Ο Ρενέ Ντεκάρτ , René Descartes γεννήθηκε στην Λα (Χ)άιγ αν Τουραίν (La Haye en Touraine, σήμερα μετονομασμένη σε Ντεκάρτ), της Γαλλίας στις 31 Μαρτίου 1596 – και πέθανε στη Στοκχόλμη την πρώτη Φεβρουαρίου του 1650.
Είναι πολύ γνωστός και με το εξελληνισμένο όνομα Καρτέσιος.
Υπήρξε φιλόσοφος, μαθηματικός και επιστήμονας φυσικών επιστημών.
Ο πατέρας του, δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο είχε λίγο χρόνο να αφιερώσει στην οικογένειά του.
Στην ηλικία των δέκα ετών, εισήλθε στο Ιησουϊτικό Κολλέγιο Ρουαγιάλ Ανρί-Λε-Γκραν στη Λα Φλες. Στη Λα Φλες ο Ντεκάρτ φέρεται ότι ήλθε σε επαφή με τον ερμητικό μυστικισμό, όντας ελευθεροτέκτονας, αλλά αργότερα εγκατέλειψε αυτές τις ενασχολήσεις χάριν της ορθολογικής έρευνας.
Μετά την αποφοίτησή του μελέτησε στο πανεπιστήμιο του Πουατιέ όπου έλαβε το Μπακαλορεά του και Άδεια (εξασκήσεως επαγγέλματος) στη Νομική το 1616, σύμφωνα με την επιθυμία του πατέρα του.
Ο Καρτέσιος δεν άσκησε ποτέ το επάγγελμα του Νομικού. Πρόθεσή του ήταν να δει τον κόσμο και να ανακαλύψει την αλήθεια.
Στις 10/11/1618 , κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας συνάντησε τον Ισαάκ Μπέεκμαν (Isaac Beeckman), ο οποίος έστρεψε το ενδιαφέρον του προς τα Μαθηματικά και τη νέα (τότε) Φυσική.
Ποτέ δεν εγκατέλειψε τις μαθηματικές και φιλοσοφικές ιδέες του. Εκμεταλλεύτηκε τη στρατιωτική του θητεία ως ευκαιρία για να γνωρίζει πλήθος ανθρώπων της επιστήμης από όλη την Ευρώπη.
Μια απ τις σημαντικές γνωριμίες του ήταν με τον μοναχό Μαρέν Μερσέν (1588-1648). Είχαν σπουδάσει και οι δυο στο ίδιο κολέγιο Ιησουιτών .
Ο Μερσέν λειτουργούσε ως σύνδεσμος για τη διακίνηση μαθηματικών ιδεών μεταξύ των οποίων περιλαμβανόταν ο Καρτέσιος, ο Γαλιλαίος , ο Τοριτσέλι , ο Καβαλιέρι , ο Φερμά και πολλοί άλλοι.
Το πρώτο σημαντικό έργο του είναι το “Ο Κόσμος ή Πραγματεία περί το Φώς“, το οποίο δημοσιεύτηκε μετά τον θάνατο του λόγω της καταδίκης του Γαλιλαίου απ την Καθολική Εκκλησία το 1633.
Το 1637 δημοσίευσε το έργο του :
Λόγος περί της Μεθόδου : Για την καλή καθοδήγηση του λογικού μας και την αναζήτηση της αλήθειας στις επιστήμες.
Ένα απ τα τρία παραρτήματα του έργου ήταν το , La Géométrie.
Το 1641 δημοσίευσε το έργο Στοχασμοί . Στο έργο αυτό βρίσκουμε το συχνά αναφερόμενο ρητό του : Σκέφτομαι άρα Υπάρχω.
Αν και δεν παντρεύτηκε ποτέ, είχε μια κόρη, καρπό της σχέσης του με μια κυρία ονόματι Ελέν. Η Φρανσίν Ντεκάρτ γεννήθηκε το 1635. Προς μεγάλη θλίψη του Καρτέσιου, πέθανε το 1640.
Το 1643, η Καρτεσιανή φιλοσοφία καταδικάστηκε στο πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης.
Το 1647, του αποδόθηκε σύνταξη από τον Βασιλιά της Γαλλίας.
Ο φιλόσοφος πέθανε στις 11 Φεβρουαρίου, 1650 στη Στοκχόλμη, της Σουηδίας, όπου είχε προσκληθεί ως διδάσκαλος της βασίλισσας Χριστίνας της Σουηδίας.
Ως αιτία του θανάτου του φέρεται η πνευμονία, αν και επιστολές που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα προς και από τον ιατρό Έικε Πίες (Eike Pies) υποδεικνύουν ότι ο Καρτέσιος πιθανώς δηλητηριάστηκε από τη χρήση αρσενικού.
Το 1667 το Βατικανό περιέλαβε τα έργα του στον Κατάλογο Απαγορευμένων Βιβλίων.
Δείτε αν θέλετε εδώ , ένα μικρό βίντεο 1:43 για τον Καρτέσιο.
ΠΗΓΗ [1] , προσπελάστηκε την 11.11.18 και ώρα 13:50.
ΠΗΓΗ [2] ,Η Μαγεία των Μαθηματικών, Calvin C. Clawson , Εκδόσεις Κέδρος , 2008.
Πρόσφατα σχόλια