Camtasia studio
Το Camtasia studio είναι μια εφαρμογή η οποία βοηθάει στην διδασκαλία υπολογιστικών κυρίως μαθημάτων εργαστηρίου, όπως spss, excel, word, photoshop, flash κλπ., χωρίς την χρήση βιντεοπροβολέα, όπου αρκετά συχνά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε πρακτικά προβλήματα φωτεινότητας, ευκρίνειας κλπ. σε αίθουσες διδασκαλίας που δεν είναι κατάλληλα διαμορφωμένες. Το Camtasia studio είναι μια εφαρμογή που επιτρέπει στον καθηγητή να δημιουργήσει video-μαθήματα (Εικόνα 1). Οι φοιτητές την ώρα του εργαστηρίου παρακολουθούν ανεξάρτητα το video-μάθημα χρησιμοποιώντας ακουστικά (ο καθένας χρησιμοποιώντας τον προσωπικό του υπολογιστή) και ταυτόχρονα μπορούν να υλοποιούν τα βήματα που βλέπουν και ακούν από το video. Η χρήση του video-μαθήματος μπορεί να γίνει και τμηματικά, ένα μέρος του εργαστηρίου να είναι κανονική διάλεξη και το υπόλοιπο (η άσκηση) να γίνεται μέσω του video-μαθήματος.
Στα πλεονεκτήματα της χρήσης του είναι τα ακόλουθα:
1. Επιτάχυνση της διαδικασίας μάθησης από τους φοιτητές. Πλέον ο καθένας μαθαίνει με το δικό του ρυθμό και μπορεί να ρωτήσει το διδάσκοντα χωρίς να διακόπτει το μάθημα. Επίσης, αν κάποιοι φοιτητές έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα στην κατανόηση, μπορούν να κάνουν επανάληψη σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του video-μαθήματος, ενώ σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να καθυστερούν συνολικά το μάθημα.
2. Υπάρχει καλύτερος έλεγχος του μαθήματος από το διδάσκοντα, πλέον ο ρόλος του είναι να λύσει συγκεκριμένες απορίες των φοιτητών και να ελέγχει την πρόοδο του εργαστηρίου.
3. Οι φοιτητές (εφόσον το επιθυμεί και ο διδάσκων) θα έχουν τη δυνατότητα και από το σπίτι να επαναλάβουν το εργαστήριο μέσω του video, γεγονός που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αν χάσουν κάποιο μάθημα.
Η εφαρμογή υπάρχει σε δύο προγράμματα το Camtasia Recorder και τα Camtasia Studio. Το Camtasia Recorder το χρησιμοποιείτε για να καταγράψετε σε video το μάθημα και αποθηκεύει αρχεία σε μορφή .camproj αρχεία ενώ με το Camtasia Studio μπορείτε να επεξεργαστείτε αρχείου
τύπου .camproj και να τα μετατρέψετε σε οποιοδήποτε format video από το μενού “File” και “produce video as”.
Το Camtasia Recorder όπως φαίνεται και στην Εικόνα 2 περιέχει δυνατότητα εγγραφής όλης της οθόνης (επιλογή Full Screen) ή μέρος της (επιλογή Custom), αλλά και δυνατότητα χρήσης μικροφώνου (για τον ήχο) ή και ενεργοποίηση της κάμερας ώστε στο τελικό video να φαίνεται εκτός από την οθόνη του υπολογιστή και ο καθηγητής (Εικόνα 1). Η διακοπή της εγγραφής γίνεται με το πλήκτρο F10.
Το Camtasia Studio όπως φαίνεται και στην Εικόνα 1 έχει πληθώρα επιλογών ως προς τη επεξεργασία video, ήχου και αποθήκευση video ή και ήχου ανεξάρτητα. Επίσης, δίνει την δυνατότητα να εκτελέσει κάποιος το πρόγραμμα Camtasia Recorder.
Ο καθηγητής μπορεί το εξαγόμενο video να το τοποθετήσει σε websites όπως το http://www.youtube.com/ ή το http://vimeo.com/ και να τοποθετήσει τελικά έναν σύνδεσμο στη σελίδα του μαθήματος στο eclass, στην κατηγορία βίντεο. Τα παραπάνω websites δίνουν τη δυνατότητα χρήσης κωδικού πρόσβασης σε περίπτωση που ο καθηγητής δεν επιθυμεί στο video να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση.
Αναλυτικές οδηγίες για τη χρήση του Camtasia Studio και Camtasia Recorder υπάρχουν στις παρακάτω δ/νσεις:
http://www.techsmith.com/learn/camtasia/documentation.asp
http://download.techsmith.com/camtasiastudio/docs/onlinehelp/enu/602/cs_602_help.pdf
Το website του Camtasia Studio είναι το http://www.techsmith.com/camtasia/
Εικόνα 2. Το Camtasia Recorder
Εικόνα 3. Στιγμιότυπο video από το camtasia studio
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.