Καλωσορίζοντας τα Χριστούγεννα: Ο Στολισμός του Δέντρου μας!!!

Την Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2024, το νηπιαγωγείο μας γέμισε χρώματα, χαμόγελα και χριστουγεννιάτικη μαγεία! Σε ένα γιορτινό κλίμα γεμάτο χαρά και ενθουσιασμό, οι τρεις τάξεις των δύο συστεγαζόμενων νηπιαγωγείων μας, συνεργάστηκαν για να στολίσουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο στον κοινόχρηστο χώρο του σχολείου.

Ακούγοντας χαρούμενες χριστουγεννιάτικες μελωδίες, οι μικροί μας μαθητές, φορώντας τα χαρακτηριστικά σκουφάκια του Άι Βασίλη, έβαλαν τη δική τους πινελιά στη διακόσμηση του δέντρου. Με φωτάκια να λαμπυρίζουν, στολίδια να γεμίζουν τα κλαδιά και τα γέλια των παιδιών να αντηχούν, η μαγεία των Χριστουγέννων απλώθηκε παντού.

Η δράση αυτή δεν ήταν μόνο μια ευκαιρία να στολίσουμε το δέντρο μας, αλλά και να ενισχύσουμε τη συνεργασία, τη δημιουργικότητα και τη χαρά του να μοιραζόμαστε ξεχωριστές στιγμές.

Αυτός ο στολισμός σηματοδοτεί για το νηπιαγωγείο μας την έναρξη των χριστουγεννιάτικων δραστηριοτήτων και ενασχολήσεων. Με πολλές όμορφες και δημιουργικές δράσεις να ακολουθούν, ανυπομονούμε να συνεχίσουμε το ταξίδι μας στη μαγεία των Χριστουγέννων!

Ευχαριστούμε από καρδιάς τους μικρούς μας μαθητές, που με τον ενθουσιασμό και την ενέργειά τους, έδωσαν ζωή στη γιορτινή αυτή στιγμή, κάνοντάς την αξέχαστη για όλους μας!

20241129 112448

Καλά Χριστούγεννα!!!

Οι εκπαιδευτικοί των πρωινών προγραμμάτων,

Τσινταράκη Βικτώρια (Τμήμα 1)

Νταλαμπίρα Χριστίνα (Τμήμα 2)

 

Ένα Μαγευτικό Ταξίδι στον “Μυστικό Κήπο”.

Με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό, την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2024, μαζί με τους μαθητές μας, επισκεφθήκαμε το Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, για να παρακολουθήσουμε την παράσταση “Ο Μυστικός Κήπος”, μια συγκινητική και εμπνευσμένη διασκευή του ομώνυμου έργου της συγγραφέα Φράνσις Χότζσον Μπέρνετ.

20241128 111117 20241130 065333

“Ο Μυστικός Κήπος” είναι μια ιστορία γεμάτη μηνύματα για τη δύναμη της φιλίας, της ελπίδας και της αναγέννησης. Μέσα από την αφήγηση, γνωρίσαμε τη μικρή Μαίρη, ένα μοναχικό κορίτσι που ανακαλύπτει έναν εγκαταλελειμμένο κήπο. Με την αγάπη και την προσπάθειά της, ο κήπος ζωντανεύει, μαζί με τις καρδιές των ανθρώπων γύρω της.

Το έργο πραγματεύεται θέματα όπως η θεραπευτική δύναμη της φύσης, η σημασία της προσωπικής εξέλιξης και η θετική επιρροή που μπορεί να έχει η ενσυναίσθηση στη ζωή μας. Είναι ένα πολύτιμο μάθημα για τους μικρούς μας μαθητές, που κατανοούν μέσα από την αφήγηση, τη σημασία της συνεργασίας και της αγάπης.

Πριν από την παράσταση, οι μικροί μας μαθητές συμμετείχαν σε δημιουργικές δραστηριότητες, που τους βοήθησαν να εξοικειωθούν με το έργο. Η παράσταση στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο ήταν μαγευτική. Η σκηνοθεσία, η μουσική και τα εντυπωσιακά σκηνικά κράτησαν το ενδιαφέρον των παιδιών αμείωτο. Τα μηνύματα του έργου παρουσιάστηκαν με τρόπο προσιτό και γεμάτο ζωντάνια, ώστε οι μικροί θεατές να τα κατανοήσουν και να τα αγαπήσουν. Μετά την επιστροφή μας στο νηπιαγωγείο, συνεχίσαμε τις δραστηριότητες με βάση όσα είδαμε και ακούσαμε.

Η επίσκεψή μας στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο ήταν μια εμπειρία που μας έδωσε πολύτιμα μαθήματα ζωής. Είμαστε βέβαιοι ότι οι μικροί μας μαθητές θα διατηρήσουν ζωντανές τις αναμνήσεις από τον “Μυστικό Κήπο” και τα πολύτιμα μηνύματά του για πολύ καιρό.

Οι εκπαιδευτικοί των πρωινών προγραμμάτων,

Τσινταράκη Βικτώρια (Τμήμα 1)

Νταλαμπίρα Χριστίνα (Τμήμα 2)

Ημέρα Μνήμης και Δημοκρατίας – 17 Νοεμβρίου (Ολοήμερο Τμήμα 2)

Την εβδομάδα αυτή που μας πέρασε, συζητήσαμε για τη σημασία της ημέρας αυτής μέσα από απλά μηνύματα και δραστηριότητες που ενισχύουν τις αξίες της ελευθερίας, της ειρήνης και της συνεργασίας.

Μέσα από παραμύθια, τραγούδια, εικόνες και ζωγραφιές, μιλήσαμε για το πώς οι άνθρωποι ενώνονται για να υπερασπιστούν το δικαίωμα να ζουν ελεύθερα και να εκφράζονται. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα.

Στην ατμόσφαιρα του Πολυτεχνείου μας έβαλε το τραγούδι «Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο», ένα τραγούδι με πολύ χαρούμενα λόγια, γεμάτα τρυφερότητα, που αγαπούν ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά. Έτσι, φτιάξαμε τον δικό μας τοίχο…

Διαβάσαμε το παραμύθι «Η Ντενεκεδούπουλη» της Ευγενίας Φακίνου, ένα ιδανικό παραμύθι για να μιλήσεις στα παιδιά προσχολικής ηλικίας για τη σημασία της ελευθερίας και της δημοκρατίας με τρόπο κατανοητό και δημιουργικό και ζωγραφίσαμε εμπνευσμένοι από την ιστορία.

Τέλος, είδαμε εικόνες από το Πολυτεχνείο, μιλήσαμε για τον Ελεύθερο Ραδιοφωνικό Σταθμό, για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν τότε και μάθαμε μερικά από τα συνθήματα που φώναζαν οι φοιτητές και ο λαός.

Έτσι, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το δικό μας πανό με το σύνθημα ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

169a6117 ba4d 4a90 911c 4cabc3f8cd42

Στόχος μέσα από τις παραπάνω δράσεις είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά να κατανοήσουν τη σημασία της ενότητας και της ελευθερίας σε επίπεδο που ταιριάζει στην ηλικία τους.

Η νηπιαγωγός του Ολοήμερου τμήματος 2,

Συμεωνίδη Αγνή

Γιορτάζοντας το Πολυτεχνείο (Πρωινά Τμήματα 1 & 2)

Επέτειος του Πολυτεχνείου ή αλλιώς, γιορτή της δημοκρατίας. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και σήμερα, τιμήσαμε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν με πυγμή και θάρρος, για να μπορούμε εμείς σήμερα, να μιλάμε για δημοκρατία, να βιώνουμε τη δημοκρατία στις ζωές μας, στην κοινωνία μας, στην καθημερινότητά μας, και να απολαμβάνουμε τα αγαθά της δημοκρατίας. Καθώς τίποτα δεν είναι δεδομένο αναφορικά με τη δομή και τη λειτουργία των κοινωνιών, και το αγαθό της δημοκρατίας απαιτεί θυσίες για την κατάκτησή  και την καθιέρωσή του, εμείς και οι μαθητές μας, τη σημερινή ημέρα, προβήκαμε σε όμορφες δράσεις, για να τιμήσουμε όλους εκείνους που μας δίδαξαν πώς να συμπεριφερόμαστε με τρόπο δημοκρατικό απέναντι στο συνάνθρωπο, και όλους εκείνους, στους οποίους οφείλουμε την εδραίωση του δημοκρατικού πολιτεύματος στη χώρα μας.

Γιορτάσαμε λοιπόν την 51η επέτειο του Πολυτεχνείου τραγουδώντας επετειακά τραγούδια που ανυψώνουν το θεσμό της δημοκρατίας και καταδικάζουν τα δικτατορικά καθεστώτα. Παρακολουθήσαμε εκπαιδευτικά βίντεο για το Πολυτεχνείο, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τα γεγονότα της εποχής εκείνης, και να αποτυπωθούν οι εικόνες και τα δρώμενα του χρονικού των αγωνιζόμενων φοιτητών, βαθιά στη μνήμη μας, αλλά και στην καρδιά μας. Εξασκήσαμε τις δεξιότητές μας σε κατάλληλα για τη νηπιακή ηλικία εκπαιδευτικά λογισμικά και ψηφιακά εργαλεία, αντικαθιστώντας τα συμβατικά γραφικά μας μέσα, με αυτά που περιέχονται στην ψηφιακή εργαλειοθήκη μας, για να γράψουμε τα αντιαυταρχικά μας συνθήματα και για να παίξουμε παιχνίδια μνήμης, με ζευγάρια εικόνων σχετικών με τον αγώνα των φοιτητών. Τέλος, διαβάσαμε σχετικά παραμύθια που εμπλέκουν ζωάκια, φρούτα και λαχανικά, ώστε οι μικροί μας μαθητές να εξοικειωθούν με πιο αγνό και τρυφερό  για την ηλικία τους τρόπο, αναφορικά με τις διεργασίες μετατροπής μιας καταπιεσμένης κοινωνίας, σε κοινωνία ευημερίας και ίσων ευκαιριών.

20241115 220924

20241115 220942

20241115 084839 1

Στιγμιότυπο οθόνης 2024 11 15 220446

Οι νηπιαγωγοί των πρωινών προγραμμάτων,

Τσινταράκη Βικτώρια (Τμήμα 1)

Νταλαμπίρα Χριστίνα (Τμήμα 2)

17 Νοέμβρη (Ολοήμερο Τμήμα 1)

 Αυτή την εβδομάδα μιλήσαμε για την  εξέγερση του Πολυτεχνείου , η οποία αποτελεί σύμβολο αγώνα για τη δημοκρατία, την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η επέτειος της 17ης Νοεμβρίου είναι σήμερα μια ημέρα τιμής για εκείνους που αγωνίστηκαν ενάντια στη  δικτατορία, αλλά και μια υπενθύμιση της αξίας της ελευθερίας και των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Γνωρίσαμε τα έργα του μεγάλου ζωγράφου  Γιάννη Γαΐτη , γνωστός κυρίως για τα χαρακτηριστικά «ανθρωπάκια» του , μια σειρά από αφηρημένες, επαναλαμβανόμενες  φιγούρες. Η επαναλαμβανόμενη αυτή εικόνα υποδηλώνει έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι δεν έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τη μοναδικότητά τους, αλλά υποκύπτουν στην μαζοποίηση και  την κοινωνική  αλλοτρίωση  που προστάζει ο σύγχρονος τρόπος ζωής.

Κατά την περίοδο της  δικτατορίας, η τέχνη του Γαΐτη θεωρήθηκε ένα είδος σιωπηλής διαμαρτυρίας απέναντι στην τυραννία και την καταστολή της ελεύθερης σκέψης.

Οι κριτικοί τέχνης συχνά αναφέρουν ότι η αίσθηση ασφυξίας, η απώλεια της ελευθερίας και η καταπίεση που απεικονίζονται στα έργα του Γαΐτη, αντανακλούν την τυραννική  εξουσία που ασκούνταν εκείνη την εποχή  στην ελληνική κοινωνία. Έτσι, τα έργα του αποτελούν ένα καλλιτεχνικό σχόλιο για τη δικτατορία, ακόμα κι αν δεν εκφράζουν ευθέως την πολιτική διαμαρτυρία.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε τις δράσεις μας!

 

H Νηπιαγωγός του Ολοήμερου τμήματος 1

Έλενα Καλαμίδα

Τα Βιβλία σε ρόδες στο Νηπιαγωγείο μας!!!

Εδώ και τέσσερις εβδομάδες – σε συνέχεια σχετικού αιτήματος της Σχολικής μας μονάδας – φιλοξενούμε στο Νηπιαγωγείο μας τα Βιβλία σε Ρόδες! Τι είναι όμως τα Βιβλία σε Ρόδες;

logo

Τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® είναι ένα Πρωτοποριακό Πρόγραμμα που φέρνει μικρές, κινητές, θεματικές βιβλιοθήκες (Εμείς επιλέξαμε τη Θεματική: Συναισθήματα!) στις τάξεις των δημόσιων Νηπιαγωγείων σε όλη την Ελλάδα. Δημιουργήθηκαν το 2012 από τη μη κερδοσκοπική αστική εταιρείαΠΥΡΝΑ! 

Σκοπός του προγράμματος είναι  να ενθαρρύνει τα παιδιά να ξεφυλλίσουν, να ακούσουν ή να διαβάσουν τα βιβλία και να «ταξιδέψουν» μαζί τους, να αναγνωρίσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα που τους προκαλούν και να τα μοιραστούν. Η ύπαρξη διαφορετικών βιβλίων γύρω από το ίδιο θέμα προσφέρει στα παιδιά ποικιλία πληροφοριών και ερεθισμάτων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αναπτύξουν κριτική σκέψη.

Όλα τα Τμήματα της σχολικής μας μονάδας υλοποίησαν πολύ όμορφες Δραστηριότητες, με αφορμή κάποια βιβλία που περιλαμβάνονταν στη Βαλίτσα.

Πιο συγκεκριμένα, το Πρωινό Τμήμα 1 και το Ολοήμερο Τμήμα 1 ασχολήθηκαν με το συναίσθημα του Θυμού και τα Παραμύθια “Ο μεγάλος θυμός” (Εκδ. Ηλίβατον), “Το τζάτζαλο” (Εκδ. Παπαδόπουλος). Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να πάρετε μια γεύση:

Το link για το παραπάνω βίντεο, εστάλη στα Βιβλία σε Ρόδες και μέσω QRcode.

QRcode

Επιπλέον, ακολουθεί η Αφίσα με τα Τζάτζαλα που ζωγράφισαν κάποιοι/ες μαθητές/τριες μας και επιμελήθηκε η κα Έλενα Καλαμίδα (Υπεύθυνη Νηπιαγωγός Ολοήμερου Τμήματος 1):

H Aφίσα μας

Το Πρωινό Τμήμα 2 και το Ολοήμερο Τμήμα 2 ασχολήθηκαν με το συναίσθημα του Φόβου και τα Παραμύθια “Τα τέρατα δεν αγαπούν το φεγγάρι” (Εκδ. Επόμενος Σταθμός), “Χρατς” (Εκδ. Καλειδοσκόπιο), “Το πουλόβερ” (Εκδ. Καλειδοσκόπιο), “Έρχεται ο γίγαντας” (Εκδ. Μεταίχμιο) και “Το τερατάκι των χρωμάτων” (Εκδ. Πατάκη).

Μέσα από την ανάγνωση των παραπάνω βιβλίων, οι μαθητές-τριες μας, ήρθαν σε επαφή με το συναίσθημα του φόβου, το αναγνώρισαν, το επεξεργάστηκαν και αναζήτησαν τρόπους αντιμετώπισης των φόβων τους.

Στη συνέχεια αποτύπωσαν τις ιδέες τους σε ομαδικές εργασίες, οι οποίες περιλαμβάνουν μία αφίσα με τρόπους αντιμετώπισης του φόβου, και μία ομαδική δημιουργία για την οποία επέλεξαν τον τίτλο “Ο δράκος του φόβου”. Οι παραπάνω δημιουργίες υλοποιήθηκαν τόσο κατά τη διάρκεια του πρωινού προγράμματος με την κ. Νταλαμπίρα Χριστίνα, όσο και κατά τη διάρκεια του Ολοήμερου προγράμματος με την κ. Συμεωνίδη Αγνή.

                 ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ      20241108 121640

Tα τελικά παράγωγα των παραπάνω Δράσεων όλων των Τμημάτων του Νηπιαγωγείου Πικερμίου, συμπεριλήφθηκαν στη Βαλίτσα με τις ρόδες, μ’ ένα ευχαριστήριο γράμμα, για να επισκεφτούν το επόμενο σχολείο.

Ευχαριστούμε θερμά τα Βιβλία σε Ρόδες! Θα χαρούμε να σας συναντήσουμε ξανά!

Εις το επανιδείν!

Με εκτίμηση

Η Προϊσταμένη και ο Σύλλογος Διδασκουσών μας.