ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2024-25 ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ
Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2024-25 οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στον άξονα Διδασκαλία –Μάθηση- Αξιολόγηση συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν μία τράπεζα-αποθετήριο καλών πρακτικών, με στόχο την ενίσχυση των δεξιοτήτων των μαθητών/τριών και τη συμμετοχή τους σε πρότυπες σχολικές δραστηριότητες. Οι εκπαιδευτικοί της ομάδας Σάκκου Ελισάβετ , Οικονόμου Πασχαλία, Θωμαή Παπαθανασίου και Παπαευαγγέλου Καλλιόπη(συντονίστρια), σε συνεργασία με τη Δ/νση και το Σύλλογο Διδασκόντων, μελέτησαν και στη συνέχεια εφάρμοσαν καινοτόμες διδακτικές προσεγγίσεις στα μαθήματα των Μαθηματικών, των Αρχαίων Ελληνικών, της Γλώσσας/Λογοτεχνίας και της Ιστορίας. Έτσι δημιουργήθηκε μια κοινότητα μάθησης, με στόχο να συγκεντρώνει υλικό το οποίο θα εμπλουτίζεται συνεχώς και θα είναι στη διάθεση όλων των εκπαιδευτικών και των μαθητών.
Tα αποτελέσματα από τη χρήση αυτού του εκπαιδευτικού αποθετηρίου κρίνονται ιδιαιτέρως θετικά, καθώς η χρήση του συνέβαλε στην βελτίωση της μαθησιακής διαδικασίας και την υποστήριξη της διδασκαλίας .
Στις παρακάτω δραστηριότητες χρησιμοποιήθηκε πρωτότυπο υλικό των καθηγητών της ομάδας από την ψηφιακή εκπαιδευτική πλατφόρμα της e-me /e –me content , της e- class και της e-learning , καθώς και διαδικτυακά παιχνίδια τύπου wordwall. Tα συγκεκριμένα εργαλεία προσφέρουν ποικίλες εφαρμογές με πολλαπλές δυνατότητες, τις οποίες μπορούν να αξιοποιήσει το σύνολο των μαθητών, αλλά πρωτίστως οι μαθητές που έχουν χαμηλές επιδόσεις ή έχουν ιδιαίτερες μαθησιακές ανάγκες. Επίσης οι πλατφόρμες αυτές προσφέρουν στους μαθητές πολύτιμη εξοικείωση με τις ΤΠΕ, οι οποίες πλέον είναι απαραίτητο βοήθημα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Παράλληλα, οι μαθητές του Γυμνασίου Ζίχνης συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές επισκέψεις, σε ομίλους, σε εργαστήρια, σε διαγωνισμούς και παρακολούθησαν θεατρικές παραστάσεις.
ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ- ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2025
Στις φετινές πασχαλινές δράσεις του Γυμνασίου μας οι μαθητές και οι καθηγητές έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, δίνοντας ιδιαίτερο χρώμα στην εβδομάδα πριν το κλείσιμο των σχολείων.
Στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και στον άξονα ”Εθελοντισμός-Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ” και με την καθοδήγηση των καθηγητριών Σάκκου Ελισσάβετ και Παπαθανασίου Θωμαής οι μαθητές και οι μαθήτριες κατασκεύασαν τις δικές τους λαμπάδες, με ιδιαίτερο μεράκι και φαντασία.
Στο ίδιο μάθημα και στον άξονα ”Εθελοντισμός- Ευάλωτες κοινωνικές ομάδες” οι μαθητές παρασκεύασαν αρτοσκευάσματα στην κουζίνα του ΕΠΑΛ ,την οποία μας παραχώρησαν ευγενικά και φέτος οι συνάδελφοι και η Δ/νση. Η μέθοδος με την οποία δούλεψαν οι μαθητές ήταν η ομαδοσυνεργατική και έτσι κατάφεραν να αναδείξουν τις τη δημιουργικότητά τους και να μπουν στο πασχαλινό κλίμα.
Την τελευταία ημέρα, Παρασκευή 11 Απριλίου, διοργανώθηκε καλλιτεχνικός διαγωνισμός πασχαλινού αυγού με ξεχωριστό έπαθλο για τους νικητές κάθε τμήματος. Συγχαρητήρια στα παιδιά που ξεχώρισαν με τις πρωτότυπες ιδέες τους.
Το Γυμνάσιο Νέας Ζίχνης εύχεται σε όλους καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση!
4η ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΦΙΛΟΖΩΙΑΣ-ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ
Στα πλαίσια του άξονα «Σχολείο και Κοινότητα», παράλληλα με τον εορτασμό της πανελλήνιας ημέρας φιλοζωίας διοργανώθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη του Γυμνασίου Νέας Ζίχνης στην οικογενειακή κτηνοτροφική μονάδα Φιλιππίδη, την Παρασκευή 4 Απριλίου 2025, με υπεύθυνες διοργάνωσης της επίσκεψης, τις Καθηγήτριες Αλέξη Μαρία και Κίρτα Ελένη. Η φάρμα, υπό τη διεύθυνση του Κυρίου Σοφοκλή Φιλιππίδη αποτελεί πρότυπο σύγχρονης και βιώσιμης κτηνοτροφίας. Τους μαθητές συνόδεψε ο σύλλογος των εκπαιδευτικών και η Διευθύντρια του Γυμνασίου Κυρία Δομουχτσή Ευαγγελία.
ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Το τριήμερο 13,14,15 Μαρτίου 2025 το Γυμνάσιο Νέας Ζίχνης πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή της Γ΄ Τάξης στα Ιωάννινα , με υπεύθυνες καθηγήτριες την κα. Κατακαλίδου Μαρία, την κα. Κίρτα Ελένη , την κα. Παπαθανασίου Θωμαή και νοσηλεύτρια την κα. Ζαφυριάδου Μαρία. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας να γνωρίσουν μέρη με τεράστιο ιστορικό ενδιαφέρον , όπως το σπίτι του Αλή Πασά και η Μονή Φιλανθρωπινών, στο νησάκι της λίμνης των Ιωαννίνων, αλλά και μνημεία εντός του κάστρου της πόλης (τάφος του Αλή Πασά, Τζαμί Βυζαντινό Μουσείο) . Επίσης, κατά την αναχώρηση , επισκέφθηκαν το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του Βρέλλη και το γραφικό Μέτσοβο.
Ανακαλύπτοντας την Τεχνητή Νοημοσύνη
Στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και του άξονα «Σχολείο και Κοινότητα» , πραγματοποιήθηκε στο Γυμνάσιο Νέας Ζίχνης, στις 28/03/2025, η δράση : “Ανακαλύπτοντας την Τεχνητή Νοημοσύνη μέσα από το Παιχνίδι” από τον Επίκουρο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Μάρκο Ζάμπογλου, τον υποψήφιο Διδάκτορα του Α.Π.Θ. στο τμήμα Πληροφορικής, Κίρτα Εμμανουήλ και την Ερευνήτρια -Ηλεκτρολόγο Μηχανικό και Μηχανικό Υπολογιστών, Ιωάννα Μυρτώ Χατζηγεωργίου.
Αρχικά, η παραπάνω ομάδα παρουσίασε τις Βασικές Αρχές της Τεχνητής Νοημοσύνης και τις διαφορές της με τον Προγραμματισμό, με τη βοήθεια του διαδραστικού πίνακα. Στο δεύτερο μέρος της δράσης, οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες εφάρμοσαν τις παραπάνω γνώσεις παίζοντας ένα κουίζ και συνεργάστηκαν προκειμένου να σχεδιάσουν μια εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης, περιγράφοντας τα δεδομένα και τον αλγόριθμο που χρησιμοποιούν για την υλοποίηση της. Έτσι, με τη χρήση βιωματικών παιχνιδιών αναπαράστησαν διαδικασίες όπως η κατηγοριοποίηση δεδομένων, η πρόβλεψη ή η λήψη αποφάσεων. Στη συνέχεια, στην αίθουσα πληροφορικής διερεύνησαν τον τρόπο με τον οποίο οι μηχανές “μαθαίνουν” συγκρίνοντας τες με την ανθρώπινη μάθηση. Τέλος, ακολούθησε συζήτηση για τις προκλήσεις και τις ηθικές διαστάσεις της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινή ζωή.


Διεύθυνση Δ.Ε. Σερρών
ΕΠΑΛ ΝέαςΖίχνης
ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΖΙΧΝΗΣ
Σχολικοί Σύμβουλοι
Τριανταφύλλου Χρήστος
