πολλαπλά συναισθήματα μέσα από τις μελωδίες των τραγουδιών και τους υπέροχους στίχους τους!
Καλή ανάγνωση και καλή σας ακρόαση!!!
https://read.bookcreator.com/qxNWmy8pQiNTsMqmpRkXwjPqyYx1/7iv-C-NaSXuBmydgwruQHA
Β Φάση 4ο Δημοτικό Σχολείο Σαλαμίνας
Οι μαθητές της Στ τάξης έψαξαν στο διαδίκτυο, βρήκαν πληροφορίες για τις πτυχές του Στόχου 11 της Ατζέντας για το Περιβάλλον. Με τη βοήθεια του ChatGPT, συγκέντρωσαν 7 βασικές πτυχές με τις οποίες ασχολήθηκαν περισσότερο. Χρησιμοποιήσαμε inforgraphics, video και padlet όπου συγκεντρώθηκαν και ομαδοποιήθηκαν ενδιαφέρουσες πληροφορίες που βρήκαν σε ιστοσελίδες οι μαθητές μας σε συνεργασία με τους μαθητές από Ιταλία, Πορτογαλία και Ελλάδα που συνεργαζόμαστε για το Ευρωπαϊκό eTwinning Έργο μας.
Δημιουργήθηκε βίντεο χρησιμοποιώντας το εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης lumen5 που παρουσιάζει πώς μπορούμε να κάνουμε τις πόλεις μας πιο βιώσιμες.
https://lumen5.com/user/stellakrtz/untitled-video-swtxi/
Επίσης, δημιουργήσαμε ένα κουίζ στα αγγλικά στο quizizz.com και παίξαμε με τους ευρωπαίους εταίρους μας σε σύγχρονο εξ αποστάσεως μάθημα.
https://quizizz.com/admin/quiz/65f1b54d92c396be6af428f6?searchLocale=
Β’ Φάση Β2 Το παρελθόν μας καλεί
Το 4ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης με το τμήμα Α2 έκανε μια εξερεύνηση του ιστορικού παρελθόντος της περιοχής που βρίσκεται το σχολείο.
Δύο σημεία κίνησαν την προσοχή τους και παρουσίασαν τις παρακάτω εργασίες
Στρατόπεδο Παύλου Μελά
Το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά αρχικά λειτούργησε ως στρατόπεδο εξόντωσης ενώ στη συνέχεια μετατράπηκε σε χώρο αναψυχής και πολιτισμού.
Η ιστορική του ανάπτυξη συνδέεται με την πολυσύνθετη ιστορία της Θεσσαλονίκης και με τις διάφορες φάσεις που διαδραμάτισε κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα.
Επίσης χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου ως στρατόπεδο συγκέντρωσης για τους Εβραίους που κατέληγαν στη Θεσσαλονίκη προτού σταλούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Αουσβιτς και άλλων ναζιστικών στρατοπέδων εξόντωσης.
Μετά τον πόλεμο μετατράπηκε σε μνημείο μνήμης για τα θύματα του ολοκαυτώματος και στη συνέχεια στρατόπεδο εκπαίδευσης στρατιωτών.
Σήμερα είναι σε φάση ανάπλασης και δημιουργίας πολιτιστικού κέντρου.
Οδός Αλεξάνδρου Υψηλάντου
Μια οδός,μια ιστορία και ένα όνομα που έπαιξε κεντρικό ρόλο στην ελληνική μας ιστορία.
Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης ήταν Έλληνας ευγενής της Ρωσικής Αριστοκρατίας,αξιωματικός του Ρωσικού στρατού.Εφερε το βαθμό του υποστράτηγου και Αρχηγός της Φιλικής Εταιρίας.
Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1792 και ήταν γιος του Κωνσταντίνου Υψηλάντη,ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας ,και της Ελισάβετ Βακαρέσκου.Το 1810 κατατάχθηκε με το βαθμό του ανθυπιλάρχου(ανθυπολοχαγός του Ιππικού) στο σώμα των εφίππων σωματοφυλάκων του Τσάρου Αλεξάνδρου Α’ τη Ρωσίας.
Δ’ φάση 2ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας Μαγνησίας “Ενεργώ για τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης”
Οι μαθητές του Ομίλου Περιβάλλοντος του 2ου ΓΕΛ Ν. Ιωνίας Μαγνησίας, αφού μελέτησαν τους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, ανέλαβαν μία σειρά από δράσεις για την επίτευξή τους.
Ενδεικτικά:
- Δημιούργησαν “Γωνιά Ανακύκλωσης” στο σχολείο όπου ανακυκλώνονται μπαταρίες, πλαστικά μπουκάλια και χαρτί και συλλέγονται πλαστικά καπάκια. Τους κάδους ανακύκλωσης προμήθευσε η Διεύθυνση του σχολείου κατόπιν αιτήματος του Ομίλου (στόχοι 11 και 12 βιώσιμης ανάπτυξης)
- Προσέφεραν τα Χριστούγεννα του ’23 τα καπάκια που συγκέντρωσαν στην Κουζίνα Αλληλεγγύης Βόλου, καθώς και ρουχισμό και τρόφιμα (στόχοι 1 και 2) https://www.kouzinavolos.gr/article.php?id=422&lang=el&cat=blog
- Παρασκεύασαν, με τη βοήθεια των χημικών του σχολείου, σαπούνια από χρησιμοποιημένα λάδια (τηγανέλαια) εφαρμόζοντας την κυκλική οικονομία στην πράξη.
- Υιοθέτησαν στο πλαίσιο του προγράμματος “Adopt a Βeach” της WWF Ελλάς, μία κοντινή παραλία στο Βόλο. Ακολουθώντας τις οδηγίες του προγράμματος, την καθάρισαν στις 22/12/23 και κατέγραψαν τα απορρίμματα στην σχετική πλατφόρμα, βοηθώντας έτσι στην παρακολούθηση της παράκτιας ρύπανσης. Η δράση συνεχίζεται (στόχοι 13,14,15)
- Επισκέφτηκαν τον Νοέμβριο του ’23 το ΚΕΠΕΑ Μουζακίου όπου, μεταξύ άλλων, ενημερώθηκαν για τις πλημμύρες και τις επιπτώσεις τους σε όλη τη Θεσσαλία. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα νερού, επισκέφτηκαν επίσης στις 19/3/24 το ΚΕΠΕΑ Μακρινίτσας όπου συμμετείχαν στο πρόγραμμα “Αειφορική Διαχείριση του νερού-Οι Κρήνες της Μακρινίτσας” (στόχος 6)
- Φωτογραφικό υλικό-Δράσεις Δ’ φάση 2ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας Μαγνησίας
1ο Γυμνάσιο Πεύκων – Δράση εξωστρέφειας/ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) έχει θεσπίσει την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου. Σκοπός της ημέρας αυτής είναι να τονίσει την καίρια σημασία της υπεύθυνης και αποτελεσματικής διαχείρισης του νερού, ενός από τους πλέον ζωτικής σημασίας φυσικούς πόρους και πολύτιμο αγαθό για την ύπαρξη της ζωής. Τα μεγάλα προβλήματα διαθεσιμότητας και διαχείρισης του νερού υπονομεύουν την πρόοδο στα μεγάλα ζητήματα, όπως η υγεία, η τροφή, οι θέσεις εργασίας, η εκπαίδευση, η βιομηχανία ακόμα και η ειρήνη. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, την Πέμπτη 21/03/2024, το τμήμα Β3 υλοποίησε δράση εξωστρέφειας / ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, διανέμοντας φυλλάδιο που συνέταξαν τα ίδια τα παιδιά, έξω από μεγάλο super market της περιοχής των Πεύκων. Μέσα από τη δράση, τα παιδιά ύψωσαν τη φωνή τους για ένα καίριο ζήτημα, καλλιεργώντας παράλληλα περιβαλλοντική συνείδηση και υπευθυνότητα.
Νηπιαγωγείο Ποταμού – Γ΄ φάση
Κάνω τα μαγικά μου …Αλλάζω τη γειτονιά μου!!!
Μετά το σχεδιασμό του περιβαλλοντικού μας μονοπατιού και τον περίπατο σε αυτό, η εικόνα που έχουν νήπια και προνήπια για την γειτονιά του σχολείου μας είναι ξεκάθαρη.
Χρειάζεται αλλαγές. Οι αλλαγές είναι αυτές που θα διευκολύνουν τη ζωή μας, τις μετακινήσεις μας και κυρίως την ασφάλεια μας.
Οι αλλαγές αυτές, όπως αποτυπώθηκαν από τα παιδιά είναι οι παρακάτω:
- Να δημιουργήσουμε πεζοδρόμια
- Να γίνουν ποδηλατόδρομοι
- Να χρησιμοποιηθεί το οικόπεδο απέναντι από το σχολείο για δημιουργία παιδικής χαράς και χώρου πρασίνου
- Να τοποθετηθούν κάδοι ανακύκλωσης κοντά στο σχολείο
- Να αντικατασταθεί η περίφραξη του σχολείου μας με ξύλινο φράχτη και αναρριχώμενα φυτά.
- Να γίνει καθαρισμός του παραποτάμιου δρόμου
- Να γίνει πεζοδρόμηση του παραποτάμιου δρόμου
- Να φυτέψουμε δέντρα και λουλούδια στις όχθες του ποταμού
Αξία δόθηκε έτσι ώστε να μεταλλαχτεί η γειτονιά μας, σε μία γειτονιά ασφαλή, λειτουργική, με ένα καθαρό, ευχάριστο και «πράσινο» περιβάλλον για μικρούς και μεγάλους.
Κάναμε τα μαγικά μας και αλλάξαμε τη γειτονιά μας!!!!
1ο Γυμνάσιο Αριδαίας – Ζωγραφίζω το μονοπάτι της πόλης μας
Οι μαθητές/τριες του 1ου Γυμνασίου Αριδαίας εργάστηκαν για να αποτυπώσουν την πόλη τους και να συμβάλλουν στην προσπάθεια για να γίνει βιώσιμη και οικολογική. Το έργο τους και οι προτάσεις στο αρχείο που ακολουθεί.
Πρόσφατα σχόλια