3. Ανάκλαση του ήχου

Το ξέρατε ότι η Ηχώ ήταν μία νύμφη στην Ελληνική Μυθολογία; Παρακολουθούμε το παρακάτω βίντεο:

Ο Ben είναι ένα τυφλό αγόρι που έχασε την όρασή του σε ηλικία τριών ετών από ασθένεια. Πρακαλουθούμε την  ταινία για να δούμε πώς ο Ben χρησιμοποιεί τον ηχοεντοπισμό για να κινείται:

Πώς τα δελφίνια χρησιμοποιούν τον ηχοεντοπισμό για να πλοηγηθούν στις βαθιές θάλασσες και να εντοπίσουν την τροφή τους; Παρακολουθούμε το βίντεο που ακολουθεί και βλέπουμε αυτό που ανακάλυψε ο ωκεανογράφος Ζακ Υβ Κουστώ το 1953:

Όταν το ηχητικό κύμα συναντήσει μια λεία και στιλπνή επιφάνεια, αλλάζει κατεύθυνση. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται ανάκλαση. Ένα μέρος της ενέργειας του ηχητικού κύματος ακολουθεί τη «νέα» κατεύθυνση. Όσο πιο λεία και στιλπνή είναι η επιφάνεια, τόσο μεγαλύτερη είναι η ενέργεια προς τη νέα κατεύθυνση, τόσο πιο έντονο είναι το φαινόμενο της ανάκλασης.

​Οι νυχτερίδες δε βλέπουν καλά. Χάρη στην ανάκλαση του ηχητικού κύματος που εκπέμπουν, αντιλαμβάνονται το χώρο γύρω τους. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ακούσει τους ήχους, που χρησιμοποιεί η νυχτερίδα για τον προσανατολισμό της.
Πειραματισμός
Επιλέγουμε το σύνδεσμο που ακολουθεί: (Επιλέγουμε την καρτέλα Translations και κατεβάζουμε το αρχείο με την ελληνική μετάφραση. Με διπλό κλικ γίνεται η εκκίνηση της εφαρμογής).

Παρατηρήστε και  πειραματιστείτε με την ανάκλαση του ηχητικού κύματος τόσο χειροκίνητα (manual) όσο και σε λειτουργία παλμού (pulse). Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων αλλάξτε από normal (κανονική) σε slow motion (αργή κίνηση) για να παρατηρήσετε την επιστροφή της ανάκλασης.