Κανάλι νέων (RSS Feed) του άρθρουΤρέχον άρθρο

Σ.Ε.Ε.Π.Ε. Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας: Άμεσες ενέργειες για τη στελέχωση των ελληνόγλωσσων σχολείων του εξωτερικού για το σχολικό έτος 2020-2021

Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ, Αξιότιμη Κυρία Υφυπουργέ, Η πρωτόγνωρη κατάσταση από την εξάπλωση του ιού COVID-19, αλλά και τα μετρά πρόληψης που έχουν ληφθεί σε όλες τις χώρες του πλανήτη με σκοπό τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, έφερε και την αναγκαία αναστολή λειτουργίας των ελληνόγλωσσων σχολείων και της Γερμανίας όπως πολύ καλά γνωρίζετε.

Σε αυτό το ζοφερό και ρευστό περιβάλλον, οι Έλληνες Εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, από την πρώτη στιγμή βρισκόμαστε σε άμεση επικοινωνία με μαθητές και γονείς, παρέχοντας εξ αποστάσεως διδασκαλία με κάθε πρόσφορο μέσο και μέθοδο, παρά τις δυσκολίες και ελλείψεις που υπάρχουν και έχουμε εκτενώς αναφέρει σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας.

Εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στις νέες και ιδιαίτερες συνθήκες. Όλοι μας αυτή τη στιγμή έχουμε στραμμένα τα βλέμματα στην υγεία του πληθυσμού ολόκληρου του πλανήτη. Πλέον όμως, έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση που μας προβληματίζει έντονα και αφορά τη στελέχωση των ελληνόγλωσσων σχολικών μονάδων του εξωτερικού από το επόμενο σχολικό έτος, το οποίο δεν είναι καθόλου μακριά.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν μέχρι τώρα, στην περιοχή μας το σχολικό έτος τελειώνει στις 26 Ιουνίου 2020. Για τους εκπαιδευτικούς που λήγει η απόσπαση ή η παράτασή τους αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τη νομοθεσία στη Γερμανία, ότι 3 μήνες πριν την λήξη απόσπασης/παράτασης (στα τέλη Ιουνίου), θα πρέπει να έχουν κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να εγκαταλείψουν τη στέγη τους. Δηλαδή από τις αρχές Απριλίου, που ήδη διανύουμε. Αν δεν γίνουν αυτές οι ενέργειες, επιβάλλονται σημαντικά οικονομικά πρόστιμα. Όμως λόγω της πανδημίας, πιθανολογείται παράταση του σχολικού έτους στη Γερμανία και οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί βρίσκονται μπροστά σε μία επιπλέον κατάσταση που δημιουργεί απόγνωση.

Ακόμη, λόγω της εξάπλωσης του ιού COVID-19 και του πολύ υψηλού αριθμού κρουσμάτων που υπάρχουν στη Γερμανία, με ό,τι ανασφάλεια δημιουργεί αυτό σε κάποιον ώστε να εγκαταλείψει την Ελλάδα, θεωρούμε ότι οι εκπαιδευτικοί που θα ζητήσουν απόσπαση για το επόμενο σχολικό έτος, θα είναι ελάχιστοι. Να συνυπολογίσουμε επίσης ότι είναι άγνωστο ακόμη το πότε θα αρθεί η απαγόρευση πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.

Επιπλέον μην εκπλαγείτε, αν εκπαιδευτικοί που ήδη υπηρετούν με απόσπαση στο εξωτερικό, ζητήσουν ανάκληση της απόσπασης λόγου του φόβου και του άγχους να ζει κάποιος μακριά από την πατρίδα και τους οικείους του σε ιδιαίτερα κρίσιμες στιγμές.

Αν λάβουμε υπόψη ότι τα λειτουργικά κενά στις σχολικές μονάδες του εξωτερικού δεν καλύπτονται, παρά τις επαναλαμβανόμενες προσκλήσεις ενδιαφέροντος που εκδίδει η υπηρεσία σας και κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους, διότι στην ουσία δεν υπάρχουν κίνητρα, τότε μπορούμε να διαβλέψουμε τι θα συμβεί στα σχολεία μας με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς  στις 12 Αυγούστου 2020. Δε θέλουμε να το σκεφτόμαστε γιατί μας τρομάζει.

Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ, Αξιότιμη Κυρία Υφυπουργέ,

Λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί, για να μη δοκιμαστεί η αντοχή των ελληνόγλωσσων σχολείων και των οικογενειών των μαθητών που φοιτούν σε αυτά, αλλά ταυτόχρονα να δοθεί τέλος στην ανασφάλεια που διακατέχει τους εκπαιδευτικούς λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης, προτείνουμε να εφαρμοστούν άμεσα από το σχολικό έτος 2020-2021 τα εξής:

  • Χορήγηση του ειδικού επιμισθίου σε όλους τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στο εξωτερικό και δεν έχουν λάβει στο παρελθόν πάνω από 5 έτη επιμίσθιο ανεξάρτητα αν θα είναι στον 5ο, 6ο, κ.ο.κ. χρόνο απόσπασης ή παράτασης.
  • Ειδικά για το σχολικό έτος 2020-2021 και λόγω ειδικών συνθηκών, να δοθεί άμεσα δικαίωμα υποβολής παράτασης σε όλους τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό.

  Έχει ιδιαίτερη αξία η άμεση (εντός Απριλίου) θεσμοθέτηση των παραπάνω δύο σημείων:

  • για να εξασφαλιστεί η παιδαγωγική συνέχεια που τόσο έχουν ανάγκη οι μαθητές και μαθήτριες, ιδιαίτερα αυτή την εποχή,
  • για την έγκαιρη και αποτελεσματική οργάνωση της παραμονής των εκπαιδευτικών στο εξωτερικό,
  • για να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων από την έναρξη των μαθημάτων,
  • για να λειτουργήσει ως κίνητρο για την εκδήλωση ενδιαφέροντος και την υποβολή και νέων αιτήσεων απόσπασης στο εξωτερικό από εκπαιδευτικούς που έχουν σημαντική εμπειρία και είναι αποκλειστικά μόνιμοι υπάλληλοι του ελληνικού δημοσίου.

     Οι παραπάνω προτάσεις αποτελούν ένα βασικό βήμα αντιμετώπισης της πρωτόγνωρης έκτακτης κατάστασης που βιώνουμε και μόνο. Ο Σύλλογός μας έχει αναδείξει πολλές φορές τα προβλήματα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό και έχει προτείνει λύσεις. Το ίδιο θα κάνει εκ νέου, προσεχώς, με αναλυτικό υπόμνημα θέσεων και προτάσεις για μόνιμες όμως λύσεις των βασικών ζητημάτων που προϋπήρχαν.

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                Ο Γ. Γραμματέας

Νικόλαος Ράμμος                      Ιωάννης Τσούμπανος

Δείτε εδώ το έγγραφο σε μορφή pdf.

Trackback URL



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *