Πορεία προς το μέτωπο( ή στην Πίνδο). Επιδαπέδιο παιχνίδι για την 28η Οκτωβρίου.

Αφού μιλήσαμε για τα γεγονότα της εποχής, είδαμε φωτογραφίες, ακούσαμε τραγούδια κτλ. Έπρεπε να βρούμε και ένα τρόπο κάπως να τα συγκεντρώσουμε όλα αυτά…οπότε το επιδαπέδιο παιχνίδι που φτιάξαμε κάλυψε τις ανάγκες μας.

Αρχικά κόψαμε 9 καφέ πατούσες, πάνω σε κάθε πατούσα γράψαμε και μια ερώτηση. Οι ερωτήσεις ήταν οι εξής:

-Τι ζήτησαν οι Ιταλοί από τους Έλληνες, τη χώρα μας ή τα φώτα μας; Ποια είναι η χώρα μας;

-Τι απάντησαν οι Έλληνες, ΝΑΙ ή ΟΧΙ; Με τα χεράκια σου σχημάτισε το ΟΧΙ.

-Πότε είπαν οι Έλληνες το ΟΧΙ το 2040 ή το 1940;

-Ποια χρώματα έχει η ελληνική σημαία, μπλε και άσπρο ή πράσινο και άσπρο; Δείξε τα χρώματα.

-Σε ποιο βουνό πολεμούσαν οι φαντάροι, στον Όλυμπο ή στην Πίνδο;

Με τα χεράκια σου σχημάτισε ένα βουνό.

-Τι καθάριζαν οι γυναίκες στα βουνά, τα χιόνια ή τα κανόνια; Κάνε κι εσύ το ίδιο.

-Τι κουβαλούσαν οι γυναίκες στα βουνά, ρούχα και όπλα ή τσιμέντο και τούβλα; Κάνε κι εσύ ότι κουβαλάς.

-Τι φώναζαν οι φαντάροι στα βουνά, ΑΕΡΑ ή ΠΑΤΕΡΑ; Φώναξέ το κι εσύ δυνατά!

-Τι τραγουδούσε η Σοφία Βέμπο: Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του ή βάζει ο Ντούτσε μια φωνή; Τραγούδησέ το κι εσύ.

Μετά με χαρτί του μέτρου σχηματίσαμε ένα μεγάλο βουνό, πάνω βάλαμε μια σημαία , τις λέξεις ΟΧΙ και ΑΕΡΑ και ένα στρατιωτάκι. Στρώσαμε μια μακριά, άσπρη γάζα που ήταν η διαδρομή(πορεία) για την Πίνδο. Βάλαμε και καρεκλάκια για να δυσκολέψουμε την πορεία. Μετά τοποθετήσαμε τις πατούσες πάνω στην γάζα. Έτοιμη η πορεία προς το μέτωπο… το παιχνίδι παίζεται με ένα παιδάκι κάθε φορά, δεν χρειάζεται ζάρι. Το παιδί ακολουθεί τις πατούσες, απαντάει σε κάθε ερώτηση, αν απαντήσει σωστά, τότε πηγαίνει στην επόμενη, αν όχι, τότε πηγαίνει μια πατούσα πίσω (εννοείται πως μπορεί να πάρει πάντα τη βοήθεια του κοινού, των παιδιών). Όταν φτάσει στο τέλος της πορείας, παίρνει τη σημαία και φωνάζει δυνατά: ζήτω η Ελλάδα!

Τα παιδάκια μας το χάρηκαν πολύ!!!

Να συμπληρώσουμε ότι η όλη μαγεία και επιτυχία του παιχνιδιού κρύβεται στο σκηνικό που στήνουμε. Βοηθάει στο να αντιληφθούν τα παιδιά το χώρο και τις συνθήκες που αντιμετώπισαν οι φαντάροι (τα στοιχεία που προσθέτουμε στο σκηνικό είναι βασικά). Επίσης, καθώς το παιχνίδι εξελίσσεται, τα παιδιά προβληματίζονται, θέτουν ερωτήματα και το παιχνίδι αποκτά μια πιο διαδραστική μορφή και δεν περιορίζεται στο παιδί που ενεργεί, αλλά μας δίνεται μια ευκαιρία να πραγματευτούμε και άλλα πράγματα.

      

 

ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΦΙΛΙΑ!!! Επιδαπέδιο παιχνίδι για τη φιλία.

Στόχος είναι η φιλία!

Με αφορμή το σύνθημα που βρήκαμε στο διαδίκτυο και το οποίο έχει δουλευτεί από πολλά σχολεία υλοποιήσαμε το παρακάτω εργαστήριο. Μαζευτήκαμε στην παρεούλα και συζητήσαμε για τη φιλία. Σε χαρτόνι γράψαμε τη λέξη και γύρω γύρω τις λεξούλες που μας έρχονταν στο μυαλό. Οι λεξούλες των παιδιών ήταν πολλές: αγάπη, χαρά, συγνώμη, ευχαριστώ, αγκαλιά, όμορφα λόγια, παρακαλώ, βοηθάω…

Στη συνέχεια είπαμε το σύνθημα: ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΦΙΛΙΑ.

Ψάξαμε στο διαδίκτυο για να μάθουμε τι είναι ο «στόχος», μας άρεσε πολύ σαν παιχνίδι και σαν ιδέα, οπότε προχωρήσαμε στην δημιουργία ενός επιδαπέδιο παιχνιδιού.

Σε σκληρό χαρτόνι σχεδιάσαμε έναν στόχο, με 5 ομόκεντρους κύκλους, όσα είναι και τα γράμματα της λέξης «φιλία». Τα παιδιά βάψανε τον στόχο. Μετά κολλήσαμε το σύνθημα πάνω.

Στη συνέχεια κόψαμε 12 μεγάλα, χάρτινα βελάκια, τα μισά σε ροζ και τα μισά σε γαλάζιο χρώμα. Πάνω στα γαλάζια βελάκια γράψαμε απλές, παιγνιώδεις εντολές για τη φιλία, τα οποία οδηγούν προς τα εμπρός. Τα ροζ βελάκια τα ονομάσαμε βελάκια «ουπς», γιατί γράψαμε πάλι απλές, παιγνιώδεις εντολές, αλλά αφορούσαν κάτι που «ξεχάσαμε» να κάνουμε. Τοποθετήσαμε τα βελάκια εναλλάξ γαλάζιο, ροζ στο πάτωμα και στο τέλος τον στόχο.  Τα γαλάζια βελάκια πάνε προς τον στόχο, ενώ τα ροζ πάνε προς τα πίσω ( τόσα βήματα-βελάκια όσα λέει πάνω). Ποιος θα τα καταφέρει να φτάσει στο στόχο; Κάθε φορά έπαιζαν δύο παιδιά, όποιος έφτανε στον στόχο, τον χτυπούσε με το χέρι και έλεγε δυνατά το σύνθημα, τα υπόλοιπα παιδιά χειροκροτούσαν. Το παίξαμε πολλές φορές και το χαρήκαμε πολύ.

            

 

 

Εντολές που γράψαμε στα γαλάζια βελάκια:

-Πες μια λεξούλα για την αγάπη.

-Με τα χεράκια σου δείξε την αγάπη.

-Χτύπα παλαμάκια τη λεξούλα αγάπη.

-Διάλεξε ένα φίλο σου και πες του “σ΄ αγαπώ”.

-Χοροπήδα πάνω κάτω και πες “είμαστε όλοι φίλοι”.

-Χτύπα παλαμάκια τη λεξούλα “φιλία”.

Στα ροζ βελάκια γράψαμε:

-ΟΥΠΣ! Μάλλον ξέχασες να ζητήσεις … “ΣΥΓΝΩΜΗ”

-ΟΥΠΣ! Μάλλον  ξέχασες να πεις μια γλυκιά κουβεντούλα.

-ΟΥΠΣ! Μάλλον ξέχασες να πεις … “παρακαλώ”.

-ΟΥΠΣ! Μάλλον ξέχασες να κάνεις μια “αγκαλιά”.

-ΟΥΠΣ! Μάλλον ξέχασες να πεις “ευχαριστώ”.

-ΟΥΠΣ! Μάλλον ξέχασες να χαμογελάσεις.

Κατασκευή ατομικού στόχου.

Μετά σε χαρτί Α3 σχεδιάσαμε ένα στόχο, τα παιδιά τον έβαψαν με πινέλα, έκοψαν και κόλλησαν βελάκια με τις λέξεις της φιλίας και έγραψαν το σύνθημα.

         

 

ΤΑΞΊΔΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΏΠΗ.

Παρουσίαση καινοτόμου προγράμματος με θέμα “Ταξίδι στην Ευρώπη”.

Για να δείτε το 1ο μέρος της παρουσίασης, πατήστε εδώ. ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΡΙΓΥΡΙΖΩ, ΤΗ ΒΑΛΙΤΣΑ ΜΟΥ ΓΕΜΙΖΩ 1ο ΜΕΡΟΣ

Για το 2ο μέρος, πατήστε εδώ.ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΡΙΓΥΡΙΖΩ, ΤΗ ΒΑΛΙΤΣΑ ΜΟΥ ΓΕΜΙΖΩ ΜΕΡΟΣ 2ο

Για το 3ο Μέρος εδώ.ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΡΙΓΥΡΙΖΩ, ΤΗ ΒΑΛΙΤΣΑ ΜΟΥ ΓΕΜΙΖΩ ΜΕΡΟΣ 3ο

“Το Χρυσάνθεμο” β’ μέρος δραστηριοτήτων

Δραστηριότητα: συναισθήματα των ρόλων και παγωμένη εικόνα.

Δημιουργούμε 4 ομάδες παιδιών: μια ομάδα «τα χρυσανθεμάκια», δεύτερη ομάδα οι γονείς, τρίτη τα άλλα ποντικάκια και τέταρτη «η δασκάλα της μουσικής». Αφηγούμαστε το σενάριο του παραμυθιού και κάθε ομάδα αναπαριστά τον ρόλο της. Σταμάτημα αφήγησης και γινόμαστε παγωμένη εικόνα. Στο τέλος, αφού έχει λυθεί η σύγκρουση, γινόμαστε μια αγκαλιά και γιορτάζουμε.

                 

Δραστηριότητα: χτίσιμο της στάσης του ρόλου.

Ένα παιδί γίνεται το ποντικάκι, στέκεται στο κέντρο και γίνεται το μοντέλο. Τα υπόλοιπα παιδιά δίνουν οδηγίες στο μοντέλο και αυτό παγώνει στην προτεινόμενη στάση. Η ομάδα αποφασίζει για την πιο κατάλληλα στάση.

         

Δραστηριότητα: ρόλος στον τοίχο.

Σε μεγάλο χαρτόνι σχεδιάζουμε το περίγραμμα του ποντικιού.

Σε κύκλο και με το πέταγμα της μπάλας, κάθε παιδί λέει και μια λέξη που χαρακτηρίζει το ποντικάκι. Οι λέξεις που αφορούν συναισθήματα και ψυχικές καταστάσεις, γράφονται από τη νηπιαγωγό μέσα στο σώμα του ποντικιού. Οι λέξεις που αφορούν τα εξωτερικά χαρακτηριστικά γράφονται έξω από το σώμα. Ο ρόλος στο χαρτί παραμένει αναρτημένος σε όλη τη διάρκεια του εκπαιδευτικού δράματος για να μπορούν τα παιδιά να ανατρέχουν σε αυτόν.

 

 

Δραστηριότητα: Η καρέκλα των ερωτήσεων.

Ένα παιδί γίνεται το ποντικάκι, συμπληρώνουμε τον ρόλο με χάρτινα αυτάκια και μαύρη μυτούλα. Κάθε παιδί με τη σειρά κάνει μια ερώτηση στο ποντικάκι και το ποντικάκι απαντάει.

Δραστηριότητα:  τι θα έκανες εσύ;

Τα παιδιά καλούνται να σκεφτούν τι θα έκαναν αν έμπαιναν στην ιστορία τη στιγμή που τα ποντικάκια κοροϊδεύουν το Χρυσάνθεμο.

Τα παιδιά καλούνται να σκεφτούν πως θα αντιδρούσαν αν ήταν στη θέση του Χρυσάνθεμου, μετά από όσα έχουμε πραγματευτεί.

Και στις δύο περιπτώσεις καταλήξαμε στα:

1ον λέμε δυνατά με το χέρι τεντωμένο «ΣΤΟΠ! ΔΕ Μ’ ΑΡΕΣΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΞΑΝΑΚΑΝΕΙΣ».

2ον ζητάμε βοήθεια από τις κυρίες και τους γονείς μας. Τονίζουμε ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να μιλήσουμε και να αναζητήσουμε βοήθεια.

Δραστηριότητα: κατασκευή με το σύνθημα.

Μοιράζουμε στα παιδιά περιγράμματα παλάμης, μέσα έχουμε γράψει το σύνθημα. Τα ζωγραφίζουν και τα κόβουν. Δραματοποιούμε καταστάσεις στις οποίες χρησιμοποιούμε την παλάμη.

              

 

Δραστηριότητα: με χαρτάκι και το ψαλιδάκι φτιάχνουμε το ποντικάκι. Το σώμα του ποντικιού είναι μια καρδιά ανάποδη. Διακοσμούμε τη γωνιά του θέματος.

      

    

Δραστηριότητα: γλαστράκι με χρυσάνθεμο και όνομα του παιδιού.

Δραστηριότητα: την καρδιά μου μην πληγώσεις, γιατί τα κομμάτια της δύσκολα θα τα ενώσεις.

Μοιράζουμε στα παιδιά μια καρδιά σε Α4, η οποία είναι χωρισμένη σε 4 κομμάτια. Τα παιδιά βάφουν κάθε κομμάτι με άλλο χρώμα ξυλομπογιάς. Μετά μέσα σε κάθε κομμάτι ζωγραφίζουν με μαρκαδόρους αυτά που έχουν μέσα στην καρδούλα τους. Στη συνέχεια κόβουν το περίγραμμα της καρδιάς. Κάθε παιδί παρουσιάζει την καρδούλα του στην παρεούλα και μιλάει για όσα έχει μέσα της. Μετά, με οδηγό τις γραμμές, τα παιδιά σχίζουν με τα χέρια την καρδούλα στα 4 κομμάτια. Εξηγούμε πως αυτό συμβαίνει όταν κάποιος μας πληγώνει. Λέμε όμορφα λόγια και λόγια παρηγοριάς και προσπαθούμε να ενώσουμε σαν παζλ τα κομμάτια. Μετά τα κολλάμε σε χρωματιστό χαρτόνι.

                    

 

Δραστηριότητα: ένα κεκάκι ποντικάκι. Ζαχαροπλαστική σε συνδυασμό με αγγλικά.

Εννοείται πως τηρήθηκαν ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ!!

Ευκαιρία για κάτι γλυκό. Μπορεί στα ποντικάκια να αρέσουν τα τυράκια, εμείς όμως προτιμάμε τα γλυκά! Οπότε ετοιμαζόμαστε!

Συγκεντρώσαμε τα υλικά μας. Τα ονομάσαμε πρώτα στα ελληνικά και μετά στα αγγλικά και διαπιστώσαμε πως κάποιες λέξεις μοιάζουν, ακούγονται το ίδιο! Μετρήσαμε τα υλικά, κάναμε υποθέσεις και στο τέλος… δημιουργήσαμε!!!

     

 

 

          

Δραστηριότητα: η συνταγή του “ποντικογλυκού”.

Σε χαρτί Α3 σχεδιάζουμε ένα κεκάκι. Στο πάνω μέρος κολλάμε χαρτί του μέτρου ώστε να μοιάζει με κέικ. Τα παιδιά κόβουν και κολλάνε τα χαρακτηριστικά του ποντικιού (τα οποία βάλαμε και στο γλυκάκι μας), γράφουν τα υλικά της συνταγής.

           

Δραστηριότητα: μια τούρτα με το όνομά μου.

Με αφορμή το ποντικάκι που του άρεσε να βλέπει γραμμένο το όνομά του στην τούρτα γενεθλίων του, φτιάξαμε κι εμείς τις δικές μας τούρτες. Μια δραστηριότητα  με συνδυασμό μαθηματικών, γραφής και εικαστικών. 

      

Η τούρτα μας είναι τριώροφη, έχει τόσα κεράκια όσα και τα χρόνια μας. Και γράφει πάνω το όνομά μας!!! 

«Ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών και γονέων για την Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή»

Στο πλαίσιο των ενημερωτικών-επιμορφωτικών δράσεων του ΠΕΚΕΣ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ, σε
συνδιοργάνωση με το Τμήμα Λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Πατρών και σε συνεργασία
με την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Πατρέων, διοργανώνεται εκδήλωση με θέμα:
«Ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών και γονέων για την
Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή»

Η εκδήλωση γίνεται με αφορμή την ημέρα ευαισθητοποίησης για την Αναπτυξιακή
Γλωσσική Διαταραχή, Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021, με στόχο να αυξηθεί η πρώιμη
αναγνώριση και έγκαιρη υποστήριξη των μαθητών.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 18/10/2021 και ώρα 6.00-8.00 μμ.,
μέσω Webex meeting στη διεύθυνση:

https://minedu-secondary.webex.com/meet/papadakis

Η ημερίδα θα μεταδοθεί ζωντανά και από το Youtube:

https://bit.ly/3lRbNyG

Πρόγραμμα
«Ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών και γονέων για την
Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή»
Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021, 6.00-8.00 μμ.
Προεδρείο:
Νικολακοπούλου Αικατερίνη ΣΕΕ ΠΕ70, Μπαλωμένου Αθανασία ΣΕΕ ΠΕ03, Τουρκάκη Διονυσία ΣΕΕ ΠΕ70

Ώρα Εισηγητές Θεματική
17:45 – 18:00 Σύνδεση https://minedu-secondary.webex.com/meet/papadakis

18:00 -18:20 Χαιρετισμοί
Νικόλαος Τρίμμης, Αναπληρωτής Καθηγητής Λογοπαθολογίας, Ακοολογίας, Πρόεδρος Τμήματος
Λογοθεραπείας
Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας
Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας
Σπυρίδων Παπαδάκης, Οργανωτικός Συντονιστής, ΠΕΚΕΣ Δυτικής Ελλάδας
Λουκόπουλος Α., Σταυρογιαννόπουλος Α., Κλάδης Ν., Δ/ντές Π/θμιας Εκπ/σης
Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας
Σαρδέλης Α., Ζέρβας Α., Φωτεινόπουλος Γ. , Δ/ντές Δ/θμιας Εκπ/σης Αιτωλοακαρνανίας,
Αχαΐας, Ηλείας
Εκπρόσωποι Ομοσπονδίας Ενώσεων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας
Δυτικής Ελλάδας
Δώρα Κουβελιώτη, Γεν. Γραμματέας Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Πατρέων
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
18:20 -18:50 Αρχόντω Τερζή, Καθηγήτρια
Γλωσσολογίας Τμήμα
Λογοθεραπείας
«Η Γλώσσα και η κατάκτησή της»
18:50 -19:20 Ελευθερία Γερονίκου, Επίκουρη
Καθηγήτρια Λογοπαθολογίας,
Πρώιμης Ανάπτυξης Λόγου, Τμήμα
Λογοθεραπείας
«Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή:
αναγνώριση και υποστήριξη
μαθητών»
19:20 -19:30 Δημήτριος Ζησιμόπουλος, ΣΕΕ
Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής
Εκπαίδευσης, Αναπληρωτής
Οργανωτικός Συντονιστής ΠΕΚΕΣ
Δυτικής Ελλάδας.
«Ενδυναμώνοντας τους μαθητές με
Ειδική Γλωσσική Διαταραχή στην
Π/θμια και Δ/θμια εκπαίδευση:
Υποστηρικτικές δομές και πλαίσιο
συνεργασίας»
19:30 -20:00 Ερωτήσεις – Συζήτηση με
Εκπαιδευτικούς και γονείς
Εμπειρίες και Ερωτήματα
εκπαιδευτικών και γονέων
Ο Οργανωτικός Συντονιστής ΠΕ.Κ.Ε.Σ.
Δυτικής Ελλάδας
Δρ Σπυρίδων Παπαδάκης
Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου
Πληροφορικής (ΠΕ86)

“Το τραγούδι της παρεούλας” Ένα τραγουδάκι-ρουτίνα για την ώρα της παρεούλας. 

Το τραγουδάκι είναι για τις πρώτες μέρες και όχι μόνο. Το τραγουδάμε κάθε φορά που μαζευόμαστε στην παρεούλα και με μελωδικό τρόπο θυμόμαστε τους κανόνες της παρεούλας.  Εκτός από το να γνωρίζουν τα παιδιά ποια συμπεριφορά περιμένουμε εμείς να έχουν όταν μαζευόμαστε όλοι μαζί, είναι και ένας τρόπος να τονίσουμε τους σκοπούς της μάζωξης, μαζευόμαστε για να ακούσουμε, να δούμε, να κάνουμε και να μάθουμε.. Ένας ακόμη τρόπος που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε είναι κάθε φορά που είμαστε στην παρεούλα και βλέπουμε κάποιο ποδαράκι ή χεράκι ή στοματάκι να “ζουζουνίζει”, μπορούμε να τραγουδήσουμε μόνο τον στίχο που αντιστοιχεί στη “ζουζουνιά”. Η “παρατήρηση” γίνεται όμορφα και μελωδικά…Μπορείτε είτε να το εκτυπώσετε είτε να το αντιγράψετε σε μεγαλύτερο χαρτόνι και να το αναρτήσετε στην παρεούλα. Εννοείται πως συνοδεύουμε το τραγούδι με τις ανάλογες κινήσεις.

Για να το δείτε και να το εκτυπώσετε πατήστε Το τραγούδι της παρεούλας

Για να το ακούσετε από τα παιδάκια μας (είχαμε και λίγο άγχος… πρώτη ηχογράφηση…πρώτες μέρες…) πατήστε 

 

“Το Χρυσάνθεμο” μια ιστορία για το όνομα, το bulling και τα αγγλικά. (α’ μέρος)

Αυτές τις μέρες στα εργαστήρια δεξιοτήτων δουλεύουμε μια πολύ όμορφη ιστορία του Kevin Henkes. 

Η ιστορία με λίγα λόγια: το Χρυσάνθεμο είναι ένα μικρό ποντικάκι, όταν γεννήθηκε οι γονείς του αποφάσισαν να του δώσουν ένα ξεχωριστό όνομα, όπως ξεχωριστό ήταν και το ποντικάκι τους. Το Χρυσάνθεμο μεγαλώνει και νιώθει πολύ χαρούμενο και ξεχωριστό για το όμορφο, λουλουδένιο όνομά του. Όταν μεγάλωσε αρκετά, ήρθε η ώρα να πάει στο νηπιαγωγείο. Ξεκίνησε πολύ χαρούμενο, αλλά όταν η δασκάλα ρώτησε τα ονόματα των μικρών ποντικιών και ήρθε η σειρά του Χρυσάνθεμου να πει το δικό του, τότε τα άλλα ποντικάκια άρχισαν να το κοροϊδεύουν. Το Χρυσάνθεμο στενοχωρήθηκε πολύ και τα πειράγματα συνεχίστηκαν και στο ολοήμερο. Όταν το Χρυσάνθεμο γύρισε σπίτι ήταν στενοχωρημένο, οι γονείς του προσπάθησαν να το κάνουν να νιώσει καλύτερα. Το ίδιο συνεχίστηκε και την επόμενη μέρα. Στο τέλος την λύση τη δίνει η δασκάλα της μουσικής και όλα αλλάζουν για το Χρυσάνθεμο.

Το παραμύθι το βρήκαμε στα αγγλικά, αλλά με τη βοήθεια και της κυρίας των αγγλικών, κάναμε μια απλή μετάφραση ( κόψαμε και ό,τι δεν θέλαμε) που εξυπηρετεί τους στόχους μας.

Για να διαβάσετε το παραμύθι στα αγγλικά πατήστε εδώ. Χρυσάνθεμο

Επεξεργασία του παραμυθιού.

Πριν την ανάγνωση μοιράζουμε χάρτινες, χρωματιστές καρδούλες στα παιδιά. Στην άκρη κρατάμε μια ακόμα καρδούλα γιατί θα μας χρησιμεύσει ως μέτρο σύγκρισης στο τέλος.

Σε μεγάλο χαρτόνι σχεδιάζουμε το ποντικάκι και ζωγραφίζουμε και την καρδούλα του. Μοιράζουμε τις καρδούλες στα παιδιά και εξηγούμε ότι στα χέρια τους κρατάνε την καρδιά του ήρωα του παραμυθιού. Κάθε φορά που ακούνε λόγια που στενοχωρούν το ποντικάκι, τότε τσαλακώνουν λίγο την καρδούλα. Όταν πάλι, ακούνε όμορφα λόγια που κάνουν το ποντικάκι να νιώθει καλύτερα, τότε προσπαθούν να ισιώσουν την καρδούλα.

Αρχικά σηκώνουν τις καρδούλες ψηλά, τις βάζουν στο μέρος της καρδιάς τους, τις χαϊδεύουν, τις νανουρίζουν, ώστε να έρθει δέσιμο με τον ήρωα του παραμυθιού.

Ξεκινάει η αφήγηση.

Μετά την αφήγηση παρατηρούμε τις καρδούλες πως έχουν αλλάξει και τις συγκρίνουμε με την άλλη που έχουμε στην άκρη. Διαπιστώνουμε τη δύναμη που έχουν τόσο τα άσχημα λόγια όσο και τα όμορφα λόγια.

Δίνουμε υπόσχεση ότι θα προσπαθήσουμε να μην τσαλακώνουμε τις καρδούλες μας ούτε με άσχημα λόγια ούτε με άσχημες πράξεις.

Δημιουργούμε την καρδιά της τάξης: σε μεγάλο χαρτί σχεδιάζουμε μια καρδιά, εξηγούμε ότι όλοι μαζί σαν ομάδα έχουμε μια καρδούλα και πρέπει να προσέχουμε να μην τσαλακωθεί. Πώς μπορεί να τσαλακωθεί η καρδιά της τάξης; Όταν λέμε άσχημα λόγια και όταν έχουμε άγρια χέρια. Μέσα στην καρδιά, σχεδιάζουμε μια μικρότερη και γράφουμε: «η καρδιά της τάξης χτυπάει δυνατά με λόγια όμορφα και χέρια τρυφερά». Γεμίζουμε το περιθώριο της καρδιάς με τυπώματα παλάμης και δίνουμε την υπόσχεσή μας «με τα χέρια στην καρδιά». Τοποθετούμε την καρδιά στην παρεούλα και λειτουργεί σαν συμβόλαιο της τάξης.

Σύνδεση με τα αγγλικά:

Τα παιδιά έχουν ήδη μάθει να ανταποκρίνονται στο αγγλικό τους όνομα. Με την κυρία των αγγλικών είπαμε στα παιδιά ότι αυτό το παραμύθι είναι στα αγγλικά και μας βοήθησε στη μετάφραση. Η κυρία είπε το όνομα του Χρυσάνθεμου στα αγγλικά και καταλάβαμε ότι μοιάζει και με την ελληνική λεξούλα. Ζητήθηκε από τα παιδιά να λένε το όνομά τους και στις δύο γλώσσες και να λένε επίσης, αν μοιάζουν.