Μπορείτε ,αν θέλετε, να διαβάσετε ΠΡΩΤΑ την εισήγηση απ την πηγή . Δημοσιεύτηκε στις 19/7/25.
Η εισήγηση περιληπτικά αναφέρει,
ότι μετά την Α΄ τάξη Λυκείου , όποιος επιθυμεί – ( τι εννοεί όποιος επιθυμεί ; Αν δεν επιθυμεί ; ) – θα εξετάζεται ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ σε 3 απ τα παρακάτω μαθήματα:
- Ν.Ε
- Αρχαία
- Λογοτεχνία
- Ιστορία
- Μαθηματικά
- Φυσική
- Χημεία
- Βιολογία
- Πληροφορική
Και θα βγαίνει ο μέσος όρος α1 αυτών.
Στη Β΄ Λυκείου θα επιλέγει άλλα 3 (διαφορετικά απ αυτά που επέλεξε στην Α΄ τάξη αλλά απ τα παραπάνω 9) και θα βγαίνει μέσος όρος β1 αυτών.
Στη Γ΄ Λυκείου τα τελευταία 3 απ τα παραπάνω 9 και θα βγαίνει μέσος όρος γ1 αυτών.
Ερώτηση 1: Λέτε να επιλέξει δύσκολα μαθήματα στην Γ΄ Λυκείου ο χ μαθητής/τρια; Τα πιο πιθανά για μένα θα είναι,να επιλέξει :
Ν.Ε , Λογοτεχνία και (Πληροφορική ή κάποιο άλλο)-νομίζω !
Οι μέσοι όροι κάθε τάξης-δεν κατάλαβα αν είναι μόνο των γραπτών- θα έχουν βαρύτητα 1,2,3 αντίστοιχα άρα βγαίνει ο τελικός μέσος όρος Μ. Αυτός ο Μ θα λαμβάνει υπόψη και τους βαθμούς των υπόλοιπων μαθημάτων του Λυκείου αρκεί να μην έχει πάνω από 3 μονάδες διαφορά. Θα γράψω κάποια παραδείγματα που είδα στο άρθρο.
Παραδείγματα
- α1 = 13 και βαθμός τάξης 16. Τότε ο τελικός βαθμός της τάξης θα είναι 14,5. Άρα τον ανεβάζει !
- α1=13 και βαθμός τάξης είναι 10. Τότε ο βαθμός της τάξης είναι : 13. Απίθανό σενάριο-κανένας δεν έχει μέσο όρο 10.
- α1 = 13 και βαθμός τάξης 20. Τότε ο τελικός βαθμός είναι 13. (Αυτό θα είναι το πιο πιθανό σενάριο!)
Ο βαθμός Μ θα μετράει κατά 20% για την εισαγωγή του μαθητή στα Α.Ε.Ι και τα 4 πανελλαδικά μαθήματα ,όπως σήμερα, σε ποσοστό 80%.
Ερώτηση 2: Έτσι μειώνεται το άγχος για εξετάσεις; Πανελλαδικά θα δίνει 9+4=13 μαθήματα ΣΕ 3 ΧΡΟΝΙΑ και ενδοσχολικά ΚΑΝΕΝΑ-αν κατάλαβα καλά! Άρα το Λύκειο συνεχίζει ως εξεταστικό κέντρο και προθάλαμος των ΑΕΙ αντί να γίνει αυτόνομο με ένα απολυτήριο με αξία!
Ερώτηση 3: Πόσα είναι τα μαθήματα που δίνει πανελλαδικά ο μαθητής/μαθήτρια στη Γ΄ Λυκείου ;
Είναι 7 ή από μαθηματικά είμαι άσχετος ;
Ερώτηση 4: Ελέγχεται έτσι η αντικειμενικότητα των προφορικών βαθμών;
Όλοι 20 θα παίρνουν γιατί ένας μαθητής που βγάλει μέσο όρο 17 ,αν έχει μέσο όρο τάξης 18 ,ο μέσος όρος του γίνεται 17,5. Αν έχει όμως μέσο όρο 20 , θα γίνεται 18,5. Και κάτι μου ήρθε μόλις τώρα. Οι μαθητές που δεν δίνουν πανελλαδικές και συμμετέχουν για το 5% , τι μέσο όρο τάξης στη Γ΄ Λυκείου έχουν ;
Ερώτηση 5: Οι καθηγητές έτσι δεν θα δέχονται πιέσεις για ψηλές βαθμολογίες;
Δες απάντηση στην ερώτηση 4.
Θα πω και μια προσωπική ιστορία. Κάποτε, στα μαθηματικά Γενικής της Γ΄ είχα βάλει σε μια μαθήτρια στο Α΄ τετράμηνο 19. Τότε έπαιζε ρόλο ο προφορικός βαθμός του Λυκείου και μάλιστα ήταν συν-πλην 2 απ το πανελλαδικό γραπτό. Έρχεται λοιπόν η συγκεκριμένη μαθήτρια και εν ώρα μαθήματος μπροστά σε όλους στην τάξη μου λέει:
” γιατί μου βάλατε 19; Εγώ στις πανελλαδικές θα γράψω 20,με καταρρακώσατε !”
Τελικά έγραψε 17 στις πανελλαδικές ,αν τις είχα βάλει 20 , θα είχε γίνει 19 είπαμε συν-πλην 2. Πάντως είχα χαλαστεί για πολύ καιρό -είδατε το θυμάμαι ακόμη .Σίγουρα πάνε 9-10 χρόνια από τότε.
Η άποψη μου, ενός εκπαιδευτικού που κλείνει τα 20 χρόνια στο δημόσιο σχολείο τον Σεπτέμβρη 2025 είναι , ότι το Λύκειο πρέπει να αποδεσμευτεί από τις εξετάσεις (πανελλαδικές) και το απολυτήριο του να έχει πραγματική αξία στην αγορά εργασίας. Σήμερα δεν έχει και μεγάλη σημασία αν έχεις απολυτήριο! Πως μπορεί να γίνει αυτό ;
Αρχικά να συμφωνήσουμε τι πρέπει να ξέρει ένας απόφοιτος Λυκείου. Τι γνώσεις πρέπει να κατέχει για να είναι κάτοχος απολυτηρίου Λυκείου.
Για μένα το Λύκειο θα έπρεπε να είναι 2 χρόνια Α και Β τάξη και στο τέλος να έχει εξετάσεις. Με τράπεζα ; Ισως. Μπορει να ειναι στην Αμερικανικη μορφη SAT. Μπορεί να είναι 100 ερωτήσεις επιλογής Α,Β,Γ,Δ,Ε με ύλη από γλώσσα, λογοτεχνία,ιστορία, Μαθηματικά, φυσικές επιστήμες και ξένες γλώσσες.
Ο κάτοχος του απολυτηρίου μετά, να επιλέγει αν θέλει να συνεχίσει για τις σχολές ή θέλει να εργαστεί με ένα απολυτήριο όμως που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη απ όλους(αγορά εργασίας).
Το επόμενο έτος (τρίτο) μπορεί να πραγματοποιηθεί σε σπουδαστήριο ,σε φροντιστήριο ή και στο ίδιο το σχολείο(δωρεάν όμως εκεί) .Αλλά προσοχή, όποιος επιλέξει το σχολείο δεν θα πάει και σε σπουδαστήριο ή φροντιστήριο ! Δεν θα χρειάζεται.
Άρα ο υποψήφιος δεν θα εξαντλείται σε παραδόσεις και δεν ακούει τα ίδια 2 φορές!
Τα υπόλοιπα μπορούν να παραμείνουν ως έχουν. Αυτή είναι η δική μου άποψη.
Σας ευχαριστώ που μπήκατε εδώ και διαβάσετε τη δημοσίευση μου. Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού.
Ο Εισηγητής του I Like Maths
Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά-Μη Εμπορική Χρήση 4.0.






