Νέους όρους στις αυξήσεις των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, με κατάργηση του συστήματος της αυτόματης ωρίμανσης καθιερώνει το ενιαίο μισθολόγιο. Οι αυξήσεις στις αποδοχές δεν θα γίνονται πλέον με βάση τα χρόνια υπηρεσίας (χρονοεπίδομα), αλλά θα συνδέονται άμεσα με την παραγωγικότητα και θα δίδονται κατόπιν αξιολογήσεως. Με τον ίδιο τρόπο θα γίνεται και η ανάρρηση των υπαλλήλων στη βαθμολογική ιεραρχία. Δηλαδή, αλλάζει και το καθεστώς αξιολόγησης των υποψηφίων προϊσταμένων, που θα επιλέγονται με αντικειμενικά κριτήρια και θα υποβάλονται σε γραπτές εξετάσεις. Το υπουργείο Εσωτερικών, ειδικότερα, επεξεργάζεται σχέδιο νόμου, σύμφωνα με το οποίο, η αύξηση των αποδοχών και η εξέλιξη κάθε εργαζόμενου στο Δημόσιο θα χορηγούνται μόνο μετά αξιολόγηση που θα πραγματοποιεί η υπηρεσία με ενιαίο και αντικειμενικό τρόπο κάθε τέσσερα χρόνια, αρχής γενομένης από το 2012. Κατά συνέπεια, καταργείται το ισχύον σύστημα «αυτόματης ωρίμανσης» των αποδοχών που γινόταν ανά δύο χρόνια.
Η αξιολόγηση για την παραγωγικότητα των υπαλλήλων από τους προϊσταμένους, που θα επιλέγονται μέσω γραπτού διαγωνισμού, μοριοδότησης και συνέντευξης από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων, θα γίνεται βάσει μορίων και μετρήσιμων δεικτών. Ο πρώτος διαγωνισμός για την επιλογή προϊσταμένων στο Δημόσιο θα γίνει στο τέλος του 2011. Οι υποψήφιοι θα απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο πολλαπλών επιλογών, που θα συνταχθεί με ευθύνη του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης.
Κατά τον υπουργό κ. Ραγκούση, «οι πελατειακές σχέσεις στις προαγωγές σκότωσαν το Δημόσιο». Οπως επεσήμανε, «αναζητώντας τις βαθύτερες αιτίες για τη διάλυση του Δημοσίου, την αποτελμάτωση της παραγωγικότητας των δημοσίων υπαλλήλων και την καθήλωση της αποτελεσματικότητας σε όλο τον δημόσιο τομέα, καταλήγει κανείς ανεπιφύλακτα στον καθοριστικό ρόλο της αναξιοκρατίας στις προαγωγές». Με τη λειτουργία του ΕΙΣΕΠ, το οποίο αποτελείται από τέσσερα μέλη του ΑΣΕΠ και έναν εκπρόσωπο του Συνηγόρου του Πολίτη, οι επιλογές των προϊσταμένων θα γίνονται με διαφανή αξιοκρατικά κριτήρια (γραπτός διαγωνισμός και αδιάβλητη συνέντευξη).