ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΗΣΟΥ
31 Μάι 2014

Γεώργιος Δροσίνης, Θαλασσινά τραγούδια Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α΄ Γυμνασίου σελ. 8

Συντάκτης: Αρετή Κάρκου | Κάτω από: Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α' Γυμνασίου

Γεώργιος Δροσίνης 

Θαλασσινά τραγούδια


img1_2

 

 

Γλυκά φυσά ο μπάτης,
η θάλασσα δροσίζεται,
στα γαλανά νερά της
ο ήλιος καθρεφτίζεται·
και λες πως παίζουν μ’ έρωτα
πετώντας δίχως έννοια
ψαράκια χρυσοφτέρωτα
σε κύματ’ ασημένια.

Στου καραβιού το πλάι
ένα τρελό δελφίνι
γοργόφτερο πετάει
και πίσω μάς αφήνει.
και σαν να καμαρώνεται
της θάλασσας το άτι
με τους αφρούς του ζώνεται
και μας γυρνά την πλάτη.

Χιονοπλασμένοι γλάροι,
πόχουν φτερούγια ατίμητα
και για κανένα ψάρι
τα μάτια τους ακοίμητα,
στα ξάρτια τριγυρίζοντας
ακούραστοι πετούνε
ή με χαρά σφυρίζοντας
στο πέλαγος βουτούνε.

Και γύρω καραβάκια
στη θάλασσ’ αρμενίζουν
σαν άσπρα προβατάκια
που βόσκοντας γυρίζουν
με χαρωπά πηδήματα
στους κάμπους όλη μέρα,
κι έχουν βοσκή τα κύματα,
βοσκό τους τον αέρα.

Λ. Πολίτη, Ποιητική Ανθολογία, τόμ. 6, Δωδώνη

ειδυλλιακός: ιδανικός και εξαιρετικά ευχάριστος

π.χ. ειδυλλιακές συνθήκες,  ειδυλλιακό τοπίο

[Λεξικό Τριανταφυλλίδη]
ειδυλλιακός -ή -ό [iδiliakós] Ε1 : 1.(φιλολ.) που ανήκει ή αναφέρεται στο (αρχαίο κυρίως) ειδύλλιο: Ειδυλλιακή ποίηση· (πρβ. βουκολικός). Ειδυλλιακή περιγραφή / ατμόσφαιρα. 2. που μοιάζει με όσα παρουσιάζονται, περιγράφονται στα ειδύλλια. α. που έχει την ήρεμη ομορφιά της φύσης που περιγράφεται στα ειδύλλια: ~ τόπος. Ειδυλλιακό τοπίο. Ειδυλλιακό περιβάλλον. β. που έχει την απλότητα, την αφέλεια και την ξεγνοιασιά της ζωής στην ύπαιθρο: Ειδυλλιακή ζωή, εξαιρετικά ευτυχής. Ειδυλλιακές σχέσεις, σχέσεις ειλικρινούς και άδολης φιλίας και αγάπης. <yΡΟlΕmma>ειδυλλιακά ΕΠIΡΡ.

[λόγ. ειδύλλι(ον) -ακός]

Η Πύλη για την Ελληνική γλώσσα εδώ

Δείτε το στο slideshare.net

Φύλλο Εργασίας της Αλεξάνδρας Γερακίνη εδώ

Παράλληλο ποίημα

Όλα τα πήρε το καλοκαίρι (σελ. 172 του σχολικού βιβλίου)

Όλα τα πήρε το καλοκαίρι
τ’ άγριο μαλλί σου στην τρικυμία
το ραντεβού μας η ώρα μία
Όλα τα πήρε το καλοκαίρι
τα μαύρα μάτια σου το μαντίλι
την εκκλησούλα με το καντήλι
Όλα τα πήρε το καλοκαίρι
κι εμάς τους δύο χέρι με χέρι

Όλα τα πήρε το καλοκαίρι
με τα μισόλογα τα σβησμένα
τα καραβόπανα τα σχισμένα
Μες στις αφρόσκονες και τα φύκια
όλα τα πήρε τα πήγε πέρα
τους όρκους που έτρεμαν στον αέρα
Όλα τα πήρε το καλοκαίρι
κι εμάς τους δύο χέρι με χέρι
O. Ελύτης, Ποίηση, Ίκαρος

ΑΜΑΡΥΛΛΙΣ

dsc01006

Ντοκιμαντέρ

Διάρκεια: 20 λεπτά

Έτος: 2005

Σενάριο, σκηνοθεσία: Νίκος Θεοδοσίου

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Κουρμούζας

Αφήγηση: Έφη Γεωργάκη

Στο ρόλο της Δροσίνας η Τέτα Γεωργακοπούλου.

Παραγωγή: Σύλλογος «Οι φίλοι του Μουσείου Δροσίνη»

«Αμαρυλλίς» είναι το όνομα μια όμορφης διώροφης βίλλας στην Κηφισιά. Εδώ πέρασε τα τελευταία 13 χρόνια της ζωής του ο Γεώργιος Δροσίνης. Σήμερα στεγάζει ένα μουσείο με μοναδικά ντοκουμέντα από τη ζωή και τη δράση του μεγάλου έλληνα λογοτέχνη. Η ταινία μας ξεναγεί στο μουσείο που φαίνεται να ζωντανεύει από την παρουσία της Δροσίνας, της όμορφης ξαδέλφης του , αυτής που του ενέπνευσε τους στίχους της «ανθισμένης αμυγδαλιάς»

 

14ο Γυμνάσιο Καλλιθέας Εντυπώσεις των μαθητών από την επίσκεψη στο Μουσείο Δροσίνη(πατάω πάνω)

Δείτε επίσης:

Το παιδί και το δελφίνι είναι ρομαντική ταινία παραγωγής 1957 που διαδραματίζεται στην Ελλάδα και είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα του David Divine “Boy on a dolphin”. Πρωταγωνιστούν η Σοφία Λόρεν, ο Άλαν Λαντ και ο Κλίφτον Γουέμπ. Η ταινία αποτελεί την πρώτη αμερικανική παραγωγή στο ελλαδικό χώρο καθώς και την πρώτη ταινία που γυρίστηκε σε Cinemascope 55.

Πηγή: Βικιπαίδεια

Στην ταινία ακούγεται από τη Σοφία Λώρεν το τραγούδι: ‘Τι ‘ναι αυτό που το λένε αγάπη”

Για την ταινία Free Willy εδώ.

Ακούστε επίσης:

Οι Θαλασσογραφίες είναι ο δεύτερος κατά σειρά δίσκος, μέρος της τριλογίας (Σταθμός, Θαλασσογραφίες, Να χαμε τι να χαμε), των ολοκληρωμένων συνεργασιών του Μάνου Λοϊζου με τον στιχουργό Λευτέρη Παπαδόπουλο. Ο δίσκος κυκλοφόρησε το 1970, δύο χρόνια μετά τον πολύ πετυχημένο “Σταθμό”. Ο Λοΐζος εμπιστεύεται τα τραγούδια του, στον καταξιωμένο εκείνη τη περίοδο Γιάννη Καλατζή, στον ανερχόμενο Γιώργο Νταλάρα, που συμμετείχαν και στον Σταθμό, στον Γιάννη Πάριο και την Μαρίζα Κωχ, ενώ ένα ερμηνεύει, για πρώτη φορά δισκογραφικά, ο ίδιος ο συνθέτης.

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:

  1. Στις ιστοσελίδες http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B5%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%94%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%82και http://www.sansimera.gr/biographies/29  αναζητήστε πληροφορίες για το Γ.Δροσίνη και γράψτε ένα σύντομο κείμενο αναφέροντας τα πιο σημαντικά γεγονότα της ζωής του.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

  1. Στην ιστοσελίδα http://users.uoa.gr/~nektar//arts/poetry/gewrgios_drosinhs_poems.htm διαβάστε και άλλα ποιήματα του Γ. Δροσίνη.
  2. Στην ιστοσελίδα  http://www.youtube.com/watch?v=ooJiSkrZkIIπαρακολουθείστε το βίντεο και περιηγηθείτε στο μουσείο Δροσίνη.

4     Στην ιστοσελίδα  http://www.youtube.com/  αναζητήστε και ακούστε τα τραγούδια «θάλασσα πλατιά» του Μ. Χατζιδάκη , «Θάλασσα» του Σ. Σπανουδάκη και «Θάλασσα μάνα»  και γράψτε τις εντυπώσεις σας και τα συναισθήματα σας.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________

5     Διαβάστε προσεκτικά το ποίημα. Σε κάθε στροφή του κυριαρχεί μια εικόνα του θαλασσινού κόσμου. Βρείτε αυτές τις εικόνες και περιγράψτε τες με δικές σας προτάσεις.

1η εικόνα: _______________________________________________________________________

2η εικόνα:

_______________________________________________________________________

3η εικόνα:

_______________________________________________________________________

4η εικόνα:

_______________________________________________________________________

6     Ζωγραφίστε εικόνες που να ανταποκρίνονται στο περιεχόμενο της κάθε στροφής ή ψάξτε αντίστοιχες φωτογραφίες στην ιστοσελίδα www.google.com . και δημιουργείστε όμορφα κολάζ.

7     Ψάξτε στο λεξικό του Τριανταφυλλίδη τις άγνωστες λέξεις του ποιήματος και γράψτε τη σημασία τους

  • ……………………………….
  • ………………………………….
  • …………………………………
  • …………………………………
  • …………………………………..
  • ………………………………….

8     Εντοπίστε στο ποίημα τα επίθετα, τα υποκοριστικά και τις μεταφορές

  • Επίθετα…………………………………………………………………………………………….
  • Υποκοριστικά…………………………………………………………………………………..
  • Μεταφορές………………………………………………………………………………………

9     Συμπληρώστε τα κενά αφού συμβουλευτείτε το λεξικό λογοτεχνικών όρων(μέτρο-ομοιοκαταληξία ) που θα βρείτε στην ιστοσελίδα http://digitalschool.minedu.gov.gr/

  • Αριθμός στροφών……………………………………….
  • Αριθμός στίχων ανά στροφή……………………..
  • Αριθμός συλλαβών ανά στίχο……………………
  • Μέτρο……………………………………………………………..
  • Ομοιοκαταληξία………………………………………………

10   Διαβάστε στο βιβλίο σας  το ποίημα του Ο.Ελύτη «όλα τα πήρε το καλοκαίρι» στη σελίδα 172  και εντοπίστε τα στοιχεία της θάλασσας που αναφέρονται στο ποίημα. Ποιες ομοιότητες και διαφορές ως προς τη μορφή και το περιεχόμενο μπορείτε να βρείτε ανάμεσα στα δύο ποιήματα;

 

10 σχόλια προς “Γεώργιος Δροσίνης, Θαλασσινά τραγούδια Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α΄ Γυμνασίου σελ. 8”

  1. Γιωργος Καραγιαννης είπε:

    Πανέμορφη παρουσίαση, κυρία Κατερίνα, άλλα πιο ωραίο το τραγούδι που προσθέσατε κυρία Κάρκου

  2. Νικολέτα Στεργίου είπε:

    Μέσα στο απέραντο πέλαγος καράβια έπλαιαν και στον ουρανό πετούσανε γλάροι άσπροι σαν το χιόνι και παρατηρούσανε τα γαλανά νερά της θάλασσας . Τα ψάρια μέσα στο νερό ψάχνουνε το ταίρι τους . Τα δελφίνια με το ωραίο δέρμα τους ακολουθούν τα καράβια στην θάλασσα . Οι άνθρωποι περπατούν στην ακρογιαλιά και συζητούν , σιγά σιγά νυχτώνει , τα αστέρια , το φεγγάρι τα χαζεύουν όλοι.Σε λίγο ο κόσμος μαζεύεται ο κόσμος δίπλα από την ακρογιαλιά.

  3. Σταυρος Πνευμονιδης είπε:

    Αυτό το καλοκαίρι μαζί με την οικογένεια μου, πήγαμε στην θάλασσα,και συγκεκριμένα στην ολυμπιακή ακτή της Κατερίνης. Κάναμε μια διαδρομή με ένα θαλάσσιο ποδήλατο. Είχε πολλά κύματα και μεταφέρθηκαμε μακριά από την ακτή. Κάτω από τους αφρούς εμφανίστηκε το πιο όμορφο θαλάσσιο πλάσμα, ένα δελφίνι. Γυρίσαμε πίσω ενώ ο ήλιος καθρεφτίζοταν στην υπέροχη θάλασσα.

  4. Μιχαλης Βολτσης είπε:

    Μια φορά που είχα πάει σ ένα νησί , στο βουνό οι βοσκοί βοσκούσαν τα πρόβατα. Κάτω στο λιμάνι ο ήλιος έλαμπε και καθρεφτιζόταν στη θάλασσα. Τα καράβια έφευγαν το ένα μετά το άλλο. Οι ψαράδες απλωνόντουσαν στο Αιγαίο με τις βάρκες τους και έπιαναν ψάρια ενώ τα δελφίνια κολυμπούσαν δίπλα απ’ο τα καράβια. Ήταν μια πάρα πολύ ωραία εικόνα

  5. Ανθή Σπύρου είπε:

    Ο άνεμος φυσούσε γλυκά.Η λίμνη ήταν γαλανή,σαν το καθαρό μπλε ουρανό.Μέσα της τα ψάρια ασήμιζαν
    από το φως του ήλιου.Ένα κοπάδι προβατάκια έσκυβε στην όχθη για να πιει νερο,ύστερα με μικρά πηδηματάκια πήγεναν στο λιβάδι να βοσκίσουν.Τα φύλλα των δέντρων θρόιζαν από τον άνεμο.Αντικρίζοντας αυτή την εικόνα μέσα μου ένοιωθα ένα όμορφο και γαλήνιο συναίσθημα.

  6. Φίλιππος Ιωάννου είπε:

    Σαν έπαιζε το χαροπό δελφίνι
    μες ‘τα γαλανά νερά του ωκεανού
    σιγή απλώθηκε παντού
    μόνο τα πλατσουρίσματα απο το δελφίνι ακουγόντουσαν.

    Τα χρυσόψαρα έλαμπαν μες ‘τα νερά
    σαν το πετρέλαιο στο νερό
    και οι γλάροι από πάνω
    ρούφι δεν κινούσαν.

    Τα καράβια απλώνονται στην θάλασσα
    μοναχά και ήρεμα
    σαν τα προβατάκια στον κάμπο
    πηδώντας και τρέχοντας.

  7. Παναγιώτης Ηλιάδης είπε:

    Στο νησί που πήγα φέτος το καλοκαίρι ήταν υπέροχα. Τα καράβια πηγαινοέρχονταν. Ο άνεμος φυσούσε και μας δρόσιζε. Η θάλασσα ήταν γεμάτη από μικρούς και μεγάλους που έκαναν διάφορες δραστηριότητες μέσα στα γαλανά νερά της και πάνω από αυτή περιστέρια και γλάροι κάνοντάς την ομορφότερη.

  8. Θεοδόσης Παπαϊωαννιδης είπε:

    Πριν από μερικά χρόνια είχαμε πάει διακοπές στην Ερέτρια στην Έυβοια.Η Ερέτρια είναι χωριό παραθαλάσσιο με όμορφες παραλίες.Εκεί μείναμε 5 μέρες στο σπίτι κάποιων συγγενών μας.Μια μερα όμως πήγαμε με το καράβι απέναντι στον Ωρωπό,η θάλασσα ήταν καταγάλανη,τα ψάρια χοροπηδούσαν δίπλα από το καράβι χαρούμενα λες και μας συνόδευαν.Ο πατέρας μου μου αγόρασε pop-corn για να φάω αλλά εγώ πετούσα στον αέρα και οι γλάροι κάναν βουτιές και τα πιάναν με την μία. Ψηλα στο καράβι η σημαία κυματίζει περήφανη και πανέμορφη.

  9. Θωμάς Μπίρτσιος είπε:

    Μια φορά κι έναν καίρο πρέπει πρώτα αυτό να πω ο ήλιος έφεγκε τη γη και όλοι είμασταν μαζί.Καράβια έπλεαν παντού μες το Αιγαίο τ` ουρανού γλάροι πετούσαν χαμηλά και φωναζαν όλο χαρά.Τα ψάρια βγαίνανε κρυφά μες τα γαλανά νερά κ`αέρας ήρθε ξαφνικά κ`άφρισαν όλα τα νερά.

  10. Δήμητρα Ντίνη είπε:

    Παίρνω τη βάρκα μου να βγω
    στα ανοιχτά πελάγη
    και η ψυχή μου χαίρεται
    με του ωκεανού τα βάθη.

    Αυτή την ευτυχία μου
    τη νιώθουν τα δελφίνια
    που με κοιτούν ευχάριστα
    ανοίγοντας πτερύγια.

    Κι όταν κοντεύω στην ακτή
    νά σου και οι γλάροι
    που ψάχνουνε για φαγητό
    στην ανοιχτή παλάμη.