Ιούλ 10
14

Περί …Παιδείας και πράσινης τάξης!

Κάτω από (Εκπαίδευση) από στις 14-07-2010

Το τόσο ενδιαφέρον άρθρο του Χ. Γιανναρά, συνοδεύεται απο ακομη πιο ενδιαφέροντα σχόλια, που σας προτείνω να διαβάσετε! Όπως ΑΥΤΟ:(Δυστυχώς δεν ξέρετε τι γράφετε. Το πρόβλημα με την παιδεία δεν ειναι το άσυλο.Είναι Η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ, συνεπικουρούμενες από τους ΠΑΡΑΝΟΜΑ διορισμένους καθηγητές.Η ΔΑΠ/ΠΑΣΠ κρατάνε τα χαλινάρια στα πανεπιστήμια εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια – οι “αναρχικοί” πληρώνονται από τους μεν και τους δε για να καλύπτουν μικροσυμφέροντα.Οι χιλιάδες ρεμπεσκέδες/αποσπασμένοι/συνδικαλιστές(ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) είναι μια πληγή για όλο το δημόσιο. Τώρα την είδατε;’Αντε να δούμε πότε και αν θα αποδοθούν ευθύνες)

 

μα και ΑΥΤΟ  και ΤΟΥΤΟ (…το αν ενδιαφερεται η κυρια υπουργος πραγματι για την παιδεια φαινεται αμεσα απο τις ταξεις των τριαντα παιδιων που ετοιμαζει.για την αξιολογηση των εκπαιδευτικων φερνει μεγαλη ευθυνη το κομμα της που κυριο μελημα του ηταν η προς τα κατω εξισωση.αυτο ηταν που καταργησε επιθεωρητες μαλιστα οι τελευταιοι εξ αυτων ηταν ατομα αξιολογα με σπουδες και μεταπτυχιακα που δεν θυμιζαν την εικονα παλαιοτερων επιθεωρητων εκλεγμενων με ρουσφετια. δεν τους περασε απο κοσκινο.τους κατηργησε. εβαλε στη θεση τους συμβουλους με κομματικη ταυτοτητα.εκανε καθηγητες κομμωτριες ,μπουζουξηδες και λυραρηδες .εξισωσε πανεπιστημιακες σπουδες με αλλες μονοετους και διετους φοιτησεως.εθρεψε το συνδικαλισμο που τωρα εχει απεναντι της.περασε πρωτο τη μοδα των καταληψεων.αναθρεψε παιδια με μοναδικο στοχο να περναει το δικο τους.τωρα το ποταμι ειναι δυσκολο να διευθετηθει δυστυχως.η αξιολογηση δεν ξερω αν θα προσφερει.το φιλοτιμο ομως που στηριζε το εργο στο σχολειο παει χαθηκε!!!.μια εκπαιδευτικος που εζησε τα καλα χρονια στο σχολειο.στην επαρχεια.)!

Η κ. Υπουργός κατάφερε στους 9 μήνες της θητείας της αυτό που δεν κατάφερε κανένας απο τους προκατόχους της: Να έχει όλους τους εκπαιδευτικούς απέναντί της! Μου δίνεται η αίσθηση του πλοιάρχου που αναλαμβάνει πλοιαρχία σε ένα παλιό πλοίο, με δύσκολα φορτία και δύσκολα ταξίδια και αντί να δεί πώς θα επισκευάσει το σκαρί, πώς θα κάνει την σωστή φόρτωση και να χαράξει την κατάλληλη πορεία, έχοντας μαζί του το …πλήρωμά του, αρχίζει τις φωνές για το ποιός φταίει, κόβει τις υπερωρίες του πληρώματος, και με ένα “μπότο” μπογιάς προσπαθεί να βγάλει το ναύλο!


Από τους πρώτους που ομολογώ τις “αμαρτίες” του κλάδου! Δεν ζώ στα βουνά, ούτε εθελοτυφλώ! Αυτό που με πλήγωσε, που με πείραξε, που με έθιξε τόσο πολύ ήταν η λάσπη πού πετάχτηκε στο πρόσωπο των εκπαιδευτικών, τόσο ανερυθρίαστα και με τόση ευκολία…

 

dropout.jpg

H σημερινή υπουργός Παιδείας είναι μάλλον από τις ευφυέστερες παρουσίες στο πεδίο της επαγγελματικής πολιτικής. Αποκλείεται να μην καταλαβαίνει τη λογική που συναρθρώνει αλυσιδωτά τα προβλήματα και τις λύσεις των προβλημάτων στον χώρο των αρμοδιοτήτων της.

Αποκλείεται να μην καταλαβαίνει ότι το πρόβλημα-σκάνδαλο του διαβόητου «πανεπιστημιακού ασύλου» είναι αδύνατο να λυθεί, αν δεν αλλάξει ο τρόπος εκλογής πρυτάνεων – αν δεν απεξαρτηθεί η εκλογή πρυτανικών αρχών από την ψήφο των κομματικών νεολαιών. Αποκλείεται να αναβαθμισθούν τα ελλαδικά πανεπιστήμια, αν δεν επανακριθεί-επαναξιολογηθεί, στο σύνολό του, το διδακτικό – ερευνητικό προσωπικό με κριτήριο τις επιστημονικές του δημοσιεύσεις σε περιοδικά ή εκδοτικούς οίκους διεθνούς εγκυρότητας.

Τα δύο παραδείγματα είναι απλώς ενδεικτικά της λογικής (προφανέστατης) που συναρθρώνει αλυσιδωτά τα προβλήματα με τις λύσεις ασυναφών φαινομενικά προβλημάτων στο υπουργείο Παιδείας. Αγνόησαν αυτή τη λογική ευφυέστατοι και με ηγετικές φιλοδοξίες προκάτοχοι του θώκου της σημερινής υπουργού: ο Αντώνης Τρίτσης, ο Γεράσιμος Αρσένης, και το πλήρωσαν με οριστική πολιτική συντριβή. Το ίδιο σφάλμα μεγέθυνε την πολιτική ασημαντότητα και εξέθεσε ανεπανόρθωτα καλοπροαίρετους υπουργούς – Γιωργάκη Παπανδρέου, Πέτρο Ευθυμίου, Μαριέττα Γιαννάκου, Αρη Σπηλιωτόπουλο. Το υπουργείο Παιδείας είναι δοκιμαστήριο αδυσώπητο και ανελέητο της ανθρώπινης ποιότητας, της φυσικής ευφυΐας, του πολιτικού ταλέντου.

Αποπειράται τώρα η Αννα Διαμαντοπούλου το στοιχειώδες και καίριο που οι προγενέστεροί της δεν αποτόλμησαν: Να αποκαταστήσει ποιοτικό έλεγχο και αξιολόγηση της δουλειάς των εκπαιδευτικών, ύστερα από εικοσιοχτώ χρόνια απόλυτης ασυδοσίας, ανεξέλεγκτου «μπάχαλου» που έχει εδραιωθεί ως αυτονόητο «κεκτημένο». Και οι εκπαιδευτικοί αρνούνται και απειλούν. Οπως αρνούνται, στο όνομα των μελλοντικών συναδέλφων τους (φουτουρολογικός συνδικαλισμός πέρα κι από τον παραλογισμό) και κάθε προϋπόθεση παιδαγωγικής εξειδίκευσης για τον διορισμό στην εκπαίδευση. Το λογικοφανές επιχείρημά τους είναι: ποιος θα τους κρίνει και αξιολογήσει για τη δουλειά τους ή για την παιδαγωγική τους προετοιμασία, όταν κάθε διοικητική αρμοδιότητα στον χώρο της Παιδείας, εδώ και εικοσιοχτώ χρόνια, ασκείται μόνο και αποκλειστικά από αυλόδουλους του εκάστοτε κομματικού κράτους;

Κομματικοποιημένος ώς την πιο αυτεξευτελιστική υπερβολή ο εκπαιδευτικός συνδικαλισμός τρέμει οποιοδήποτε ενδεχόμενο αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου, ακριβώς επειδή έχει επίγνωση της φαυλεπίφαυλης αθλιότητας του κομματισμού. Ξέρει ότι η αξιολόγηση θα γίνει το πρόσχημα για να εναλλάσσεται στην εκπαίδευση η κυριαρχία του εκάστοτε κομματικού κράτους. Εικοσιοχτώ χρόνια τώρα η κάθε κυβέρνηση διορίζει τους δικούς της γυμνασιάρχες, λυκειάρχες, διευθυντές εκπαίδευσης σε επίπεδο Νομαρχίας, διευθυντές σε επίπεδο Περιφέρειας. Με την «αξιολόγηση» θα επεκταθεί ο έλεγχος του κάθε κομματικού κράτους σε κάθε εκπαιδευτικό – αυτό ξέρουν και φοβούνται οι ίδιοι οι κομματάνθρωποι του συνδικαλισμού.

Το αγνοεί στον δημόσιο λόγο της η κυρία Διαμαντοπούλου. Και παζαρεύει αντιπροτείνοντας φαιδρότητες: «αυτοαξιολόγηση» των εκπαιδευτικών, προφανώς με υπόδειγμα και μέτρο επιείκειας την κατάργηση της βάσης του 10, που θεσμοθέτησε η υπουργός για την είσοδο στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Ντροπής πράγματα, την ώρα που η χώρα ζει την τραγωδία της πτώχευσης, του εξευτελισμού και της χλεύης σε πλανητικό επίπεδο, κατάφωρο έγκλημα της κομματοκρατίας.

Τα προβλήματα της εκπαίδευσης δεν λύνονται αποσπασματικά, χρειάζεται επιτελική λογική για την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων. Και πρώτη προτεραιότητα, «κλειδί» για να ξαναστηθούν σχολειά και πανεπιστήμια, να λειτουργήσουν οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις σοβαρότητας και εντιμότητας του εκπαιδευτικού έργου είναι να καταλυθεί η εικοσιοχτάχρονη τυραννία του κομματισμού. Εχει η Αννα Διαμαντοπούλου την ανθρώπινη ποιότητα, τη φυσική ευφυΐα, το πολιτικό ταλέντο να τολμήσει τη ρήξη με αυτή την τυραννία;

Για να ανακάμψει η χώρα από την πτώχευση, τον διεθνή εξευτελισμό, την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας (αντάλλαγμα για την ελεημοσύνη του ΔΝΤ), πρέπει να προηγηθεί απελευθέρωση της κρατικής λειτουργίας από τα άνομα συμφέροντα της κομματοκρατίας. Εστω και παραδειγματικά, σε επιμέρους τομέα. Και ο τομέας κρατικής λειτουργίας που επηρεάζει αμεσότερα την κοινωνική ψυχολογία, είναι η Παιδεία. Αν εξαλειφθεί με συνέπεια από τα σχολειά και τα πανεπιστήμια ο κομματισμός, θα γεννηθεί προβλέψιμη κοινωνική δυναμική πολύ ευρύτερη. Δυναμική ανάσχεσης της αυθαιρεσίας, της ατιμωρησίας, της αργομισθίας, της βάναυσης μετριοκρατίας.

Από τους 180.000 εκπαιδευτικούς (που είναι αριθμός εξωφρενικός για τον πληθυσμό της Ελλάδας) οι 18-20.000 είναι επισήμως αργόσχολοι: αποσπασμένοι για «γραμματειακή υποστήριξη» σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Νομαρχιών ή Περιφερειών, σε πανεπιστημιακά Τμήματα, σε «πολιτιστικές υπηρεσίες» Δήμων ή Νομαρχιών, σε Μητροπόλεις. Ανεξέλεγκτος ο αριθμός όσων (για πολυποίκιλους λόγους) εργάζονται με εξαιρετικά μειωμένο ωράριο ή των συνδικαλιστών που είναι διά βίου απαλλαγμένοι από κάθε εργασιακή υποχρέωση. Υπάρχουν εκπαιδευτικοί ανελλιπώς μισθοδοτούμενοι αλλά σε μόνιμη «λευκή απεργία» επειδή «διαφωνούν με το σύστημα»! Δάσκαλοι και καθηγητές «λειτουργικώς αναλφάβητοι»: ανίκανοι να συντάξουν έστω και δύο φράσεις πιστοποιητικού ή υπηρεσιακής αλληλογραφίας (υπολογίζονται σε 9.000 οι δάσκαλοι με αγορασμένα πτυχία, χωρίς φοίτηση, από Παιδαγωγικές Ακαδημίες βαλκανικών χωρών). Θλιβερό αλλά συνεχώς αυξανόμενο και το ποσοσστό εξαρτημένων από ναρκωτικά εκπαιδευτικών, όπως και άλλων με σοβαρά ψυχικά νοσήματα ή με βάναυση και χυδαία συμπεριφορά (γυμνασιάρχης – γυμναστής που κάθε πρωί στην «προσευχή» βρίζει τα παιδιά με σεξουαλικές αισχρολογίες). Χώρια οι εκπαιδευτικοί που εκβιάζουν τους μαθητές τους για «ιδιαίτερα» μαθήματα.

Ολες αυτές οι περιπτώσεις (και πλήθος ανάλογες), ανεξέλεγκτες, ασύδοτες, αχαλίνωτες, έχουν ή κομματική κάλυψη και προστασία ή τη σίγουρη ασυλία που τους προσφέρει η απουσία θεσμών ελέγχου και αξιολόγησης του προσωπικού της εκπαίδευσης. Αν η κυρία Διαμαντοπούλου τολμήσει να συγκροτήσει θεσμικά όργανα αμερόληπτης, ακομμάτιστης, αξιοκρατικής στελέχωσης του διοικητικού μηχανισμού της εκπαίδευσης με ιεραρχική κλιμάκωση ευθυνών, τότε θα την εμπιστευθεί ο εκπαιδευτικός κόσμος και για την άκρως αναγκαία αξιολόγησή του.

 




2 σχόλια στο “Περί …Παιδείας και πράσινης τάξης!”

  1.   ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ είπε:

    Η τελευταία παράγραφος τα λέει όλα. Προσυπογράφω ανεπιφύλακτα. Δεν πιστεύω οτι συμφωνούν οι συνδικαλιστες μας – για να μην χρησιμοποιήσω άλλη έκφραση , τους θεωρώ υπεύθυνους για την κατάντια του κλάδου μας.Ποιός φταίει για τους αργόσχολους αποσπασμένους;Δεν θέλω να κουβαλάω κανέναν τεμπέλη στην καμπούρα μου ! Φτάνει πιά ! Sorry για την οργή μου…

  2.   sine είπε:

    Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, όπως και πολλοί άλλοι! Ελπίζω…

Αφήστε μια απάντηση