Η Σοφία Κοβαλέφσκαγια γεννήθηκε στη Μόσχα στις 3 Ιανουαρίου του 1850.
Η οικογένεια της ήταν εύπορη. Ο πατέρας της ήταν αξιωματικός του πυροβολικού στον ρωσικό στρατό και η μητέρα της μια μορφωμένη γυναίκα γερμανικής καταγωγής. Μεγάλωσε με Αγγλίδα γκουβερνάντα και είχε την οικονομική δυνατότητα να μορφωθεί.
Από μικρή την γοήτευσαν τα μαθηματικά σύμβολα,μάλιστα οι τοίχοι του δωματίου της ήταν καλυμμένοι με σελίδες διαφορικού και ολοκληρωτικού λογισμού.
Μιας και απαγορευόταν η φοίτηση γυναικών σε πανεπιστήμια της χώρας της, η Σοφία πραγματοποίησε λευκό γάμο με τον Βλαντιμίρ Κοβαλέφσκι, νεαρό φοιτητή της Παλαιοντολογίας και οι δυο μετανάστευασαν το 1867 στη Γερμανία.
Γνώρισε εκεί τον Καρλ Βαιερστρας, ο οποίος της έδωσε ένα σύνολο απαιτητικών προβλημάτων ώστε να μην τη δει ξανά μπροστά του! Διαψεύστηκε όμως. Από εκείνη τη στιγμή , η Σοφία απέκτησε έναν ισόβιο θαυμαστή του μαθηματικού της ταλέντου και μέντορα.
Με την καθοδήγηση του μέντορα της έλαβε το 1874, στην ηλικία των εικοσιτεσσάρων,το διδακτορικό της με τιμητική διάκριση απ το Πανεπιστήμιο του Γκέντινγκεν.
Το διδακτορικό της αφορούσε,
- τις μερικές διαφορικές εξισώσεις
- τα αβελιανά ολοκληρώματα και
- τη δομή των δακτυλίων του Κρόνου.
Έγινε λοιπόν η πρώτη γυναίκα κάτοχος διαδακτορικού διπλώματος σε όλη την Ευρώπη.
Παρόλα αυτά δεν μπορούσε να λάβει πανεπιστημιακή θέση,εξαιτίας του φύλου της.
Τελικά το 1889 εκλέχτηκε Professor Ordinarious στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και έμεινε στην ιστορία ως η πρώτη γυναίκα που καταλάμβανε τέτοια θέση.
Συνέγραψε αρκετά λογοτεχνικά βιβλία ,θεατρικά έργα και το μυθιστόρημα “Μηδενιστικό κορίτσι”(1890).
Πέθανε στη Στοκχόλμη στις 10 Φεβρουαρίου του 1891 σε ηλικία 41 ετών.
ΠΗΓΗ, Μαθηματικές Ιστορίες για όλους,Θανάσης Κοπάδης-Θανάσης Δρούγας,Ελληνοεκδοτική 2022.
Πρόσφατα σχόλια