Μαθηματικά και …άλλα πολλά! Και όχι μόνον!
Ακόμη ένα ελληνικό όνομα συμπεριλαμβάνεται από τις 17 Ιουλίου στη λίστα των Ιπποτών της Legion d΄ Honneur της γαλλικής Δημοκρατίας. Νέο μέλος της Λεγεώνας της Τιμής είναι, με διάταγμα υπογεγραμμένο από το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, η πανεπιστημιακός Μαρία Νεγρεπόντη – Δελιβάνη. Η επίδοση του παρασήμου θα τής γίνει από τον πρέσβη της Γαλλίας σε επίσημη τελετή-δεξίωση, που οργανώνει για τις 24 Νοεμβρίου η πρεσβεία, παρουσία του προέδρου του CEDIMES (της γαλλόφωνης Ένωσης Οικονομολόγων, που δραστηριοποιείται σε 38 χώρες), καθηγητή Claude Albagli, του πρύτανη και του αντιπρύτανη του πανεπιστημίου Valahia της Ρουμανίας και πλήθους άλλων εκπροσώπων της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας. Η οικονομολόγος Μαρία Νεγρεπόντη – Δελιβάνη, η πρώτη ελληνίδα πρύτανης, εκλεγμένη επί τρεις περιόδους για τον ανώτερο θώκο του πανεπιστημίου της Μακεδονίας, είναι η πρώτη Ελληνίδα επιστήμων, που λαμβάνει τη σπάνια διάκριση από τη γαλλική δημοκρατία, ως τιμή για την προσφορά της στην ανάπτυξη της επιστημονικής συνεργασίας των δύο χωρών. Η Λεγεώνα της Τιμής καθιερώθηκε από το Ναπολέοντα Βοναπάρτη, ως πεδίο επιβράβευσης πολιτικών και στρατιωτικών υπηρεσιών στη γαλλική, τότε, αυτοκρατορία. Διατηρεί τον τίτλο του εθνικού τιμητικού τάγματος της Γαλλίας, έχοντας διευρύνει τα κριτήρια επιλογής των Ιπποτών σε πολίτες διαφορετικών εθνοτήτων, οι οποίοι διακρίνονται για τη δραστηριοποίηση και την προσφορά τους σε διάφορα πεδία (πολιτική, επιστήμη, επιχειρηματικότητα κ.α.), που προάγουν τις σχέσεις του τόπου τους με τη Γαλλία.
H Μαρία Νεγρεπόντη – Δελιβάνη
Αριστούχος απόφοιτος της Σχολής ΝΟΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η Μαρία Δελιβάνη φεύγει με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης για μεταπτυχιακές σπουδές στη Σορβόννη του Παρισιού, απ΄ όπου λαμβάνει το Κρατικό Διδακτορικό Δίπλωμα Οικονομικών Επιστημών με άριστα και έπαινο. Η διδακτορική της διατριβή εκδίδεται με δαπάνες του CNRS της Γαλλίας και δημοσιεύεται στη γαλλική σειρά SEDES, Ακολούθως, σπουδάζει και κάνει έρευνα στα πανεπιστήμια London School of Economics της Αγγλίας, Berkley των ΗΠΑ και Fiesole της Φλωρεντίας.
Χρήζεται υφηγήτρια στο ΑΠΘ και καθηγήτρια Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας, σύμβουλος στον ΟΟΣΑ Παρισιού και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Οικονομολόγων γαλλικής γλώσσας.
Τιμάται με την απονομή του τίτλου της Επίτιμης Διδάκτορος από τα πανεπιστήμια Δημόκριτος στη Θράκη, Valahia στη Ρουμανία, Kainar στο Almaty του Kazakhstan, Barnaoul – Altai στη ρωσική Σιβηρία και Annaba στην Αλγερία.
Η επιστημονική της εμβέλεια προκύπτει από τις πολυάριθμες προσκλήσεις για μαθήματα και διαλέξεις από πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Ουάσινγκτον, τη Νέα Υόρκη, το Παρίσι, τη Ρώμη, τη Βόννη, τη Μασσαλία, τη Φλωρεντία, την Τεργέστη, τη Σόφια, τη Μπρατισλάβα, τη Βαρσοβία, την Κρακοβία, τη Μελβούρνη, το Μπουένος Άιρες, την Κόρντομπα, το Ρίο Ντε Τζανέϊρο, τη Νότια Κορέα, το Καζακστάν και την Ελβετία.
Το δημοσιευμένο έργο της αριθμεί περισσότερα από 40 συγγράμματα, μελέτες, μονογραφίες, έρευνες κ.α. σε 600 επιστημονικά άρθρα στα ελληνικά, τα γαλλικά, τα αγγλικά, τα ισπανικά, τα ρουμάνικα και τα ρώσικα.
Μερικοί από τους τίτλους των τελευταίων βιβλίων της είναι:
? «Συνωμοτική Παγκοσμιοποίηση» – 2001 (μεταφράστηκε στα γαλλικά, ρουμάνικα και ρώσικα)
? «Τα παιδιά της παγκοσμιοποίησης: τρομοκρατία και φασισμός» – 2004
? «Η τύχη του ευρώ, μετά την κηδεία του Συμφώνου Σταθερότητας» – 2004
? «Τα αδιέξοδα της ελληνικής οικονομίας» – 2004
? «Μεταρρυθμίσεις, το ολοκαύτωμα των εργαζομένων στην Ευρώπη» – 2007.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.