Αυτή την εβδομάδα μιλήσαμε για την εξέγερση του Πολυτεχνείου , η οποία αποτελεί σύμβολο αγώνα για τη δημοκρατία, την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η επέτειος της 17ης Νοεμβρίου είναι σήμερα μια ημέρα τιμής για εκείνους που αγωνίστηκαν ενάντια στη δικτατορία, αλλά και μια υπενθύμιση της αξίας της ελευθερίας και των δημοκρατικών δικαιωμάτων.
Γνωρίσαμε τα έργα του μεγάλου ζωγράφου Γιάννη Γαΐτη , γνωστός κυρίως για τα χαρακτηριστικά «ανθρωπάκια» του , μια σειρά από αφηρημένες, επαναλαμβανόμενες φιγούρες. Η επαναλαμβανόμενη αυτή εικόνα υποδηλώνει έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι δεν έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τη μοναδικότητά τους, αλλά υποκύπτουν στην μαζοποίηση και την κοινωνική αλλοτρίωση που προστάζει ο σύγχρονος τρόπος ζωής.
Κατά την περίοδο της δικτατορίας, η τέχνη του Γαΐτη θεωρήθηκε ένα είδος σιωπηλής διαμαρτυρίας απέναντι στην τυραννία και την καταστολή της ελεύθερης σκέψης.
Οι κριτικοί τέχνης συχνά αναφέρουν ότι η αίσθηση ασφυξίας, η απώλεια της ελευθερίας και η καταπίεση που απεικονίζονται στα έργα του Γαΐτη, αντανακλούν την τυραννική εξουσία που ασκούνταν εκείνη την εποχή στην ελληνική κοινωνία. Έτσι, τα έργα του αποτελούν ένα καλλιτεχνικό σχόλιο για τη δικτατορία, ακόμα κι αν δεν εκφράζουν ευθέως την πολιτική διαμαρτυρία.
Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε τις δράσεις μας!
H Νηπιαγωγός του Ολοήμερου τμήματος 1
Έλενα Καλαμίδα