“Μη είναι βασιλικήν ατροπόν επί Γεωμετρίαν”
Ο Ευκλείδης ,διευθυντής της Μέγαλης βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας (325 π.Χ – 265 π.Χ) , ήταν ένας απ τους μεγαλύτερους μαθηματικούς της αρχαιότητας.
Δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα για τη ζωή του. Ότι είναι γνωστό για εκείνον το γνωρίζουμε απ΄τον Πρόκλο που έζησε τουλάχιστον 700 χρόνια μετά απ τον Ευκλείδη.
Δίδαξε και πέθανε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Πτολεμαίου Α΄ Σωτήρα. Ο Πτολεμαίος είχε την εξυπνάδα να καλέσει μεγάλους στοχαστές στη νέα πρωτεύουσα , την Αλεξάνδρεια , με σκοπό την ίδρυση ακαδημίας και βιβλιοθήκης. Ο Ευκλείδης ήταν ο πρώτος που ορίστηκε επικεφαλής της ακαδημίας. Ήταν σπουδαίος οργανωτής και λογικιστής, συγκέντρωσε τη μαθηματική γνώση της εποχής του και τη συμπύκνωσε σε ένα χειρόγραφο που αποτελείται απο 13 βιβλία.”Τα Στοιχεία “.
Τα πρώτα 6 βιβλία καλύπτουν τη Γεωμετρία του επιπέδου , τα βιβλία 7 μέχρι 9 την Αριθμητική και Θεωρία των Αριθμών. Το δέκατο βιβλίο αναφέρεται σε αριθμούς ( ασύμμετρα μήκη ) και τα τρία τελευταία βιβλία στη Στερεομετρία. Ο Ευκλείδης με βάση τους ορισμούς και τα αξιώματα και με χρήση της επαγωγικής λογικής , συνήγαγε όλα τα γεωμετρικά του θεωρήματα.
Το επίτευγμα του αυτό υπήρξε μνημειώδες και αποτέλεσε πρότυπο για όλους τους μαθηματικούς του εικοστού αιώνα.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που το επόμενο βιβλίο σε επανεκδόσεις μετά τη Βίβλο είναι τα Στοιχεία του Ευκλείδη.
Περισσότερα για τα ” Στοιχεία” ,αλλά και για τις μη Ευκλείδειες Γεωμετρίες, θα βρείτε εδώ : https://blogs.sch.gr/iordaniskos/archives/889
Copyright © 2017. Με την επιφύλαξη όλων των δικαιωμάτων.
Πρόσφατα σχόλια