Το κρύο ήταν πολύ τον Ιανουάριο, κάποιες μέρες η θερμοκρασία έπεφτε κάτω από το μηδέν. Καιρός για πειράματα! Πρώτα παρατηρούμε ότι η εξωτερική μας βρύση πάγωσε. Έτσι καταθέτουμε τις εμπειρίες μας και κάνουμε υποθέσεις: γιατί συμβαίνει αυτό;

Γεμίζουμε δύο μπολ νερό και τα βγάζουμε έξω. Παρόλο που ο ήλιος λάμπει το κρύο είναι τσουχτερό! Θα τα αφήσουμε μέχρι την επόμενη μέρα.

Θέλουμε όμως να δούμε και ότι το νερό μπορεί να πάρει το σχήμα του αγγείου στο οποίο περιέχεται. Γεμίζουμε γάντια μιας χρήσεως …

Το νερό που είχαμε τοποθετήσει στα μπολ έγινε πάγος τη νύχτα από το πολύ κρύο. Το διαπιστώσαμε την επόμενη μέρα.

Όπως επίσης και το νερό στα δάχτυλα των γαντιών, αλλά όχι εκεί που υπήρχε μεγαλύτερη συγκέντρωση νερού. Τι είχε γίνει λοιπόν; Τα παιδιά έκαναν τις υποθέσεις τους ( γιατί βγήκε ό ήλιος και ζεστάθηκε, ή το ζέστανε το φεγγάρι τη νύχτα, ή γιατί ζεσταινόταν από καμιά γατούλα που κάθισε κοντά του στο παράθυρο). Συγκρίνοντάς το όμως με το ξεσκέπαστο νερό που είχαμε στα μπολ και ήταν παγωμένο, βγάλαμε το συμέρασμα ότι δεν πάγωσε γιατί ήταν κλεισμένο μέσα στα μπαλόνια και δεν κρύωνε όσο έπρεπε!
Τι έπρεπε να κάνουμε τώρα; Που αλλού βάζουμε το νερό για να παγώσει όταν θέλουμε να κάνουμε πάγο;Τα παιδιά πρότειναν να το βάλουμε στην κατάψυξη του ψυγείου. Αυτό κάναμε! Την επόμενη είχαμε πολύ ωραία και μεγάλα κομμάτια πάγου. Τι να κάνουμε μ` αυτά;
Στο τέλος δώσαμε όνομα στα έργα μας: