Για μια ακόμη φορά στη φετινή χρονιά η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ καταφέρνει να προκαλέσει με τις ενέργειές της. Τη στιγμή που μαθητές κι εκπαιδευτικοί ταλαιπωρούνται απίστευτα από κενά, εξ αιτίας των μηδενικών διορισμών, από άδικες μετακινήσεις κι από την παντελή έλλειψη στήριξης στη δημόσια εκπαίδευση, η τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείου Παιδείας σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος(!!!) και αφορά το «βιβλίο παρουσίας προσωπικού» και το «ατομικό δελτίο παρουσίας προσωπικού» αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επενδύει στα επικοινωνιακά παιχνίδια αντί να μεριμνά για την επίλυση των ουσιαστικών προβλημάτων που ταλανίζουν την εκπαίδευση.
Επισημαίνουμε ότι οι Έλληνες εκπαιδευτικοί δηλώνουν το παρόν στις σχολικές μονάδες. Αυτό θα το επιβεβαιώσει και το «παρουσιολόγιο» που το μόνο που έχει να «προσφέρει» είναι μια επιπλέον, ανούσια, γραφειοκρατική επιβάρυνση στους Διευθυντές των σχολείων και τη βεβαιότητα στους εκπαιδευτικούς ότι η πολιτική ηγεσία υποτιμά την προσφορά τους.
Στο «απουσιολόγιο» όμως θα αναγραφεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας που λόγω της ολιγωρίας της και της έλλειψης διορισμών οδήγησε τους μαθητές στο να χάσουν χιλιάδες διδακτικές ώρες.
Δυστυχώς, στο απουσιολόγιο της εργασίας γράφτηκαν 8.000 συνάδελφοί μας αναπληρωτές που ενώ πέρσι ήταν στην εκπαιδευτική διαδικασία, στη φετινή σχολική χρονιά, λόγω των άδικων και ανάλγητων μνημονιακών πολιτικών, έχουν προστεθεί στις μαύρες λίστες της ανεργίας.
Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται η δυνατότητα «αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί να τοποθετούνται με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή σε άλλη περιοχή μετάθεσης από αυτή που είχαν επιλέξει».
Δυστυχώς, επιβεβαιώνεται το παράλογο δόγμα της ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ «ότι πάνω από τους ανθρώπους υπάρχουν οι αριθμοί» αλλά και η παντελής έλλειψη σεβασμού σε κάθε έννοια δικαίου, αφού η πολιτεία αναγνωρίζει στον εαυτό της το δικαίωμα να παραβιάζει πίνακες κατάταξης και προτιμήσεων. Πώς αλλιώς να ερμηνεύσει κάποιος αυτή την προσθήκη στην τροπολογία που δίνει τέλος σε βασικές αρχές χρηστής διοίκησης και σε οποιονδήποτε ατομικό και οικογενειακό προγραμματισμό αναπληρωτή εκπαιδευτικού.
Το Υπουργείο ελαστικοποιεί περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις, φέρνει «εργασιακό μεσαίωνα» στην εκπαίδευση και αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι εκεί που το ίδιο αδυνατεί να προγραμματίσει καλεί τον Έλληνα εκπαιδευτικό να «μαζέψει τα ασυμμάζευτα».
Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί δεν είναι εκπαιδευτικοί β’ κατηγορίας. Είναι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν την ίδια σκληρή εκπαιδευτική καθημερινότητα με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς και απαιτούμε γι’ αυτούς ισότιμη και δίκαια μεταχείριση.