Άρθρα για ‘Γ ΛΥΚΕΙΟΥ’

Λήψη αρχείου

Κ.Π.Καβάφης Η ΠΟΛΙΣ (σελ. 14) Ερωτήσεις για την αρχική πρόσληψη του ποιήματος:  Ποιο είναι το θέμα του ποιήματος; Ποιο πρόσωπο χρησιμοποιείται στο ποίημα; Ποια η λειτουργία του; Ποια είναι η διαφορά στη χρονική βαθμίδα ανάμεσα στις δύο στροφές; Στην πρώτη στροφή: Ποιες συνθήκες αντιμετωπίζει το υποκείμενο; Ποιες προσπάθειες κάνει για να τις ξεπεράσει; Ποια συναισθήματα… (συνέχεια…)

ΜΙΡΟΣΛΑΒ ΧΟΛΟΥΜΠ Η ΠΟΡΤΑ (σελ. 13) Πώς συνδέεται ο τίτλος του ποιήματος με το περιεχόμενό του; Ποια είναι η αρχιτεκτονική διάρθρωση του ποιήματος; Ποια θέση έχει η τελευταία στροφή του ποιήματος; Πώς συνδέεται με την επαναλαμβανόμενη φράση; Το ποίημα βασίζεται στην αντίθεση: αποδοχή της ζωής (κατάφαση) – άρνηση της ζωής. Να εντοπίσετε τα σημεία που… (συνέχεια…)

Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ (σελ. 13) Θέμα του κειμένου Προσδιορισμός των παραθύρων ως συμβόλων Στοιχεία που προσδίδουν στο ποίημα το χαρακτήρα της αλληγορίας Ποιος είναι ο συμβολισμός των «σκοτεινών κάμαρων» για τη ζωή του κάθε ανθρώπου; ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Από ποιους παράγοντες εμποδίζεται η προσπάθεια του ποιητικού υποκειμένου να βρει παράθυρα; Ποια είναι η κυρίαρχη αίσθηση… (συνέχεια…)

Μ. ΧΑΚΚΑΣ Η ΣΥΣΚΕΨΗ (σελ. 11) Η ιστορία Ο ήρωας παίρνει μέρος σε ………………………………….. Η αίσθηση που έχει για αυτή είναι ………………………., καθώς δεν μπορεί να προσδιορίσει επαρκώς ………………………………………. Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη εναλλάσσονται, μιλώντας με τρόπο …………………………………….. Ο ήρωας νιώθει ανάλογη …………………, όπως αν …………………………………….. Διερωτάται …………………………………………. και σχεδιάζει ……………………………. Διαπιστώνει πως …………………………, …………………………………… (συνέχεια…)

Λήψη αρχείου

Β1. Η ακμή της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας   Τα αίτια της αποικιοκρατίας αναζήτηση αγορών και πηγών πρώτων υλών ακλόνητη πίστη στην ανωτερότητα του δυτικού πολιτισμού πίστη στο χρέος της εξαγωγής θεσμών, αξιών και φιλανθρωπίας ΧΩΡΕΣ: Ισπανία, Πορτογαλία, Αγγλία, Γαλλία, Ολλανδία, Αμερική, Ασία ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟΙΚΙΩΝ: εγκατάσταση εποίκων από τις μητροπόλεις οι κοινότητες των εποίκων πυρήνας της εν… (συνέχεια…)

Α1. ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ (Οκτ. 1814 – Ιουν. 1815)   Οι αποφάσεις του συνεδρίου της Βιέννης – πως επηρέασαν τη διαμόρφωση του νέου πολιτικού χάρτη της Ευρώπης μετά την παλινόρθωση; Η παλινόρθωση του «παλαιού καθεστώτος» – οι πεποιθήσεις των πολιτικών που την επεδίωκαν; Οι συνέπειες από τις αποφάσεις του Συνεδρίου για τους λαούς… (συνέχεια…)

• Καταναλωτισμός: Η κατανάλωση είναι η χρησιμοποίηση αγαθών και υπηρεσιών για τη διαβίωση των ανθρώπων. Σταδιακά, με την παραγωγή μέσω της τεχνολογίας όλο και περισσότερων αγαθών δημιουργήθηκε μια κοινωνία που βασίζεται στην αφθονία και τη χλιδή. Έτσι, ο όρος σχετίζεται με την τάση του ανθρώπου να παράγει αγαθά σε μεγάλο βαθμό, για να καλύψει τις… (συνέχεια…)