“Ο καθένας έχει δικαίωμα να κάνει λάθος στις απόψεις του. Κανείς όμως,δεν έχει δικαίωμα να κάνει λάθος στα γεγονότα”
Β.Barouch (1870-1965) επιχειρηματίας-πολιτικός-σύμβουλος των προέδρων Wilson,Roosevelt.
106 χρόνια απ την Γενοκτονία (Genocide) των Ποντίων .
19/5/1919, ο Κεμάλ αποβιβάζεται στην Σαμψούντα (Αμισό) και ξεκινά η τελευταία φάση της σφαγής του Χριστιανικού πληθυσμού της περιοχής του Πόντου η οποία είχε ξεκινήσει πολύ πριν (σχηματισμός ταγμάτων εργασίας 3/4/1915).
Οι ψυχές των αδερφών μας περιμένουν ακόμη την αναγνώριση της Γενοκτονίας!
Εύχομαι κάποια στιγμή η Τουρκία να αναγνωρίσει ότι έκανε (“εκκαθάριση από εκείνα τα στοιχεία που θεωρούνταν ικανά για προδοσία του κράτους”-έτσι την ονόμασε αλλά ήταν σφαγή Αρμενίων-Ποντίων,γενικά όλου του Χριστιανικου πληθυσμού) και να ζητήσει τουλάχιστον μια συγνώμη,δεν αρκεί βέβαια αλλά είναι κάτι θετικό.
Ακούω από πολιτικούς να λένε να αναγνωριστεί η γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής. Κάτι τέτοιο δεν φαντάζομαι να γίνει ποτέ και επίσης οι άνθρωποι αυτοί που σφαγιάστηκαν ,βιάστηκαν,ξεριζώθηκαν-εκτοπίστηκαν-, ήταν τότε, υπήκοοι της πρώην οθωμανικής αυτοκρατορίας -δεν θεωρούνταν επίσημα Έλληνες-για τους Τούρκους όλοι οι μη μουσουλμάνοι θεωρούνται άπιστοι και ανεπιθύμητοι- και όταν ήρθαν στην Ελλάδα αντιμετωπίστηκαν,δυστυχώς,ως Τούρκοι ή τουρκόσποροι ή τουρκοουγλούδες.
Τέλος, σας αφιερώνω,δυο ύμνους της ποντιακής μουσικής,το πρώτο το ερμηνεύει ο μεγάλος Στέλιος Καζαντζίδης
Πατρίδα μ΄ αραεύω σε
Το Τσάμπασιν (με στίχους) – τσάμπασιν:η πλάση γύρω απ την Ορντού ή (τα) Κοτύωρα
και τέλος, το ΧΟΡΟ των ΧΟΡΩΝ , στο άκουσμα του και μόνο ,προσωπικά, ανατριχιάζω.
Copyright © 2025. Με την επιφύλαξη όλων των δικαιωμάτων.
Πρόσφατα σχόλια