Άρθρα ανά μήνα: Ιούνιος 2024
Καλοκαιρινή Γιορτή
Μαθητικό Συμβούλιο
Η Νηπιαγωγός του Ολοήμερου Τμήματος
Βικτώρια Τσινταράκη
STEM στο Νηπιαγωγείο!
To ταξίδι μας στον κόσμο των συναισθημάτων ολοκληρώθηκε με τον προγραμματισμό της Bee–bot, κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο το τελευταίο εργαστήριο δεξιοτήτων «Δημιουργώ και Καινοτομώ». Μέσω της εκπαιδευτικής ρομποτικής τα παιδιά καλλιεργούν την υπολογιστική τους σκέψη, προγραμματίζοντας ρομπότ. Επιπλέον, εισάγονται στο κόσμο της εκπαιδευτικής ρομποτικής και του αλγοριθμικού τρόπου σκέψης με τη χρήση του προγραμματιζόμενου παιχνιδιού Bee-bot, και μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων αυξανόμενης δυσκολίας αναπτύσσουν δεξιότητες προσανατολισμού και μέτρησης αποστάσεων. Η υπολογιστική σκέψη αποτελεί μια ικανότητα που επιτρέπει στα παιδιά να οραματίζονται νέες στρατηγικές επίλυσης προβλημάτων, μέσα από υπολογιστικές μεθόδους και διαδικασίες (Wing, 2006).
Δίνεται η δυνατότητα στο παιδί να αναπτύξει:
- τη δημιουργικότητα
- τη φαντασία
- την κριτική του σκέψη
- την ικανότητα επίλυσης προβλήματος.
Κάθε μαθητής παίζει, ερευνά, σκέφτεται, καταλαβαίνει και ανακαλύπτει γνώσεις μέσα από τον πειραματισμό. Τα παιδιά καλούνται να προσδιορίσουν την κατάλληλη σειρά τοποθέτησης εντολών που απαιτούνται για την υλοποίηση συγκεκριμένων ενεργειών, προκειμένου να ακολουθήσει το ρομποτάκι συγκεκριμένες διαδρομές και να φτάσει στο στόχο-τέρμα.
Αρχικά, «έγιναν» τα παιδιά ρομποτάκια, που τα προγραμματίσαμε να προχωράνε σε τετραγωνισμένο έδαφος, δίνοντας προφορικές οδηγίες (π.χ. πήγαινε δύο βήματα μπροστά, στρίψε δεξιά, πήγαινε τρία βήματα μπροστά, στρίψε αριστερά κ.ά.) προκειμένου να φτάσουν στο τέρμα.
Στη συνέχεια γνωρίσαμε τα κουμπιά προγραμματισμού της «μελισσούλας»,
μέσα από πλαστικοποιημένες κάρτες.
Προγραμματίσαμε το ρομποτάκι μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής, χωρισμένοι σε ζευγάρια.
Και ακολούθησε ο επιδαπέδιος προγραμματισμός της Bee-bot, τα παιδιά ζωγράφισαν προσωπάκια συναισθημάτων, τα οποία τοποθετήσαμε με συγκεκριμένη σειρά, που επέλεξαν τα παιδιά. Η τοποθέτηση έγινε από τη Νηπιαγωγό με αυξανόμενο βαθμό δυσκολίας.
Απολαύστε μας στο ακόλουθο βίντεο…
Η νηπιαγωγός
Έλενα Καλαμίδα