Με αφορμή το παρακάτω κείμενο και το βίντεο του 1 Δ.Σχ. Πολυγύρου, οι μαθητές του Ε’2 στο μάθημα της Πληροφορικής δημιούργησαν με τη χρήση του λογισμικού MS PowerPoint μια σειρά απο animations (κινούμενα σχέδια), ως προς το πώς αυτοί αντιλαμβάνονται τη βία!
Παρακολουθήστε την αρκετά καλή δουλειά των παιδιών.
Όταν η βία πάει σχολείο…
1 στα 7 παιδιά σχολικής ηλικίας υφίσταται συστηματικό εκφοβισμό που μπορεί να φτάσει ακόμη και στα όρια της σωματικής βίας διαβάζουμε σήμερα ως μέρα κατά της σχολικής βίας. Bullying είναι η νέα έννοια που αποδίδει το φαινόμενο του εκφοβισμού και έχει μπει στο λεξιλόγιό μας, δυστυχώς όλο και πιο συχνά. Το φαινόμενο έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις και τα στατιστικά νούμερα το επιβεβαιώνουν. Οι δάσκαλοι δηλώνουν ανήμποροι να ανταπεξέλθουν στα περιστατικά βίας που σημειώνονται στο σχολείο τους και επισημαίνουν την αναγκαιότητα για συστηματική δράση και ολιστική δράση αντιμετώπισης. Οι γονείς από την άλλη, συχνά δηλώνουν άγνοια και ελλιπή ενημέρωση, ενώ τα ίδια τα παιδιά που έχουν πέσει θύματα bullying φοβούνται ή και ντρέπονται να μιλήσουν.
Σχολικός εκφοβισμός δεν είναι μια διαμάχη, σύγκρουση μεταξύ δυο μαθητών ή μαθητριών, δεν είναι το πείραγμα, το αστείο προς κάποιον συμμαθητή που γίνονται σε συγκεκριμένο χρόνο. Είναι όμως το φαινόμενο του ενοχλητικού πειράγματος με ένταση και διάρκεια με κύριο χαρακτηριστικό την ανισσοροπία δυνάμεων μεταξύ θύματος και θύτη. Τα μέσα και οι τρόποι πολλοί. Σωματική βία, ψυχολογική, λεκτική αλλά και μέσω κινητών τηλεφώνων και internet.
Το σχολείο όμως αποτελεί μια μικρογραφία της κοινωνίας μας. Η σημείωση τόσο συχνών φαινομένων βίας και επιθετικότητας μεταξύ των μαθητών αναμφισβήτητα κρούει τον κώδωνα. Γιατί τα παιδιά αποτελούν τους πιο ευαίσθητους δέκτες των κραδασμών στο οικογενειακό, σχολικό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.
Γι’ αυτό το λόγο, η σχολική βία δεν αφορά μόνο μαθητές , εκπαιδευτικούς και γονείς. Αφορά όλους εμάς, ως μέρη μιας ζωντανής κοινωνίας που δημιουργεί το μέλλον και παραδειγματίζει τα νέα παιδιά. Τα σημάδια αυτά δεν είναι ευνοϊκά. Ας προβληματιστούμε και ας συναινέσουμε από τη θέση του καθενός μας στο κοινωνικό σύνολο στην προσπάθεια που γίνεται για την καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού.
πηγή: http://www.qualitynet.gr/