Ένας μεγάλος Έλληνας μαθηματικός, μετά τον Θαλή τον Μιλήσιο, στη διάρκεια του 6ου π.Χ αιώνα είναι ο Πυθαγόρας απ τη Σάμο.
Γεννήθηκε στη Σάμο και έζησε την ίδια περίοδο με τον Κομφούκιο στην Κίνα και τον Βούδα στην Ινδία.
Ίδρυσε σχολή στον Κρότωνα της Νότιας Ιταλίας που είχε πάνω απο 300 μαθητές. Οι μαθητές γίνονταν δεκτοί ύστερα απο αυστηρή επιλογή στην αρχή σαν “ακουστικοί” και μετά “μαθηματικοί”.
Η σχολή λειτουργούσε κάτω από συνθήκες μυστικότητας είναι δυνατόν κάποιες απ τις ανακαλύψεις των Πυθαγορείων να αποδίδονται εσφαλμένα στον Πυθαγόρα.
Σύμφωνα με τους Πυθαγόρειους, ολόκληρο το σύμπαν ήταν αποτέλεσμα των αριθμών και της γεωμετρίας. Ωστόσο, από τον αρχαίο ‘Ελληνα μαθηματικό και από όσους φοίτησαν στο Ομακοείον (το κτίριο ομαδικής διδασκαλίας των Πυθαγόρειων στην Κρότωνα της Ιταλίας) είχαν… ξεφύγει οι περισσότεροι αριθμοί. Στην σκέψη των μαθηματικών της εποχής, όλοι οι αριθμοί μπορούσαν να εκφραστούν ως κλάσματα δύο ακεραίων. Για τους Πυθαγόρειους δε, τα πάντα στον κόσμο ισοδυναμούσαν με έναν αντίστοιχο (ρητό) αριθμό. Αν αυτό ίσχυε όμως, ποιο ρόλο έχουν οι άρρητοι, που μάλιστα είναι και ασύγκριτα περισσότεροι ;
Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στον σύνδεσμο, ο οποίος προσπελάστηκε 13.01.18 και ώρα 11:00. Πηγή
Επιτεύγματα της Πυθαγόρειας σχολής :
- θεωρία αριθμών , άρτιοι, περιττοί , πρώτοι , σύνθετοι
- το Θεώρημα του Πυθαγόρα
- η σχέση μεταξύ μουσικής και μαθηματικών
Μετά το θάνατο του Πυθαγόρα η σχολή διαλύθηκε και οι μαθητές μετακόμισαν σε άλλες πόλεις και ίδρυσαν δικιές τους σχολές.
Δείτε και την ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ , αξίζει.
Τέλος, στο αρχείο υπάρχει μια απόδειξη του Πυθαγορείου Θεωρήματος απ το σχολικό βιβλίο Ευκλείδειας Γεωμετρίας , Ο.Ε.Δ.Β , έκδοση 2005. Για την Αννέτα Τάντση.
Πρόσφατα σχόλια