We act for our planet!

Ένα από τα έργα eTwinning που υλοποιούμε τη φετινή σχολική χρονιά  είναι το I act for my planet με συνεργάτες από τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία.

Κάθε μήνα όλα τα σχολεία αναλαμβάνουν  περιβαλλοντικές δράσεις με τελικό στόχο να πετύχουν τον τίτλο  του ecoschool.

H αφίσα του έργου

Το Σεπτέμβριο με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μετακίνησης, όλα τα σχολεία λάβαμε μέρος σε συζήτηση για τους τρόπους μετακίνησης των ανθρώπων, τα μέσα που χρησιμοποιούμε και ποιο είναι καλύτερο περιβαλλοντικά. Όλοι οι συμμετεχοντες  δημιουργήσαμε διαγράμματα που αφορούν στο δικό μας σχολείο και τα κοινοποιήσαμε στο twinspace.

Ο Οκτώβριος ήταν μήνας διατροφής και μηδενικών σκουπιδιών. Τα παιδιά πήραν μέρος σε συζητήσεις μεταξύ τους και όλοι προσπαθήσαμε να τρεφόμαστε παράγοντας μηδενικά σκουπίδια. Φρούτα και σπιτικά σνακ χωρίς περιττές συσκευασίες είχαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο κάτι που συνεχίστηκε και τους υπόλοιπους μήνες!

Ο Νοέμβριος μήνας ανακύκλωσης και φυσικών προϊόντων, φιλικών στο περιβάλλον. Παρασκευάσαμε κόλλα με αλεύρι και νερό μια παλιά συνταγή και τη χρησιμοποιήσαμε στις κατασκευές μας.

Ακόμα με λωρίδες από τα παλιά ρούχα μας ρούχα  ”υφάναμε” μικρά πανάκια για να καθαρίζουμε τα τραπέζια και τον πίνακα!

Το  Δεκέμβριο το μήνα των Χριστουγέννων, στολίσαμε διαφορετικά, εναλλακτικά, χριστουγεννιάτικα δέντρα χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένα υλικά.

Τον Ιανουάριο στείλαμε και λάβαμε αυτοσχέδιες ευχετήριες κάρτες με όλα τα σχολεία.

Τα παιδιά στο σχολείο της Γαλλίας έλαβαν την κάρτα μας

Ακόμα μιλήσαμε για το περιβάλλον και θυμηθήκαμε σχετικές λέξεις. Με αυτές δημιουργήσαμε ένα συννεφόλεξο  σε όλες τις γλώσσες των χωρών μας.

Το Φεβρουάριο μιλήσαμε για τους κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος και τα μέτρα που νομίζουμε ότι πρέπει να πάρουμε για  αυτό. Δημιουργήσαμε αφίσες για να τα θυμόμαστε.

Η αφίσα των φίλων μας από τη Γαλλία

Ο Μάρτιος και η Άνοιξη μας βρήκε δημιουργικούς. Η τέχνη με ανακυκλώσιμα  υλικά έγινε έμπνευση  και για εμάς. Είδαμε online εκθέσεις καλλιτεχνών όπως ο  Bordalo. Εμείς δημιουργήσαμε με παλιές αυγοθήκες, ρολά και χαρτιά περιτυλίγματος, όμορφα έντομα της Άνοιξης όπως πεταλούδες, κάμπιες, μέλισσες, και μυρμήγκια!

Για να  αναλάβουμε και ουσιαστική δράση δημιουργήσαμε μία εκδήλωση  για την Εαρινή Εκστρατεία του eTwinning για το 2020, που  εστιάζει στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και των περιβαλλοντικών προκλήσεων.

Και συνεχίζουμε με τη σκέψη μας πάντα στο περιβάλλον και τον μοναδικό μας πλανήτη!