Εργαστήρια δεξιοτήτων 2ος κύκλος – Φροντίζω το περιβάλλον – Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης «Στη χώρα του μεσημεριανού» και «Στη χώρα του βραδινού»

Στη Χώρα του Μεσημεριανού: ψάρι και σαλάτα

Μέσα από ένα παιχνίδι ρόλων, θα στηθεί η αλυσίδα «από την παραγωγή στην κατανάλωση», με την αναπαράσταση ενός εστιατορίου και την υπογράμμιση της υπεύθυνης κατανάλωσης, βάσει του μεγέθους των ψαριών και της εποχής. Συνδυαστικά, επανέρχεται το θέμα των λαχανικών, και συγκεκριμένα η κατανάλωση βάσει της εποχικότητας και της τοπικότητάς τους και το χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα που αυτά έχουν. Φτιάχνουμε νόστιμες και πολύχρωμες σαλάτες και διαλέγουμε σωστά θρεπτικά ψάρια.

Στη Χώρα του Βραδινού: το κρέας

Με τη χρήση της πυραμίδας της μεσογειακής διατροφής υπενθυμίζεται στους/στις μαθητές/τριες η διατροφική αξία του κρέατος και η ποσότητα που πρέπει να καταναλώνεται εβδομαδιαία, καταλήγωντας να εξετάζεται το οικολογικό αποτύπωμα του κρέατος μέσα από την παρακολούθηση ενός βίντεο, και οι επιπτώσεις της υπερκατανάλωσης αυτού στο περιβάλλον. Κινητικό παιχνίδι δραματοποίηση «πως έφτασα στο πιάτο σου» , το ταξίδι ενός μπέργκερ για να φτάσει στο πιάτο μας.

Γινόμαστε σπορείς και σπέρνουμε στο χωράφι. Γινόμαστε οι σπόροι που κοιμούνται στο χώμα. Το αυτόματο ποτιστικό που ποτίζει τα χωράφια. Γεωργοί που φοράμε προστατευτικές μάσκες και ψεκάζουμε τις καλλιέργειες. Θεριστικές μηχανές που αλωνίζουν. Αγελάδες που βόσκουν. Οδηγοί φορτηγών που μεταφέρουν τρόφιμα. Κρεοπώλες που τεμαχίζουν κρέας. Ψήστης που ψήνει το κρέας. Άνθρωποι που τρώνε ένα χάμπουργκερ» To ταξίδι είναι μεγάλο και ο οικολογικός αντίκτυπος μεγαλύτερος.

Αντίθετα σκεφτόμαστε τι ταξίδι θα έκανε η φακή για να φτάσει στο πιάτο μας; Τι θα προτιμήσουμε τώρα για βραδινό;

 

Αφήστε μια απάντηση