Ποίηση στο Ολοήμερο

Στα πλαίσια του e twinning έργου μας “touch my heart”, εξερευνήσαμε τον κόσμο της ποίησης και εμβαθύναμε στα ποιήματα του μεγάλου Έλληνα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη.  Εστιάσαμε ιδιαίτερα στα μορφολογικά χαρακτηριστικά των ποιημάτων του, εξετάζοντας τους στίχους, τις στροφές και τις ομοιοκαταληξίες, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα την τέχνη της ποίησης και τις τεχνικές που χρησιμοποιεί ο ποιητής για να εκφράσει τα συναισθήματα και τις εικόνες του.

Προτείναμε στα παιδιά να ξεκινήσουμε ένα ποίημα για τη διαφορετικότητα, να γράψουμε εμείς την πρώτη στροφή και να το συνεχίσουν τα συνεργαζόμενα σχολεία. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με την ιδέα και ακολούθησε καταιγισμός ιδεών, όσον αφορά τον τίτλο και το περιεχόμενο του ποιήματος μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιδέα μας αγκαλιάστηκε από τους εταίρους μας, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα. Για την υλοποίηση της δραστηριότητας χρησιμοποιήσαμε  την εφαρμογή storyjumber.

Στη συνέχεια, εμπνευσμένοι από το έργο του Ελύτη και την ομορφιά της φύσης, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το δικό μας ποίημα για την Άνοιξη, εστιάζοντας στις ιδιαίτερες εικόνες και τα συναισθήματα που η εποχή αυτή ξυπνά μέσα μας. Τα παιδιά, χωρισμένα σε ομάδες, συνεργάστηκαν με ενθουσιασμό και δημιουργικότητα, ανταλλάσσοντας ιδέες και εικόνες για την Άνοιξη. Κάθε ομάδα ανέλαβε  να γράψει μια στροφή του ποιήματος, με στόχο να συνδυαστούν όλες οι στροφές και να δημιουργηθεί ένα ενιαίο, αρμονικό ποίημα που να αποτυπώνει τη μαγεία της εποχής.

Η διαδικασία αυτή όχι μόνο ενίσχυσε τη συνεργασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών, αλλά τους έδωσε την ευκαιρία να κατανοήσουν τη σημασία της ποίησης ως μέσο έκφρασης και επικοινωνίας, καθώς και να βιώσουν την ικανοποίηση της δημιουργίας ενός κοινού έργου.

Το ποίημά  μας

ProMia petaloyda anthropo pairnei sta ftera ths kai makria petaei Triantafylla Petaloyda petaei Echei pon pon sta ftera ths Kai einai chamogelasth Amygdalies Mia petaloyda apofasise Sto feggari na pa

 

Έπειτα, αποφασίσαμε να δώσουμε στο ποίημά μας μια νέα διάσταση, μετατρέποντάς το σε τραγούδι, όπως άλλωστε έχει γίνει και με πολλά από τα ποιήματά του Οδυσσέα Ελύτη. Έτσι, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να αντιληφθούν την ένωση της ποίησης με τη μουσική και πώς αυτές οι δύο τέχνες μπορούν να αλληλοσυμπληρώνονται και να δημιουργούν κάτι μοναδικό και εκφραστικό. Μέσω αυτής της διαδικασίας, κατανοήσαμε ότι η μουσική μπορεί να ενισχύσει και να επεκτείνει τη δύναμη της ποίησης, κάνοντάς την πιο προσιτή και γνωστή σε ένα ευρύτερο κοινό.Η παραπάνω δραστηριότητα υλοποιήθηκε με την εφαρμογή suno.

Η εφαρμογή μας δημιούργησε 4 μελωδίες, τις οποίες κοινοποιήσαμε στους γονείς και τους εταίρους μας για να ψηφίσουν αυτή που προτιμούν .

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας

Screenshot 2025 04 30 at 9.36.32 AM

Στη  συνέχεια έγινε η οπτικοποίηση του  ποιήματος  με τις ζωγραφιές των παιδιών.

IMG 4593 IMG 4592

και σας το παρουσιάζουμε με το παρακάτω βίντεο.

 

Η Νηπιαγωγός Έλενα Καλαμίδα

«Ζωντανεύοντας το Έθιμο του Λαζάρου: Μια Μοναδική Εμπειρία για τους Μαθητές μας»

Την Παρασκευή 11 Απριλίου 2025 το νηπιαγωγείο μας γέμισε από ήχους παράδοσης, αρώματα λουλουδιών και παιδικά χαμόγελα!
Μια ξεχωριστή ομάδα μαθητριών του Δημοτικού Σχολείου, συνοδευόμενη από την κ. Μαρτίνα Σίμου, υπεύθυνη του Πολιτιστικού Συλλόγου Πικερμίου, επισκέφθηκε το σχολείο μας και μας τραγούδησε τα παραδοσιακά κάλαντα του Λαζάρου, αναβιώνοντας ένα από τα πιο όμορφα θρησκευτικά έθιμα της Χριστιανικής μας παράδοσης.

20250411 084404

Τα κάλαντα του Λαζάρου είναι ένα παλιό έθιμο που τελείται το Σάββατο του Λαζάρου, λίγο πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα. Παραδοσιακά, κυρίως τα κορίτσια στόλιζαν καλαθάκια με ανοιξιάτικα λουλούδια και περιδιαβαίνοντας τη γειτονιά τραγουδούσαν τα κάλαντα, αναγγέλλοντας την Ανάσταση του Λαζάρου. Οι νοικοκυραίοι, με χαρά και συγκίνηση, προσέφεραν στα παιδιά αυγά, καραμέλες, γλυκά ή λίγα χρήματα, τα οποία τα κορίτσια τοποθετούσαν στα στολισμένα καλαθάκια τους. Η επιστροφή στο σπίτι γέμιζε τις καρδιές των παιδιών με χαρά και ανυπομονησία να μετρήσουν τα δώρα που είχαν συγκεντρώσει.

Οι μαθήτριες του Δημοτικού, κρατώντας στα χέρια τους καλαθάκια στολισμένα με πολύχρωμα λουλούδια, μας τραγούδησαν τα κάλαντα με ρυθμό, ενθουσιασμό και αγάπη, σκορπίζοντας συγκίνηση και χαμόγελα σε όλο τον χώρο. Η ατμόσφαιρα στο σχολείο μας πλημμύρισε από συναισθήματα χαράς, θαυμασμού και συγκίνησης, με τους μικρούς μας μαθητές να παρακολουθούν με λαμπερά μάτια και να συμμετέχουν νοερά σε αυτό το όμορφο έθιμο.

IMG 2a8d6d53b159c59273a4c87339b8a01e V

Μέσα στα καλαθάκια των παιδιών υπήρχαν και παραδοσιακά ψωμάκια του Λαζάρου, τα γνωστά “Λαζαράκια”, μικρά λαζαρένια κεράσματα σε σχήμα ανθρώπινης μορφής, που φτιάχνονται προς τιμήν της Ανάστασης του Λαζάρου. Το έθιμο αυτό είναι βαθιά ριζωμένο στη χριστιανική μας παράδοση και αποτελεί σύμβολο ζωής και ανάστασης.

Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στον Σύλλογο Γονέων του νηπιαγωγείου μας για την ευγενική χορηγία αυτών των παραδοσιακών αρτοσκευασμάτων, καθώς και για τη συνεχή τους στήριξη και εμπλοκή στις δράσεις του σχολείου και της σχολικής κοινότητας. Η συμμετοχή τους δίνει ξεχωριστό χρώμα και δύναμη σε κάθε μας προσπάθεια!

Ως ανταπόδοση για αυτήν την υπέροχη πρωτοβουλία, οι δικοί μας μαθητές και των δύο τμημάτων του νηπιαγωγείου ετοίμασαν με πολύ μεράκι και δημιουργικότητα πανέμορφες πασχαλινές κατασκευές: πασχαλινά αυγά στολισμένα με ζωηρά χρώματα, κορδέλες και άλλα διακοσμητικά υλικά. Τα παιδιά προσέφεραν με χαρά τα δημιουργήματά τους στις μαθήτριες του Δημοτικού ως μικρό ευχαριστήριο δώρο, ολοκληρώνοντας έτσι μια ζεστή ανταλλαγή αγάπης και χαράς.

20250411 084359

Η μέρα αυτή θα μείνει στις καρδιές όλων μας, υπενθυμίζοντάς μας τη σημασία της παράδοσης, της προσφοράς και της αγάπης που δένουν την εκπαιδευτική μας κοινότητα.

Οι εκπαιδευτικοί των πρωινών προγραμμάτων

Τσινταράκη Βικτώρια (Τμήμα 1)

Νταλαμπίρα Χριστίνα (Τμήμα 2)

Επιμέλεια άρθρου: Νταλαμπίρα Χριστίνα

eTwinning “Touch my heart” Συστήνοντας το Νηπιαγωγείο μας…

Για να κλείσει όμορφα η εβδομάδα πριν τις Διακοπές του Πάσχα,

μοιράζομαι μαζί σας ένα Βίντεο μέσω του οποίου τα παιδιά μας συστήνονται στους Εταίρους μας,

στα πλαίσια του eTwinning Project “Touch my heart”.

Η Προϊσταμένη

Βικτώρια Τσινταράκη

Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου με μια ξεχωριστή επίσκεψη!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου προς τιμήν της γέννησης του μεγάλου παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, τα παιδιά του νηπιαγωγείου μας ενεπλάκησαν με ενθουσιασμό σε μια σειρά από δράσεις αφιερωμένες στο παιδικό βιβλίο!

Stigmiotypo othonhs 2025 04 14 060332

Μιλήσαμε για τα στοιχεία που συνθέτουν μια ιστορία: συγγραφέας, εικονογράφος, τίτλος βιβλίου, θέμα, χαρακτήρες, σκηνικό, πλοκή, πρόβλημα, λύση. Ανακαλύψαμε τον κόσμο του βιβλίου μέσα από συζητήσεις, αφιερώματα και δημιουργικές κατασκευές εμπνευσμένες από αγαπημένα παραμύθια.

20250402 110438 20250425 101542

Στο πλαίσιο αυτό, την Τετάρτη 9 Απριλίου 2025 είχαμε τη χαρά να υποδεχτούμε στο νηπιαγωγείο μας τη συγγραφέα Έφη Σακκά, δημιουργό του υπέροχου παραμυθιού «Ο Ποντικός και η Μαντάμ Λι», καθώς και την εικονογράφο του βιβλίου, κυρία Κατερίνα Σωτηροπούλου.

20250425 103348

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των παιδιών και των τριών τμημάτων των συστεγαζόμενων νηπιαγωγείων Πικερμίου, που προετοίμασαν με πολλή αγάπη και φαντασία την υποδοχή των δύο δημιουργών. Τα παιδιά είχαν δουλέψει τις προηγούμενες ημέρες πάνω στην ιστορία, γνώρισαν τους ήρωες, και δημιούργησαν εικαστικές απεικονίσεις του ποντικού και της Μαντάμ Λι, καθώς και των ιστορικών μνημείων του Παρισιού που εμφανίζονται στο παραμύθι. Επιπλέον, ετοίμασαν προσωπικά και ομαδικά δώρα, τα οποία στόλισαν με χειρόγραφες αφιερώσεις για να εκφράσουν την εκτίμηση και την αγάπη τους στις δύο κυρίες.

20250425 102336

20250425 094324

IMG 971887e9528ff63e0af9390d2e914470 V 1IMG be68629b1a0eee8148db66ff178db1bb V20250425 094629

20250409 095426

Ο χώρος της παρουσίασης μεταμορφώθηκε σε μικρή γκαλερί γεμάτη με τα έργα των παιδιών, γεμάτα χρώμα, ευαισθησία και έμπνευση από την τρυφερή ιστορία του βιβλίου. Η συγγραφέας διάβασε την ιστορία στα παιδιά, ενώ παράλληλα οι σελίδες του παραμυθιού προβάλλονταν στη μεγάλη οθόνη, δημιουργώντας μια μαγευτική ατμόσφαιρα.

20250409 09553320250409 101400

Το βιβλίο «Ο Ποντικός και η Μαντάμ Λι» είναι μια τρυφερή ιστορία για παιδιά προσχολικής ηλικίας και άνω. Ο ήρωας της, ένας μοναχικός ποντικός που ζει σε μια στάση του μετρό στο Παρίσι, γνωρίζει τη Μαντάμ Λι – μια καλλιτέχνιδα με γαλλική κοτσίδα. Η φιλία και η αγάπη που αναπτύσσεται μεταξύ τους αναδεικνύει τη σημασία της αποδοχής και της δημιουργικής σύνδεσης μέσω της τέχνης. Το βιβλίο μάς υπενθυμίζει πως τα σπουδαιότερα έργα τέχνης είναι εκείνα που γεννιούνται από την αγάπη και τη φιλία.

Μετά την ανάγνωση, η κυρία Σακκά έπαιξε στην κιθάρα το τραγούδι του Ποντικού και της Μαντάμ Λι, και όλοι μαζί τραγουδήσαμε τους υπέροχους στίχους. Μπορείτε να απολαύσετε το τραγούδι στον παρακάτω σύνδεσμο:

Το τραγούδι του Ποντικού και της Μαντάμ Λι

20250409 103539

Στη συνέχεια, με προτροπή των δύο δημιουργών, τα παιδιά ζωγράφισαν τον ποντικό, βάζοντας όλη τη φαντασία και τη χαρά τους στο χαρτί. Η μέρα ολοκληρώθηκε με έναν συγκινητικό αποχαιρετισμό. Τα παιδιά πρόσφεραν τα δώρα που είχαν ετοιμάσει στη συγγραφέα και την εικονογράφο, εκφράζοντας έτσι το “ευχαριστώ” τους με τον πιο ζεστό τρόπο.

20250409 105602

20250425 102906

Κάποια παιδιά προμηθεύτηκαν το βιβλίο της ιστορίας και, όπως συνηθίζεται σε τέτοιες παρουσιάσεις, είχαν την ευκαιρία να λάβουν μια προσωπική αφιέρωση και υπογραφή από τη συγγραφέα και την εικονογράφο.

20250425 103111

Οι κυρίες Σακκά και Σωτηροπούλου εντυπωσιάστηκαν και συγκινήθηκαν από τη δουλειά και τον ενθουσιασμό των παιδιών, και αποχώρησαν γεμάτες χαμόγελα και ζεστά λόγια για τη φιλοξενία που τους προσφέρθηκε.

22d03337 c282 4327 8389 c32a2f7b5de5

Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία για μικρούς και μεγάλους, που μας υπενθύμισε πως τα παραμύθια έχουν τη δύναμη να ενώνουν, να εμπνέουν και να μας ταξιδεύουν σε κόσμους γεμάτους αγάπη, καλοσύνη και δημιουργία.

Οι εκπαιδευτικοί των πρωινών προγραμμάτων

Τσινταράκη Βικτώρια (Τμήμα 1)

Νταλαμπίρα Χριστίνα (Τμήμα 2)

Επιμέλεια άρθρου: Νταλαμπίρα Χριστίνα

Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο Μουσείο Πειραμάτων «Νερό: Μια σταγόνα διηγείται…»

logo mp

Την Τρίτη 1 Απριλίου 2025, το νηπιαγωγείο μας πραγματοποίησε μια υπέροχη εκπαιδευτική δράση εκτός σχολείου, επισκεπτόμενο το Μουσείο Πειραμάτων για να παρακολουθήσουμε το βιωματικό πρόγραμμα «Νερό: Μια σταγόνα διηγείται…».

Πριν από την επίσκεψη, φροντίσαμε να προετοιμαστούμε κατάλληλα. Διαβάσαμε παραμύθια σχετικά με το νερό και τις ιδιότητές του, ενώ τα παιδιά αποτύπωσαν εικαστικά τις τρεις καταστάσεις του νερού μέσα από τη “ζωή” μιας σταγόνας – στερεή, υγρή και αέρια μορφή.

3808dd0c 68d8 443e be5d 0ddc6eaaf725

Στο μουσείο, μας υποδέχτηκαν με χαμόγελο και ζεστασιά οι υπεύθυνες του προγράμματος. Πριν ξεκινήσουν τα πειράματα, τα παιδιά γνώρισαν βασικές έννοιες της φυσικής και της χημείας: άτομα, μόρια και τον χημικό τύπο του νερού (H₂O). Με υλικά χειροτεχνίας δημιούργησαν τρισδιάστατα μοντέλα του μορίου του νερού, μαθαίνοντας με δημιουργικό τρόπο ότι αποτελείται από δύο άτομα υδρογόνου και ένα οξυγόνου.

9ed50c13 db89 4a1a 9341 d0ee23f4fbb8 d4b65602 2cd6 4c71 8e7d 3768744e1614

Στη συνέχεια, τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά σε ένα πειραματικό εργαστήριο ηλεκτρόλυσης, όπου τους ζητήθηκε να συνδέσουν καλώδια, να ανακατέψουν διάλυμα νιτρικού αλατιού και να ολοκληρώσουν ένα κύκλωμα που άναβε ένα λαμπάκι. Τα παιδιά είχαν στη διάθεσή τους ειδικά δοχεία, αναδευτήρες, ηλεκτρόδια, μπαταρίες, καλώδια και μικρούς λαμπτήρες. Η χαρά τους ήταν απερίγραπτη όταν είδαν το λαμπάκι να ανάβει!

2588167f 3bbd 4be6 b103 d9f8d51911ce f16c1a52 d4c6 4e40 8611 fa04677acaf4

Η δράση συνεχίστηκε με μια διασκεδαστική μουσικοκινητική δραστηριότητα, στην οποία τα παιδιά δραματοποίησαν τις τρεις φυσικές καταστάσεις του νερού: υγρό, στερεό και αέριο. Με το σώμα τους και τον ρυθμό της μουσικής, «έγιναν» σταγόνες, πάγοι και υδρατμοί, ενθουσιασμένα από τη ζωντανή αυτή προσέγγιση.

739d03ce 3648 440a bf8e 4519d21b6822

Ακολούθησε συζήτηση και πειραματισμός γύρω από τη διαλυτότητα, όπου τα παιδιά δοκίμασαν να διαλύσουν διάφορα υλικά στο νερό και κατανόησαν ποια είναι διαλυτά και ποια όχι.

73ddf69f 635b 495b 85b6 bf53d2dba701

Έπειτα, ήρθε η ώρα για κάτι πραγματικά εντυπωσιακό: παρατήρηση στο μικροσκόπιο! Τα παιδιά κοίταξαν προσεκτικά τι υπάρχει μέσα σε μια σταγόνα νερού και γνώρισαν το πλαγκτόν, έναν αόρατο με γυμνό μάτι κόσμο γεμάτο ζωή!

4f7f9ab2 ba61 4e59 a735 d4f0ad2e8b16

Η εκπαιδεύτρια συζήτησε με τα παιδιά για την ρύπανση και μόλυνση του νερού και έπειτα έκαναν ένα πείραμα: με τη χρήση δοκιμαστικών σωλήνων και φαινόλης, τα παιδιά διαπίστωσαν ότι το φαινομενικά καθαρό νερό μπορεί να περιέχει και διαφανή, αόρατα στοιχεία – το νερό έγινε μοβ, αποκαλύπτοντας τη «μυστική» του σύσταση!

56d3279d af5f 40e5 a3dc 47ab90bfa1d7

Το πρόγραμμα έκλεισε εντυπωσιακά με ένα πειραματικό “τσαφ”, μια μικρή ελεγχόμενη έκρηξη που προκάλεσε θαυμασμό και ενθουσιασμό. Μέσα από αυτό, τα παιδιά γνώρισαν νέες λέξεις της χημείας όπως νιτρικό άλας, αμμώνιο και ψευδάργυρος.

c50cd4c5 b2b5 4b3f 95eb d2378b5b50d0

Η επίσκεψη στο Μουσείο Πειραμάτων αποτέλεσε ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο της επιστήμης. Ήταν μια μοναδική εμπειρία που ενίσχυσε τη γνώση των παιδιών γύρω από το νερό, αυτό το πολύτιμο αγαθό της φύσης, με τρόπο διαδραστικό, δημιουργικό και απολύτως συναρπαστικό. Και όπως υποσχέθηκαν στο τέλος της ημέρας:

«Τόσο σπουδαίο είναι το νερό, που ούτε σταγόνα δε σπαταλώ!»

 

Οι εκπαιδευτικοί των πρωινών προγραμμάτων

Τσινταράκη Βικτώρια (Τμήμα 1)

Νταλαμπίρα Χριστίνα (Τμήμα 2)

Επιμέλεια άρθρου: Νταλαμπίρα Χριστίνα

 

«Με τις δικές μας μοναδικές ρίγες, ζωγραφίσαμε τον κόσμο της αποδοχής!» Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου και Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό με δράσεις από την κ. Σοφία Πανταζίδου, εκπαιδευτικό του Τμήματος Ένταξης.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου και την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, η κυρία Σοφία Πανταζίδου, εκπαιδευτικός του Τμήματος Ένταξης των Συστεγαζόμενων Νηπιαγωγείων Πικερμίου, οργάνωσε και υλοποίησε με τους μαθητές και τις μαθήτριες του Νηπιαγωγείου μας ένα ολοκληρωμένο εργαστήριο ευαισθητοποίησης και συμπερίληψης. Μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες και βιωματικά παιχνίδια, τα παιδιά ενημερώθηκαν, ανέπτυξαν την ενσυναίσθηση και γνώρισαν διαφορετικούς τρόπους πρόσβασης στο παιδικό βιβλίο.

Η δράση ξεκίνησε με την αφήγηση του παραμυθιού «Όλες μου οι ρίγες – Μια ιστορία για τον αυτισμό» των Shaina Rudolph και Danielle Royer (εικονογράφηση Jennifer Zivoin, Εκδόσεις Κλειδάριθμος), μέσα από το οποίο τα παιδιά γνώρισαν τις δυσκολίες αλλά και τις μοναδικές δυνατότητες ενός παιδιού στο φάσμα.

exofylo
Η αφήγηση συνοδεύτηκε από ταυτόχρονη απόδοση στη Νοηματική Γλώσσα μέσω του διαδραστικού πίνακα, δημιουργώντας μια πιο πλούσια εμπειρία επικοινωνίας.

7ef668d5 3f3f 44fd b015 4b41e78f1d23

Εμπνευσμένοι από την ιστορία του Ζέιν, τα παιδιά ανέδειξαν τη δική τους μοναδικότητα δημιουργώντας δύο συλλογικές αφίσες με τίτλο «Όλες μας οι ρίγες είναι μοναδικές» για το Τμήμα 1 και «Οι χρωματιστές, μοναδικές ρίγες μας» για το Τμήμα 2, αποτυπώνοντας το ξεχωριστό ταλέντο ή χαρακτηριστικό του καθενός.

IMG 094885c82eb28efb797b6060380da576 V9f6f6e6b a742 4f41 bde5 1f86e3472b62

Η συνέχεια επιφύλασσε βιωματικές δραστηριότητες. Στον κοινόχρηστο χώρο, μια αισθητηριακή διαδρομή περίμενε τα παιδιά: διαφορετικά υλικά διαφόρων υφών τοποθετημένα στο πάτωμα, προσκαλούσαν τους μικρούς μας μαθητές να τα νιώσουν ξυπόλητοι, ανακαλύπτοντας το πώς η αίσθηση της διαφορετικότητας μπορεί να γίνει κατανοητή μέσα από το ίδιο το σώμα.

7638215d 1fc3 46f3 b7a6 4c33b46ff523

Με τα «Μυστικά Κουτιά», τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με την απτική αμυντικότητα, μια εμπειρία που ζουν συχνά τα άτομα με αυτισμό, αγγίζοντας χωρίς να βλέπουν υλικά όπως βρασμένα μακαρόνια, ζελέ, παγάκια κ.α. Η διαχείριση της έκπληξης και της δυσφορίας ήταν μέρος της μαθησιακής διαδικασίας.

9baf9b52 6a30 440e 8e37 e9bf81b46143

Η υπερεστίαση, μια άλλη σημαντική ιδιαιτερότητα του αυτισμού, προσεγγίστηκε μέσω ενός παιχνιδιού παρατηρητικότητας, όπου τα παιδιά έπρεπε να αναγνωρίσουν αντικείμενα από φωτογραφίες εστιασμένες σε λεπτομέρειες – ένα καθόλου εύκολο έργο!

44d91b6f 77fb 4102 8375 58b8797ae9bc

Παράλληλα, μέσα από το παιχνίδι «Μην κοιτάξεις τον μάγο», τα παιδιά κλήθηκαν να απαντούν σε ερωτήσεις του εκπαιδευτικού χωρίς να διατηρούν οπτική επαφή, βιώνοντας τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν άτομα με αυτισμό στον τομέα αυτόν.

Με πολύ χιούμορ προσεγγίσαμε και την κυριολεκτική ερμηνεία του λόγου, δραματοποιώντας μεταφορικές φράσεις, και συνειδητοποιώντας πόσο παράξενος μπορεί να ακούγεται ο καθημερινός λόγος όταν λαμβάνεται κατά γράμμα.

Το εργαστήριο ολοκληρώθηκε με μια μαγική γνωριμία: τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με απτικά βιβλία που αξιοποιούν τη μέθοδο της 3D εκτύπωσης, προσφέροντας μια εμπειρία ανάγνωσης και μέσα από την αφή. Το υλικό αυτό παραχωρήθηκε προσωρινά από τον φορέα «Αμυμώνη» και περιλάμβανε τα βιβλία «Κουκούσκα» και «Είμαι παιδί σας;» των εκδόσεων Καλειδοσκόπιο.

7ed9284b b497 4845 a472 c5a745579de6

Κλείνοντας, η δράση τόνισε τη σημασία της πολυτροπικής προσέγγισης στην αφήγηση ιστοριών: ηχητικά παραμύθια, βιβλία σε γραφή Braille, νοηματική απόδοση, όλα φέρνουν το βιβλίο πιο κοντά σε κάθε παιδί, ανεξαρτήτως αναγκών.

e614e4b8 1dd0 4c61 b277 b318a4ba43db

Σας προτείνουμε να αναζητήσετε κι εσείς ηχητικά παραμύθια μαζί με τα παιδιά σας, απολαμβάνοντας τα οφέλη της φαντασίας, της ακουστικής κατανόησης και της συγκέντρωσης!
Ενδεικτικά προτείνουμε:

Afisa

«…Φτιάξε εικόνες
από το ποίημά μου,
ελεύθερα να αισθανθείς,
κι αν από εμένα προέρχονται
τα λόγια αυτά
είναι δικά σου
τώρα πια.»

Τα παραπάνω λόγια, από το μήνυμα της φετινής αφίσας για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (Κείμενο: Rian Visser, Εικόνα: Janneke Ipenburg), μας συνόδευσαν και μας ενέπνευσαν σε αυτό το όμορφο ταξίδι.

Εμείς σήμερα μάθαμε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να φτιάχνουμε εικόνες και να αισθανόμαστε.

Με παιχνίδι, γέλιο και πολλές μοναδικές ρίγες, τα παιδιά μας ταξίδεψαν στον υπέροχο κόσμο της αποδοχής και της διαφορετικότητας.
Ευχαριστούμε από καρδιάς την κυρία Σοφία Πανταζίδου που μας οδήγησε σε αυτό το μαγικό ταξίδι και μας έδειξε ότι, τελικά, όλοι μαζί δημιουργούμε τον πιο πολύχρωμο και όμορφο κόσμο!

Οι εκπαιδευτικοί των πρωινών προγραμμάτων

Τσινταράκη Βικτώρια (Τμήμα 1)

Νταλαμπίρα Χριστίνα (Τμήμα 2)

Επιμέλεια άρθρου: Νταλαμπίρα Χριστίνα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό στο Νηπιαγωγείο μας

Τετάρτη 2 Απριλίου 2025

ChatGPT Image 25 Apr 2025 08 52 45 m.m

Η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, που τιμάται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τον αυτισμό και τις διαταραχές του φάσματος. Με την υποστήριξη του ΟΗΕ, αυτή η ημέρα φέρνει κοντά οργανώσεις και κοινότητες από όλο τον κόσμο για να προάγουν την κατανόηση, την αποδοχή και την συμπερίληψη των ανθρώπων που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.

Με αφορμή τη σημαντική αυτή ημέρα, στο Νηπιαγωγείο μας οργανώσαμε μια σειρά από δράσεις για να γνωρίσουν οι μικροί μας μαθητές και μαθήτριες τι είναι ο αυτισμός και πώς μπορούμε να χτίζουμε καθημερινά ένα σχολείο αποδοχής και σεβασμού στη διαφορετικότητα.

Αρχικά, μέσα από απλές και προσεγμένες συζητήσεις, εξηγήσαμε στα παιδιά ότι ο αυτισμός είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή, που επηρεάζει τον τρόπο που κάποιος επικοινωνεί, συμπεριφέρεται και κατανοεί τον κόσμο γύρω του. Διαβάσαμε παραμύθια που με παραστατικό και τρυφερό τρόπο παρουσίασαν τις ιδιαιτερότητες των ατόμων στο φάσμα του αυτισμού:

  • Πώς μερικές φορές μπορεί να ενοχλούνται από το δυνατό φως ή τους έντονους θορύβους.
  • Πώς μπορεί να τους αρέσει να παίζουν μοναχικά ή να στριφογυρίζουν γύρω από τον εαυτό τους.
  • Πώς εκφράζουν διαφορετικά τη χαρά ή τη λύπη τους.
  • Πώς αγαπούν την τάξη και τη ρουτίνα.

Μέσα από τις ιστορίες, τα παιδιά κατάλαβαν ότι ο διαφορετικός τρόπος σκέψης και συμπεριφοράς δεν είναι πρόβλημα, αλλά μέρος της μοναδικής ποικιλομορφίας που κάνει τον κόσμο μας τόσο όμορφο! Όπως όλα τα λουλούδια είναι όμορφα με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο, έτσι και κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και πολύτιμος.
Καλλιεργήσαμε στα παιδιά την αξία της αποδοχής, της υπομονής, της κατανόησης και της ισότιμης συνεργασίας με όλους.

Με έμπνευση από όσα μάθαμε, αποφασίσαμε να γίνουμε… μικροί στιχουργοί! Δημιουργήσαμε ένα υπέροχο τραγουδάκι με τίτλο “Είμαι απλά εγώ”, το οποίο μελοποιήσαμε με τη βοήθεια της ψηφιακής εφαρμογής SUNO.

Ακολουθούν οι στίχοι που έγραψαν με πολλή αγάπη τα παιδιά μας:

 Είμαι απλά εγώ

Μερικές φορές δε μιλάω,
μα σ’ ακούω, το ξέρω καλά.
Μερικές φορές δε κοιτάω,
μα η καρδιά μου γελά.

Είμαι απλά εγώ,
είμαι μοναδικός!
Αν μου δώσεις αγάπη,
θα σου δώσω κι εγώ.

Μερικές φορές δε μου αρέσει
το φως, ο θόρυβος, η φασαρία.
Μα αν μου δώσεις λίγο χρόνο,
θα γεμίσει η μέρα μαγεία!

Είμαι απλά εγώ,
είμαι μοναδικός!
Αν μου δώσεις αγάπη,
θα σου δώσω κι εγώ.

Το τραγουδάκι μας μάς ενθουσίασε τόσο πολύ, που αποφασίσαμε να το μοιραστούμε και με τους συνεργάτες μας στο eTwinning project “Touch my Heart”.
Μπορείτε να το ακούσετε στο παρακάτω link:

Ακούστε το τραγούδι μας εδώ!

Στόχος μας ήταν – και είναι – να ανοίξουμε διάπλατα τις πόρτες της καρδιάς και της σχολικής μας κοινότητας σε όλα τα παιδιά, χτίζοντας καθημερινά έναν κόσμο αγάπης, κατανόησης και συμπερίληψης.
Γιατί η διαφορετικότητα δεν μας χωρίζει, μας ενώνει!

Οι εκπαιδευτικοί των πρωινών προγραμμάτων

Τσινταράκη Βικτώρια (Τμήμα 1)

Νταλαμπίρα Χριστίνα (Τμήμα 2)

Επιμέλεια άρθρου: Νταλαμπίρα Χριστίνα

Τρώω υγιεινά! Δυναμώνω την καρδιά!

Μέσα από τη Θεματική ” Τρώω υγιεινά! Δυναμώνω την καρδιά! ¨ , εστιάσαμε στη γνωριμία μας , με τις ομάδες τροφών και τη σημασία τους! Η διατροφή των παιδιών προσχολικής ηλικίας  είναι θεμελιώδης για την ανάπτυξη και την υγεία τους. Τονίσαμε ότι το σώμα μας για να αναπτυχθεί σωστά χρειάζεται τροφές από όλες τις ομάδες τροφών.

Μοιραζόμαστε μαζί σας τις όμορφες δράσεις μας μέσα από το παρακάτω βίντεο!

Φτιάξαμε και ένα ψηφιακό επιτραπέζιο παιχνίδι , για  να το παίξετε με τα παιδιά στο  σπίτι.

οι κανόνες του παιχνιδιού

Kanones Epitrapezioy Paichnidioy

H Νηπιαγωγός του Ολοήμερου τμήματος 1

Έλενα Καλαμίδα

Λαϊκή Τέχνη στο Ολοήμερο Τμήμα

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 δεν ήταν μόνο ένας αγώνας για την ελευθερία, αλλά και μια περίοδος όπου η λαϊκή τέχνη έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της εθνικής ταυτότητας. Τα υφαντά και οι παραδοσιακές στολές της εποχής δεν ήταν απλώς πρακτικά αντικείμενα, αλλά σύμβολα πολιτισμού, εθνικής υπερηφάνειας και αντίστασης.

Μέσα από αυτά τα υφαντά και τις φορεσιές, ο Ελληνισμός διατήρησε την ταυτότητά του και πέρασε στις επόμενες γενιές την ιστορία και την κληρονομιά της Επανάστασης. Είναι μια υπόμνηση  ότι η τέχνη και η Ιστορία  αλληλεπιδρούν  και μας υπενθυμίζουν αξίες,

όπως η Ελευθερία και η Αξιοπρέπεια.

Στο παρακάτω  βίντεο  μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις όμορφες δράσεις μας!

Η παραπάνω δράση εντάχθηκε στο eΤwinning project ” Dreams are in your hands “

Η Νηπιαγωγός του Ολοήμερου τμήματος 1

Έλενα Καλαμίδα