Επιμορφωτική παρέμβαση για τους εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Μακρυγιάλου από το Κέντρο Πρόληψης «Άτρακτος»

Στο Γυμνάσιο Μακρυγιάλου τη φετινή χρονιά  εκπονούμε  Ετήσιο Σχέδιο  Δράσης με θέμα τη διοργάνωση επιμορφωτικών δράσεων για την εκπαιδευτική κοινότητα του σχολείου μας. Με στόχο την κάλυψη βασικών επιμορφωτικών αναγκών  των καθηγητών αποστείλαμε αίτημα στο Κέντρο Πρόληψης «Άτρακτος» για επιμορφωτική παρέμβαση, στο πλαίσιο συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια  με το Κέντρο «Άτρακτος».

Η ανταπόκριση στο αίτημά μας ήταν άμεση και η κα Μασιάλα Ανδρεάνα, κλινική ψυχολόγος και επιστημονικό στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης πραγματοποίησε εξ αποστάσεως με τηλεδιάσκεψη μέσω skype  τη  Δευτέρα 24-1-2022  και ώρα 6μμ-8μμ ενημέρωση-επιμόρφωση των καθηγητών του σχολείου μας  με θέμα «Η απώλεια και το πένθος για τα αγαπημένα πρόσωπα».

Η κα Μασιάλα  παρουσίασε στους εκπαιδευτικούς με μεστό και τεκμηριωμένο επιστημονικά  λόγο  το σοβαρό θέμα της διαχείρισης της απώλειας αγαπημένων προσώπων και του πένθους, καθώς ο  θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου αναγνωρίζεται ως μια από τις πιο στρεσσογόνες καταστάσεις που μπορεί να βιώσει ένα άτομο κατά τη διάρκεια της ζωής του και ειδικά ένα παιδί.  Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στα εξής υποθέματα

  • Πως κατανοούν τα παιδιά τον θάνατο
  • Ποια είναι τα  στάδια του πένθους που βιώνει το παιδί και πως αυτό εκφράζει τα συναισθήματα του
  • Ποια υποστήριξη μπορεί να προσφέρει η οικογένεια και το σχολείο στο παιδί που πενθεί
  • Με ποιες στρατηγικές μπορεί ο εκπαιδευτικός  να υποστηρίξει και να ενδυναμώσει τον μαθητή/τρια που βιώνει το πένθος

Ακολούθησε συζήτηση και διατύπωση ερωτημάτων και προβληματισμών των εκπαιδευτικών με στόχο την ανατροφοδότηση και τον αναστοχασμό.