Εργαστήρια δεξιοτήτων 2ος κύκλος – Φροντίζω το περιβάλλον – Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης» αποτελεί μία πρόταση που στοχεύει στη σύνδεση των διατροφικών συνηθειών με τη προστασία του περιβάλλοντος. Μέσα από μία σειρά δραστηριοτήτων, οι μαθητές/τριες πληροφορούνται για τα είδη των τροφών και τις θρεπτικές τους αξίες βάσει της μεσογειακής διατροφής, συνδυάζοντας τα στοιχεία αυτά με τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος, με στόχο να υιοθετήσουν διατροφικές συνήθειες υγιεινές και περιβαλλοντικά ορθές, οι οποίες θα συνδέονται με τη μεσογειακή διατροφή.

Παίξαμε κινητικά παιχνίδια.  Είναι απαραίτητο να τρώμε σωστά για να έχουμε «καύσιμα», για να λειτουργήσουμε.
Με ποια μονάδα μετράμε την ενέργεια που μας χαρίζουν οι τροφές;

Βγάλαμε εισιτήρια και ταξιδέψαμε στο παλάτι του «Βρέχει το αγαπημένο μου φαγητό» Ζωγραφίσαμε το αγαπημένο μας πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό γεύμα, τα παρουσιάσαμε την ομάδα και συζητήσαμε για αυτά.

Το οικολογικό αποτύπωμα της τροφής μας

Από πού προέρχεται η τροφή μας; Συζητάμε για την στεριά και την θάλασσα και τι μας προσφέρουν, γνωρίζουμε το Θεό Ποσειδώνα και τη Θεά Δήμητρα. γινόμαστε ψαράδες και γεωργοί, ψαρεύουμε και καλλιεργούμε την τροφή μας.  Βλέπουμε την υδρόγειο σφαίρα της τάξης. Παρατηρούμε τις θάλασσες και τις στεριές. Από εκεί παίρνουμε το φαγητό μας. Τι θα γινόταν αν βρομίζαμε το νερό και το χώμα της Γης; Τι θα συνέβαινε στην τροφή μας; Πού θα κατέληγε αυτή η «βρομιά»;

Συλλέγουμε πληροφορίες για την διατροφική αξία φρούτων και λαχανικών, χορεύουμε των χορό των μπιζελιών, παίζουμε παιχνίδι τυφλής γευσιγνωσίας με φρούτα και λαχανικά. Τι είναι αυτό που πιάνουμε;  Μελετάμε, Αποδομούμε και ξαναφτιάχνουμε την μεσογειακή πυραμίδα ανάλογα τις προτιμήσεις μας.

Αφήστε μια απάντηση