Αρχεία 'Άρθρα' Κατηγορία

Οκτ 15 2018

Άρθρα του/της Γυμνάσιο Μακρακώμης

Παιδεία είναι η αισθητική, όχι τα πτυχία

Κάτω από: Άρθρα

Παιδεία δεν είναι τα πτυχία μας, αλλά η αισθητική μας.
Ο τρόπος με τον οποίο συνομιλούμε, φλερτάρουμε, περπατάμε στο δρόμο, κρατάμε την πόρτα να περάσει ο άγνωστος στο ασανσέρ.

Παιδεία είναι οι λέξεις μας, η διακριτικότητά μας, η ελευθερία μας, τα όρια της ελευθερίας μας, η μουσική που ακούμε, η γλώσσα του σώματός μας, το πόσο αγαπάμε να μαθαίνουμε, να αλλάζουμε, να διαβάζουμε σαν να είμαστε κάθε φορά άγραφα χαρτιά. Συνεχίστε να διαβάζετε »

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Ιούλ 07 2015

Άρθρα του/της Γυμνάσιο Μακρακώμης

«Aποχαιρετώντας σας»

Αγαπημένοι μου συνάδελφοι,

αποχωρώντας από το Γυμνάσιο, με τη λήξη της θητείας μου, απευθύνω σε όλους σας ένα θερμό ευχαριστώ για την άψογη συνεργασία μας και για τη συστηματική προσπάθεια που κατεβάλατε μέσα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, με στόχο ένα σχολείο αποτελεσματικό στους στόχους της ποιοτικότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Συνεχίστε να διαβάζετε »

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Νοέ 01 2014

Άρθρα του/της Γυμνάσιο Μακρακώμης

Σωκράτης, ένας σπουδαίος φιλόσοφος

Κάτω από: Άρθρα

Μια μέρdfsocratesα εκεί που ο Σωκράτης έκανε τη βόλτα του στην Ακρόπολη , συνάντησε κάποιον γνωστό του, ο οποίος του ανακοίνωσε ότι έχει να… του πει κάτι πολύ σημαντικό που άκουσε για κάποιον από τους μαθητές του.

Ο Σωκράτης του είπε ότι θα ήθελε , πριν του πει τι είχε ακούσει , να του κάνει το τεστ της «τριπλής διύλισης».

Συνεχίστε να διαβάζετε »

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Νοέ 01 2014

Άρθρα του/της Γυμνάσιο Μακρακώμης

Ένα διαφορετικό μάθημα διδασκαλίας…

Κάτω από: Άρθρα

Ένας καθηγenadiaforetikomathimadidaskaliasητής μπαίνει στην τάξη και δίνει στους μαθητές του ένα μάθημα ζωής που δεν θα ξεχάσουν ποτέ. Ένας καθηγητής φιλοσοφίας, την ώρα του μαθήματος, άνοιξε το συρτάρι στο γραφείο του, πήρε κάποια αντικείμενα που βρίσκονταν στο εσωτερικό του και τα τοποθέτησε πάνω στο γραφείο.

Συνεχίστε να διαβάζετε »

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σεπ 19 2014

Άρθρα του/της Γυμνάσιο Μακρακώμης

Αφιερωμένο σε όσους είναι γεννημένοι μεταξύ 1943 -1985

Κάτω από: Άρθρα

 

H αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω πώς καταφέραμε να επιβιώσουμε.
Είμαστε μια γενιά σε αναμονή. Περάσαμε την παιδική μας ηλικία περιμένοντας…

Έπρεπε να περιμένουμε δύο ώρες μετά το φαγητό πριν κολυμπήσουμε, δύο ώρες μεσημεριανό ύπνο για να ξεκουραστούμε και τις Κυριακές έπρεπε να μείνουμε νηστικοί όλο το πρωί για να κοινωνήσουμε. Ακόμα και οι πόνοι περνούσαν με την αναμονή.

Συνεχίστε να διαβάζετε »

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Απρ 20 2012

Άρθρα του/της Γυμνάσιο Μακρακώμης

Δημοσίευση γραπτών κειμένων των παιδιών στο μάθημα της Νεοελλ. Γλώσσας (και όχι μόνο)-θεωρητική τεκμηρίωση, της Γεωργίας Παντίδου

Κάτω από: Άρθρα,Φιλολογικά

Σύμφωνα με τις σύγχρονες θεωρίες για τη γλωσσική διδασκαλία (New London Group- πολυγραμματισμοί, επικοινωνιακή προσέγγιση, κριτικός γραμματισμός) θα πρέπει να εστιάζουμε στη γραμματική των  κειμενικών ειδών και τύπων  (Halliday, 1994) και στην ανάπτυξη της επικοινωνιακής ικανότητας των παιδιών. Η χρήση της γλώσσας θα πρέπει να εντάσσεται σε αυθεντικά επικοινωνιακά πλαίσια ώστε το παιδί να είναι σε θέση να αξιοποιήσει τη γλώσσα για την εξυπηρέτηση των ποικίλων κοινωνικών και λειτουργικών του αναγκών.

Η σχολική τάξη χρειάζεται να μεταβληθεί σε ένα χώρο κοινωνικού προβληματισμού, ανταλλαγής απόψεων. Το ανοιχτό περιβάλλον μάθησης που θα δημιουργηθεί μπορεί να εξυπηρετηθεί κάλλιστα από την αξιοποίηση του Διαδικτύου για την άντληση και αξιοποίηση αυθεντικού γλωσσικού υλικού αλλά και για τη συνεργατική παραγωγή λόγου. Μ’ αυτό τον τρόπο οι μαθητές/τριες σταδιακά εξοικειώνονται με το ψηφιακό κείμενο, είτε ως αναγνώστες είτε ως δημιουργοί, και αποκτούν τη δεξιότητα της κριτικής αναζήτησης της πληροφορίας αλλά και της κατάλληλης χρήσης του γλωσσικού κώδικα για τη συγκεκριμένη επικοινωνιακή τους ανάγκη.

Σ’ αυτό το πλαίσιο βασίζεται η δημοσίευση στο παρόν ιστολόγιο των γραπτών κειμένων των μαθητριών του τμήματος Β2 του Γυμνασίου Μακρακώμης. Με στόχο τη βελτίωση της πρακτικής των παιδιών στην παραγωγή γραπτού λόγου και τη συνειδητοποίηση εκ μέρους τους της μεγάλης σημασίας που έχει να είναι εξοικειωμένα με διάφορα κειμενικά είδη και να μπορούν να ανταποκριθούν σε ποικίλες επικοινωνιακές περιστάσεις – ιδίως μέσα στη νέα κειμενική πραγματικότητα του Web 2.0.- ενημερώθηκαν ότι, κάθε φορά που θα καλούνται να παραγάγουν γραπτό λόγο στο μάθημα της Νεοελλ. Γλώσσας, θα επιλέγεται το καλύτερο κείμενο και θα δημοσιεύεται στο ιστολόγιο του σχολείου. Επομένως αποκτά νόημα η «επικοινωνιακή προσέγγιση» εφόσον το κείμενο δεν θα διαβαστεί μόνο από τον διδάσκοντα/τη διδάσκουσα αλλά από ένα ευρύτερο κοινό.

Το αποτέλεσμα μετά από τρεις τέτοιες δημοσιεύσεις ήταν πως οι μαθητές/τριες ενεργοποιήθηκαν περισσότερο και τα κείμενα που παρήχθησαν ήταν συγκριτικά με πριν αρτιότερα και περισσότερα «φιλόδοξα». Το κίνητρο της δημοσίευσης στο διαδίκτυο λειτουργεί παρωθητικά προς την κατεύθυνση ενός περισσότερο προσεγμένου κειμένου απ’ ό, τι αν απλώς το διάβαζε ο διδάσκων/η διδάσκουσα και καλλιεργεί την άμιλλα μεταξύ των παιδιών. Δίνεται δε η δυνατότητα σχολιασμού του κειμένου και η βελτίωσή του, καθώς στο Διαδίκτυο τίποτε δεν είναι οριστικό και αμετάκλητο…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Απρ 12 2012

Άρθρα του/της Γυμνάσιο Μακρακώμης

Παιδιά ενός κατώτερου θεού. «Δάσκαλε θα το αφήσω το σχολείο…»

Κάτω από: Άρθρα

Χειμώνας του 2007, σε ένα μικρό νησί των Δωδεκανήσων, κάποιος μαθητής της τρίτης γυμνασίου, ας τον πούμε Σάββα, αν και δεν έχει σημασία το πραγματικό του όνομα, περιμένει στην αυλή του δημοτικού σχολείου τού απομακρυσμένου χωριού του, τον καθηγητή του για να του κάνει μάθημα στα πλαίσια της τότε ενισχυτικής διδασκαλίας.

Συνεχίστε να διαβάζετε »

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μαρ 18 2012

Άρθρα του/της Γυμνάσιο Μακρακώμης

Ο πόνος του χαμού

Κάτω από: Άρθρα

To video που συγκλόνισε εκατοντάδες αναγνώστες μας το καλοκαίρι. Τραβήχτηκε στην Λ. Ηρακλείου στο Ν. Ηράκλειο Αττικής, λίγο πιο πάνω από την είσοδο της Αττικής Οδού. Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο πιο κάτω…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Παλιότερα Άρθρα »