Πραγματοποίηση 2ης ενδοσχολικής επιμορφωτικής συνάντησης.

Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί του 4ου και 6ου Νηπιαγωγείου Ναυπλίου συμμετείχαν στην 2η ενδοσχολική επιμορφωτική συνάντηση με θέμα: «Ενισχύοντας τα παιδιά μας στην αποδοχή της διαφορετικότητας» που πραγματοποιήθηκε Την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022.

Η ημερίδα αυτή ανέδειξε θέματα που σχετίζονται με την διαφορετικότητα του καθενός, την αποδοχή στο διαφορετικό αλλά και στη δημιουργική συνεργασία με βάση αυτή. Ακόμα, μάθαμε και τρόπους που μπορούν τα μικρά παιδιά να αποδεχθούν την διαφορετικότητα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής συζητήθηκαν θέματα που απασχολούσαν τους γονείς και έγινε συζήτηση πάνω σε αυτά.

Τη συζήτηση συντόνιζαν η κ. Αγγελική Μπαβέλλα, Ψυχολόγος και η κ. Ιωάννα Καββεζού, Κοινωνική Λειτουργός από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Ελπίδα Ζωής», τις οποίες και ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία τους καθώς και τους γονείς που συμμετείχαν σε αυτή την συνάντηση.

«Γίνε ήρωας του διαδικτύου»

Την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου στο σχολείο μας παρακολουθήσαμε μέσω της πλατφόρμας ZOOM  για την ασφάλεια στο διαδίκτυο με θέμα «Γίνε ήρωας του διαδικτύου» . Η κυρία μας διάβασε ένα παραμύθι με τίτλο : «Γιαγιά πρόσεχε στο διαδίκτυο» και στη συνέχεια έκανε κάποιες ερωτήσεις και απαντούσαν τα παιδιά. Κάποια από τα παιδιά φάνηκε να γνωρίζουν τους κινδύνους και κάποια  άλλα όχι.

Μιλήσαμε για τους κινδύνους του διαδικτύου, για το ότι δεν δίνουμε προσωπικά στοιχεία σε ξένους στο διαδίκτυο. Επίσης, μιλήσαμε για τον διαδικτυακό εκφοβισμό και πως μπορούν τα παιδιά να τον διαχειριστούν. Τέλος, τα παιδιά έμαθαν ότι δεν πρέπει να δίνουμε τους προσωπικούς μας κωδικούς σε κανέναν.

 

5 βασικοί κανόνες για το διαδίκτυο:

  1. ΜΗΝ ΜΙΛΑΣ ΜΕ ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ
  2. ΣΚΕΨΟΥ ΠΡΙΝ ΚΛΙΚΑΡΕΙΣ
  3. ΜΗΝ ΔΙΝΕΙΣ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΕ ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ
  4. ΞΕΡΕΙΣ ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΜΙΛΑΣ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ;
  5. ΜΗ ΔΕΧΕΣΑΙ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ

ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ- 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

17 Νοέμβρη 1973 – η εξέγερση του Πολυτεχνείου –  μια μέρα σύμβολο για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία. Το σύνθημα Ψωμί- Παιδεία – Ελευθερία εξακολουθεί να είναι επίκαιρο και να μας εμπνέει. Με συζήτηση, τραγούδια, ομαδικές και ατομικές εργασίες προσεγγίσαμε το θέμα της επετείου του Πολυτεχνείου στο νηπιαγωγείο μας.

Αρχικά, είδαμε κάποια βίντεο για το Πολυτεχνείο  ώστε να καταλάβουν το τί έγινε τότε.

 

Ακόμα, διαβάσαμε την Ντενεκεδούπολη για να καταλάβουν τα παιδιά με απλά λόγια την έννοια της Δικτατορίας κα της Δημοκρατίας και ζωγράφισαν τους αγαπημένους τους ήρωες.

Στη συνέχεια φτιάξαμε ένα περιστέρι με το σύνθημα “ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”.

Επίσης, ζωγραφίσαμε το Πολυτεχνείο και γράψαμε το σύνθημα όπως μπορούσε ο καθένας.

Κάναμε ακόμα και μια ομαδική εργασία για το Πολυτεχνείο και γράψαμε και κάποια συνθήματα της εποχής.

Τέλος, φυσικά δεν έλειψαν από την παρέα μας τα τραγούδια του Πολυτεχνείου.

 

“Αν θέλεις να μείνεις άνθρωπος, πρέπει η σιωπή σου να σπα 
και η ψυχή σου να πολεμά, όταν το άδικο σε κυβερνά.”

Ανακαλύπτοντας το ανθρώπινο σώμα!

Παρατηρήσαμε το ανθρώπινο σώμα (σε αφίσα, βιβλία, σε παιδιά της τάξης) για να το περιγράψουμε και ονομάσαμε τα μέρη του.

Επίσης, γνωρίσαμε τα εσωτερικά όργανα του ανθρώπινου σώματος και τα συστήματα (σκελετικό, κυκλοφορικό, αναπνευστικό, πεπτικό σύστημα) στα οποία ανήκουν το καθένα,  δίνοντας έμφαση στη βασική λειτουργία του κάθε συστήματος και στη σημασία του για την ανθρώπινη ζωή.

Παρατηρήσαμε σε εικόνες και φωτογραφίες τα στάδια σωματικής ανάπτυξης στις διάφορες ηλικίες: βρέφος, παιδί, έφηβος, ενήλικας, μεσήλικας, γέρος.

Συζητήσαμε για τη σημασία της καθαριότητας στη διατήρηση της υγείας και γνωρίσαμε βασικούς κανόνες υγιεινής (όπως φροντίδα σώματος, νυχιών, μαλλιών κ.ά). Παίξαμε παντομίμα με τις υγιεινές συνήθειες.

Αναγνωρίσαμε υπηρεσίες υγείας, όπως νοσοκομείο, οδοντίατρος, παιδίατρος κλπ. και συζητήσαμε για τον ρόλο και τη σημασία τους. Παίξαμε παιχνίδια ρόλων υποδυόμενοι γιατρούς, νοσοκόμους και ασθενείς.

Φτιάξαμε παζλ με το ανθρώπινο σώμα και τις αισθήσεις και συμπληρώσαμε φύλλα εργασίας (αντιστοιχίσεις εικόνων με αισθητήρια όργανα).Φτιάξαμε το ανθρώπινο σώμα με τα οστά του.

 

Eπίσης, ο καθένας ζωγράφισε αναλόγως το φύλο του τα χαρακτηριστικά του προσώπου του. Τα αποτελέσματα είναι τα ακόλουθα:

 

Επίσης, ζωγραφίσαμε τις παλάμες μας και κάναμε μια κατασκευή για να θυμόμαστε τις 5 μας αισθήσεις:

Στη συνέχεια, διαβάσαμε το παραμύθι «Τα χέρια δεν είναι για να δέρνουμε». Μιλήσαμε για το παραμύθι και καταλήξαμε στα ακόλουθα συμπεράσματα:

Τέλος, κλείσαμε τα μάτια μας για να δούμε πόσο σημαντική είναι η όραση μας. Τα παιδιά μέσω της άλλης αίσθησης ,της αφής, προσπαθούσαν να καταλάβουν τι κρατούσαν στα χέρια τους. Ακόμα, προσπάθησαν να  κινηθούν στην αίθουσα του νηπιαγωγείου με κλειστά μάτια ,κρατώντας μια ράβδο για μπαστουνάκι των τυφλών και κατάλαβαν πόσο σημαντική είναι η όραση.