Μαρ 10
10

Οι διαδραστικοί πίνακες έρχονται, τα λάπτοπ φεύγουν…

Κάτω από (Εκπαίδευση, ΤΠΕ) από στις 10-03-2010

Κόβονται τα λάπτοπ κι έρχονται οι διαδραστικοί πίνακες. Μέχρι τα τέλη του 2010, ηλεκτρονικοί πίνακες θα έχουν τοποθετηθεί σε όλα τα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας. Η κυβέρνηση αποφάσισε τα κονδύλια που πέρυσι δόθηκαν για την αγορά των υπολογιστών στους 120.000 μαθητές της Α’ γυμνασίου να διατεθούν φέτος στην ψηφιακή τάξη. Αυτό σημαίνει ότι σταματά το πρόγραμμα της διανομής λάπτοπ στους μαθητές και προχωρούν οι διαγωνισμοί για την προμήθεια διαδραστικών πινάκων, ψηφιοποίησης των βιβλίων κι εξοπλισμού των σχολείων. Tον ερχόμενο Σεπτέμβρη, ο πίνακας θα… μιλάει στους μαθητές, ο δάσκαλος θα παραδίδει με το κομπιούτερ και το βιβλίο θα είναι στην… πρίζα!

Για την ψηφιακή σύγκλιση του σχολείου προβλέπεται αναβάθμιση στις υπάρχουσες ψηφιακές υποδομές (υπολογιστές, ηλεκτρονικοί μαυροπίνακες, διαδραστικοί πίνακες και ψηφιοποίηση του υλικού), νέες υποδομές WΙFΙ (ασύρματης επικοινωνίας) και δικτύου που θα παρέχουν τη δυνατότητα υποστήριξης της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο σχολείο, και όπου αλλού βρίσκεται ο μαθητής.

Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο έχει προχωρήσει στη δημιουργία ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού και ηλεκτρονικών βιβλίων. Μέχρι να μπορέσει όμως αυτή η προσπάθεια να «ανθήσει» πλήρως στα σχολεία, γίνονται παρεμβάσεις στο πρόγραμμα σπουδών, ώστε να μπορεί να δεχτεί τις ψηφιακές αλλαγές πολύ γρήγορα. Ηδη ετοιμάζονται νέα αναλυτικά προγράμματα και επιμορφώνονται στις καινούργιες τεχνολογίες χιλιάδες δάσκαλοι και καθηγητές.

Αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 1.000 διαδραστικοί πίνακες… εκπαιδεύουν τους Ελληνες μαθητές σε σχολεία της Αττικής, της Δυτικής Μακεδονίας, του Βορείου Αιγαίου, της Θεσσαλονίκης και του Ιονίου. Πρόκειται για μια συγκλονιστική εκπαιδευτική εμπειρία, όπως την περιγράφουν οι μαθητές στις τάξεις των οποίων… η ψηφιακή σύγκλιση έχει κάνει ήδη αισθητή την παρουσία της.

Οι διαδραστικοί πίνακες πρωτοεμφανίστηκαν στην Αγγλία, όπου από το 2007 η κάλυψη των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έφθανε το 98% και της πρωτοβάθμιας στο 100%. Σήμερα οι ηλεκτρονικοί πίνακες είναι το σημαντικότερο εργαλείο των εκπαιδευτικών, κυρίως στη Βόρεια Αμερική, στην Ευρώπη και στην Αυστραλία. Ο διαδραστικός πίνακας είναι μια ψηφιακή συσκευή ικανή να αλληλεπιδρά με έναν υπολογιστή και να προβάλλει εικόνες, βίντεο και άλλα δεδομένα σε μια οθόνη.

Τα αποτελέσματα των ερευνών έδειξαν ότι οι διαδραστικοί πίνακες έχουν θετικό αντίκτυπο στη συμμετοχή των μαθητών, στην προσοχή τους στο μάθημα και στην αύξηση των δυνατοτήτων τους να συμμετάσχουν σε διαφορετικά εκπαιδευτικά μοντέλα.

Εκπαιδευτικές μελέτες ανά τον κόσμο κατέληξαν στο ότι το μάθημα μέσω των διαδραστικών πινάκων:

* Αυξάνει τον ενθουσιασμό και το ενδιαφέρον των μαθητών.
* Προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για συμμετοχή και συνεργασία.
* Κάνει τους μαθητές να κρατούν ελάχιστες σημειώσεις μέσα στην τάξη.
* Συντελεί στην καλύτερη και ταχύτερη αφομοίωση των δύσκολων εννοιών και αυξάνει την αυτοπεποίθηση των παιδιών για το μάθημα.

ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ

Συμφωνώ με τα σχόλια της TerraComputerata:

Μες τη μόδα οι επιμορφούμενοι Β΄επιπέδου…Tα τελευταία νέα λοιπόν είναι ότι η επιμόρφωση Β΄επιπέδου γίνεται υποχρεωτική και ότι το ψηφιακό υλικό θα είναι διαθέσιμο από τα τέλη Μαρτίου -προφανώς εννοούν τα PDF των βιβλίων- ενώ τέλη Ιουνίου θα είναι επεξεργάσιμο. Δηλαδή θα γίνουν doc. 

Τώρα πως θα επιμορφωθούν όλοι με τους 400 επιμορφωτές και με το ζόρι, εγείρει κάποια ερωτήματα.

Και αναρωτιέμαι: Μήπως το Υπουργείο βιάζεται να παρουσιάσει έργο;

  • Με 30 μαθητές στην τάξη; 
  • Με μειωμένους μισθούς;
  • Χωρίς υποδομές σε μια αρκετά μεγάλη ομάδα σχολείων; (βλ. 7ο Γυμνάσιο Πειραιά)
  • Με τα “ράδιο αρβύλα” να μιλούν ή για  “διευρυμένα Σαββατοκύριακα”ή για 21ωρο ή και για συμπλήρωση ωραρίουέστω και για 1 ώρα!!!!
  • Η άποψη μου είναι γνωστή τοις πάσι!Η παιδεία χρειάζεται ΧΡΗΜΑΤΑ! Και όπως έλεγε η γιαγιούλα μου: “Με @ορδές δεν βάφουν …αυγά”!


4 σχόλια στο “Οι διαδραστικοί πίνακες έρχονται, τα λάπτοπ φεύγουν…”

  1.   N. είπε:

    …έλα που ο επόμενος υπουργός (κατά ΜΗ ασφαλείς πληροφορίες) θα βάλει και netbook και διαδραστικούς πίνακες και moodle και θα αυξύσει κατά 20% τα επιδόματα (συν το νέο επίδομα ΤΠΕ-Ε) και θα “απολύσει”, λέω τώρα,το 50% των εκπαιδευτικών.

  2.   ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ είπε:

    Λιάνα μου ,
    με καλύπτεις απόλυτα με το σχόλιό σου , για τα σχέδια του Υπουργείου .
    Ας υποθέσουμε ότι το Υπουργείο τα έχει τα χρήματα να τοποθετήσει διαδραστικούς πίνακες στα σχολεία – ( πράγμα που σύμφωνα με έγκυρες πηγές δεν πρόκειται να γίνει ,ίσως πιλοτικά ) ποιός θα τους χρησιμοποιήσει ; Ξέρεις ότι υπάρχουν συνάδελφοι στα σχολεία μας που αρνούνται να μάθουν να χρησιμοποιούν το Φωτοτυπικό , ένα CD Player , όταν δε βλέπουν Η/Υ το βάζουν στα πόδια ; Μήπως το Υπουργείο να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν του την αδυναμία κάποιων συναδέλφων , άνω των 50 , να ασχοληθούν με τις νέες Τεχνολογίες και να ασχοληθεί με τους νέους καθηγητές να τους επιμορφώσει υποχρεωτικά και να μην διανοηθεί να αυξήσει τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση , γιατί με κουρασμένους και μη επιμορφωμένους καθηγητές δεν πρόκειται να φτιάξει τα σχολεία που οραματίζεται;
    Τώρα όσον αφορά τα μέτρα του Υπουργείου , που για την εφαρμογή τους δεν απαιτούνται χρήματα – 30 μαθητές στην τάξη , συμπλήρωση ωραρίου έστω και για 1 ώρα κλπ. – μόνον αναστάτωση θα φέρουν και όχι αναβάθμιση της παιδείας!
    Το μυστικό για μένα είναι να αλλάξει ο εκπαιδευτικός νοοτροπία , πράγμα που δεν επιτυγχάνεται εν μια νυκτί και τέλος ας μην ξεχνιόμαστε « νηστικό αρκούδι δεν χορεύει!»

    P.S. Αν μάθεις κάτι για επιμόρφωση Β΄επιπέδου στην επαρχία σφύρα μου, αν και άνω των 50 και έτοιμη να βγω στη σύνταξη , με ενδιαφέρει!!!!

  3.   sine είπε:

    Θέλει μεγάλη συζήτηση αυτό το σχόλιο. Το οτι συμφωνούμε εξυπακούεται! Για την επιμόρφωση τώρα, χρειάζεται μεγάλη κουβέντα! Οι επιμορφψτές δεν φτάνουν! Η επαρχία έχει μεγάλο πρόβλημα να δημιουργήσει ΚΣΕ. Έχω πολλά να σου πώ αλλά δεν χωράνε. Παρακολόυθησε το site: http://b-epipedo2.cti.gr και την αλληλογραφια του σχολειου. Λένε οτι απο τον Σεπτέμβρη θα ξεκινήσουν και οι ξενόγλωσσοι. Πάντως έρχονται δύσκολες μέρες…Να είσαι καλά!

  4.   ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ είπε:

    Σε ευχαριστώ Λιάνα , να είσαι και εσύ καλά.

Αφήστε μια απάντηση