Εργαστήρια δεξιοτήτων 2ος κύκλος – Φροντίζω το περιβάλλον – Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης “Στη χώρα του μεσημεριανού” και “Στη χώρα του βραδινού”

Στη Χώρα του Μεσημεριανού: ψάρι και σαλάτα

Μέσα από ένα παιχνίδι ρόλων, θα στηθεί η αλυσίδα «από την παραγωγή στην κατανάλωση», με την αναπαράσταση ενός εστιατορίου και την υπογράμμιση της υπεύθυνης κατανάλωσης, βάσει του μεγέθους των ψαριών και της εποχής. Συνδυαστικά, επανέρχεται το θέμα των λαχανικών, και συγκεκριμένα η κατανάλωση βάσει της εποχικότητας και της τοπικότητάς τους και το χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα που αυτά έχουν. Φτιάχνουμε νόστιμες και πολύχρωμες σαλάτες και διαλέγουμε σωστά θρεπτικά ψάρια.

Στη Χώρα του Βραδινού: το κρέας

Με τη χρήση της πυραμίδας της μεσογειακής διατροφής υπενθυμίζεται στους/στις μαθητές/τριες η διατροφική αξία του κρέατος και η ποσότητα που πρέπει να καταναλώνεται εβδομαδιαία, καταλήγωντας να εξετάζεται το οικολογικό αποτύπωμα του κρέατος μέσα από την παρακολούθηση ενός βίντεο, και οι επιπτώσεις της υπερκατανάλωσης αυτού στο περιβάλλον. Κινητικό παιχνίδι δραματοποίηση “πως έφτασα στο πιάτο σου” , το ταξίδι ενός μπέργκερ για να φτάσει στο πιάτο μας.

Γινόμαστε σπορείς και σπέρνουμε στο χωράφι. Γινόμαστε οι σπόροι που κοιμούνται στο χώμα. Το αυτόματο ποτιστικό που ποτίζει τα χωράφια. Γεωργοί που φοράμε προστατευτικές μάσκες και ψεκάζουμε τις καλλιέργειες. Θεριστικές μηχανές που αλωνίζουν. Αγελάδες που βόσκουν. Οδηγοί φορτηγών που μεταφέρουν τρόφιμα. Κρεοπώλες που τεμαχίζουν κρέας. Ψήστης που ψήνει το κρέας. Άνθρωποι που τρώνε ένα χάμπουργκερ» To ταξίδι είναι μεγάλο και ο οικολογικός αντίκτυπος μεγαλύτερος.

Αντίθετα σκεφτόμαστε τι ταξίδι θα έκανε η φακή για να φτάσει στο πιάτο μας; Τι θα προτιμήσουμε τώρα για βραδινό;

 

Εργαστήρια δεξιοτήτων 2ος κύκλος – Φροντίζω το περιβάλλον – Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης “Στη χώρα του πρωινού”

Το ταξίδι στην Υγιεινή διατροφή συνεχίζεται… Αυτή τη φορά ταξιδεύουμε στη χώρα του πρωινού, εκεί γνωρίζουμε θρεπτικά δημητριακά, φρούτα και καλά λιπαρά. Συναντάμε όμως και το Βασιλιά της ζάχαρης που του αρέσει να κρύβεται σε πολλά φαγητά. Γνωρίζουμε τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες, τα λιπαρά, το ασβέστιο, μαθαίνουμε σε ποιες τροφές βρίσκονται και σε τι κάνουν καλό.

Tα παιδιά με την βοήθεια των γονιών τους συμπληρώνουν ένα πίνακα καταγραφής πρωινού, συζητάμε τις προτιμήσεις τους και σχολιάζουμε τι μπορούμε να αλλάξουμε και πως και τι είναι πολύ θρεπτικό. Ποιο είναι το αγαπημένο πρωινό της τάξης;

Γράφουμε το δικό μας τραγούδι που μιλάει για ένα υγιεινό, θρεπτικό και δυναμωτικό φαγητό.

1,2,3 ….εκτόξευση

Το Νηπιαγωγείο μας ταξιδεύει στο διάστημα. Οι μικροί μας αστροναύτες ανακαλύπτουν τους πλανήτες ,  τις αλλαγές στο χρόνο, μπαίνουν στο δικό τους πύραυλο και ταξιδεύουν για να γνωρίσουν το Ηλιακό μας σύστημα. Μαθαίνουν νόμους της Φυσικής (όπως η βαρύτητα) ,  “κατασκευάζουν” τους πλανήτες με το δικό τους τρόπο και εκφράζονται καλλιτεχνικά και μουσικά

  

Εργαστήρια δεξιοτήτων 2ος κύκλος – Φροντίζω το περιβάλλον – Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης» αποτελεί μία πρόταση που στοχεύει στη σύνδεση των διατροφικών συνηθειών με τη προστασία του περιβάλλοντος. Μέσα από μία σειρά δραστηριοτήτων, οι μαθητές/τριες πληροφορούνται για τα είδη των τροφών και τις θρεπτικές τους αξίες βάσει της μεσογειακής διατροφής, συνδυάζοντας τα στοιχεία αυτά με τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος, με στόχο να υιοθετήσουν διατροφικές συνήθειες υγιεινές και περιβαλλοντικά ορθές, οι οποίες θα συνδέονται με τη μεσογειακή διατροφή.

Παίξαμε κινητικά παιχνίδια.  Είναι απαραίτητο να τρώμε σωστά για να έχουμε «καύσιμα», για να λειτουργήσουμε.
Με ποια μονάδα μετράμε την ενέργεια που μας χαρίζουν οι τροφές;

Βγάλαμε εισιτήρια και ταξιδέψαμε στο παλάτι του “Βρέχει το αγαπημένο μου φαγητό” Ζωγραφίσαμε το αγαπημένο μας πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό γεύμα, τα παρουσιάσαμε την ομάδα και συζητήσαμε για αυτά.

Το οικολογικό αποτύπωμα της τροφής μας

Από πού προέρχεται η τροφή μας; Συζητάμε για την στεριά και την θάλασσα και τι μας προσφέρουν, γνωρίζουμε το Θεό Ποσειδώνα και τη Θεά Δήμητρα. γινόμαστε ψαράδες και γεωργοί, ψαρεύουμε και καλλιεργούμε την τροφή μας.  Βλέπουμε την υδρόγειο σφαίρα της τάξης. Παρατηρούμε τις θάλασσες και τις στεριές. Από εκεί παίρνουμε το φαγητό μας. Τι θα γινόταν αν βρομίζαμε το νερό και το χώμα της Γης; Τι θα συνέβαινε στην τροφή μας; Πού θα κατέληγε αυτή η «βρομιά»;

Συλλέγουμε πληροφορίες για την διατροφική αξία φρούτων και λαχανικών, χορεύουμε των χορό των μπιζελιών, παίζουμε παιχνίδι τυφλής γευσιγνωσίας με φρούτα και λαχανικά. Τι είναι αυτό που πιάνουμε;  Μελετάμε, Αποδομούμε και ξαναφτιάχνουμε την μεσογειακή πυραμίδα ανάλογα τις προτιμήσεις μας.