ΤΡΟΦΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ

Οι μικροί μαθητές του 6ου 1/Θ Νηπιαγωγείου Ναυπλίου μαζί με τη νηπιαγωγό τους Ξυλά Βασιλική, έψαλλαν τα κάλαντα και  προσέφεραν τρόφιμα για το κοινωνικό παντοπωλείο της Πύλης Πολιτισμού Ναυπλίου, ενισχύοντας το έργο της Πύλης της Αγάπης. Ευχαριστούμε πολύ τους γονείς και τα παιδιά που συμμετείχαν στη δράση μας!

Ιστορίες του Δωδεκαημέρου στο 6ο 1/Θ Νηπιαγωγείο Ναυπλίου

Σε συνεργασία με τον ΔΟΠΠΑΤ, το 6ο 1/Θ Νηπιαγωγείο Ναυπλίου επισκέφθηκε η «παραμυθού» Μαρία Μπακάλη, η οποία με πολύ ενθουσιασμό και απαράμιλλη μεταδοτικότητα, αφηγήθηκε στα 24 νήπια και προνήπια ιστορίες του Δωδεκαημέρου.

Το Δωδεκαήμερο είναι η εορταστική περίοδος που αρχίζει από την παραμονή των Χριστουγέννων και τελειώνει με τη γιορτή των Φώτων. Σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες, στο διάστημα αυτό παρατηρείται έντονη κινητικότητα πονηρών, άτακτων και επικίνδυνων πλασμάτων πάνω στη γη, των Καλικαντζάρων. Όλο τον χρόνο, οι Καλικάντζαροι ροκανίζουν το γιγάντιο δένδρο που στηρίζει τη γη. Όταν πια αυτό κοντεύει να πέσει και να καταστραφεί ο κόσμος, τότε έρχεται η Παραμονή των Χριστουγέννων, που αφήνουν για λίγο τις κατοικίες τους, στα έγκατα της γης και ανεβαίνουν στην επιφάνεια για να πειράξουν τους ανθρώπους, μαγαρίζοντας ό,τι βρουν μπροστά τους. Την τελευταία μέρα του Δωδεκαημέρου, με τον πρώτο Αγιασμό των Θεοφανίων, οι Καλικάντζαροι απομακρύνονται πανικόβλητοι, φοβούμενοι την αγιαστούρα του παπά που τους κυνηγάει. Αφήνοντας τον απάνω κόσμο, επιστρέφουν στα έγκατα της γης, όπου αρχίζουν και πάλι το πριόνισμα του δέντρου της γης, το οποίο στο μεταξύ δυνάμωσε και μεγάλωσε πάλι.

Εκπαιδευτική επίσκεψη σε τυροκομείο

Πολύτιμες εμπειρίες αποκόμισαν τα νήπια, τα προνήπια, οι κηδεμόνες τους, καθώς και η προϊσταμένη του 6ου 1/Θ Νηπιαγωγείου Ναυπλίου, Ξυλά Βασιλική, από την εκπαιδευτική επίσκεψή τους στην τυροκομική μονάδα Μαυρόγιαννη στα Πυργιώτικα Αργολίδας. Πρόσχαρα τους υποδέχτηκε ο ιδιοκτήτης, ο οποίος μίλησε σε γονείς και παιδιά για τα είδη τυριών που παράγει το τυροκομείο και τους έδειξε όλα τα στάδια παρασκευής τους. Ευχαριστούμε θερμά για την μοναδική αυτή εμπειρία βιωματικής μάθησης.