Δεκ 09
30

Οι δέκα σημαντικότερες ανακαλύψεις του 2009 …

Κάτω από (Επικαιρότητα) από στις 30-12-2009

Η ανακάλυψη του απολιθωμένου σκελετού της «Άρντι», ενός πλάσματος ηλικίας 4,4 εκατ. ετών, που θεωρήθηκε πιθανός πρόγονος του ανθρώπου, ψηφίστηκε η σημαντικότερη επιστημονική ανακάλυψη της φετινής χρονιάς από τους συντάκτες του έγκυρου περιοδικού «Science» (Επιστήμη).

happy-new-year-2009.jpgΟι υπόλοιπες εννέα σημαντικότερες ανακαλύψεις του 2009, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ, ήσαν οι εξής:Η ανακάλυψη από το διαστημικό τηλεσκόπιο ακτινών-γάμμα «Φέρμι» της NASA άγνωστων μέχρι σήμερα άστρων «πάλσαρ» (ταχέως περιστρεφόμενων άστρων νετρονίων με μεγάλο μαγνητισμό).

– Η ανακάλυψη ότι η ουσία ραπαμυσίνη επεκτείνει τη διάρκεια ζωής των ποντικών και μάλιστα η «θεραπεία» άρχισε όταν τα πειραματόζωα ήσαν ήδη «μεσήλικες».

– Η ανακάλυψη νέων ιδιοτήτων του υλικού γραφένιου (αποτελείται από άκρως αγώγιμα διαδοχικά φύλλα ατόμων άνθρακα) και η έναρξη αξιοποίησης του υλικού σε πειραματικές ηλεκτρονικές συσκευές.

– Η ανακάλυψη της δομής ενός μορίου που βοηθά τα φυτά να επιβιώσουν στην ξηρασία.

– Η ανακάλυψη του πρώτου λέιζερ ακτινών Χ από τον αμερικανικό επιταχυντή SLAC, που μπορεί να απεικονίζει με πρωτοφανή λεπτομέρεια τις χημικές αντιδράσεις, καθώς αυτές λαμβάνουν χώρα.

– Η εύρεση νέων γονιδιακών θεραπειών για μια σειρά από παθήσεις (εγκεφάλου, ματιών, ανοσοποιητικού συστήματος).

– Η ανακάλυψη για πρώτη φορά «μαγνητικών μονοπόλων» σε κρυσταλλικά υλικά, που έχουν μόνο ένα μαγνητικό πόλο.

– Η ανακάλυψη νερού στη Σελήνη.

– Η επισκευή και αναβάθμιση του τροχιακού αμερικανικού τηλεσκοπίου «Χαμπλ».  “K”



Αφήστε μια απάντηση